Haïti: Video's van burgers na de aardbeving

Ondanks de uiterst moeilijke omstandigheden in Haïti na de aardbeving van 7,0 op de schaal van Richter op 12 januari, staan de mensen ter plekke voor elkaar klaar: ze hebben met hun blote handen slachtoffers onder het puin uit gehaald, hulpbehoevenden onderdak geboden, medische hulp gegeven of broodnodige informatie over de situatie gepubliceerd via blogs, Twitter, sms'jes of video.

In Les Cayes heeft Louis St. Germain van het Global Orphan Project video's opgenomen en opgestuurd zodat ze op YouTube kunnen worden geüpload of door grote nieuwsorganisaties kunnen worden gebruikt. Terwijl de meeste ogen zijn gericht op de verwoesting in Port-au-Prince, de hoofdstad van het land, biedt hij een ander perspectief vanuit het zuiden van Haïti [en], dat ook zwaar te lijden heeft gehad van de aardbeving:

Op de filmschool Ciné Insitute [en] in Jacmel hebben studenten en personeel de handen in elkaar geslagen en verslagen en video's gemaakt om te uploaden [en]. In de video's is te zien hoe groot de verwoesting is en waar de inwoners van Jacmel behoefte aan hebben. Deze volgende video is van Fritzner Simeus [en]:

In deze video, Prière van Manassena Cesar [en/fr], ook van Ciné Institute, is een gebed te zien voor alle slachtoffers van de aardbeving:

PierreCote [en/fr] zit in Canada, maar via een online videokanaal [en/fr] en via zijn Twitter-account [en/fr] geeft hij snel en voortdurend informatie, vraagt hij hulp aan vertalers om de informatie in het Frans, Spaans en Engels te publiceren en interviewt hij mensen in Haïti die op verschillende momenten op de dag informatie en ooggetuigenverslagen uit de eerste hand geven en hulp vragen bij hun reddingsacties ter plaatse.

Zo ook het voorbeeld van vanochtend: om internet in Haïti in de lucht te houden, heeft Paolo Chilosi, algemeen directeur van Multilink (een internetprovider) in Haïti [en], via een Skype-gesprek een senior Cisco-systeembeheerder [en] opgeroepen om vier dagen naar Haïti te komen om te helpen het netwerk weer op te bouwen en in de lucht te houden. Hieronder staat de video [fr] die van de liveshow is gemaakt en op YouTube is geüpload:

Ken je nog meer burgerjournalisten die verslag doen van de gebeurtenissen in Haïti? Zet deze informatie in een reactie op dit artikel en indien mogelijk ook op sociale netwerken, zodat hun inspanningen niet onopgemerkt blijven. Dank je wel.

Kijk voor meer informatie over de aardbeving in Haïti op onze Speciale Nieuwspagina [en].

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.