Wat heeft Canada gezegd!? Phishing op klimaattop

De Canadese regering zou vandaag in een boze verklaring [en – alle links] een grap hebben veroordeeld die naar verluidt zelfs The Wall Street Journal zou hebben gehaald en waarin staat dat Canada haar beleid had veranderd en akkoord zou gaan met doelen voor de reductie van broeikasgassen en het opstellen van een plan voor een klimaatveranderingsfonds voor ontwikkelingslanden.

Er zit duidelijk een luchtje aan deze hele zaak en het lijkt een geval van phishing, inclusief het artikel in The Wall Street Journal (let wel, de URL is europe-wsj.com en het lijkt erop dat de auteur niet bestaat). Volgens Jason Linkins op de nieuwswebsite Huffington Post is ook de veroordeling zelf nep. En alsof dit nog niet verwarrend genoeg is, schijnt er zelfs nog een derde nepverklaring te zijn waarin excuses worden aangeboden voor de verwarring, met als gevolg dat veel mensen zich afvragen wat nu echt is en wat niet.

Er is nog steeds geen officiële bevestiging van wie er achter de grap zit, maar het lijkt sterk op eerdere acties De grap is bedacht door The Yes Men, die wereldwijd beroemd zijn geworden door het publiekelijk vernederen van bedrijven en overheden, vaak door valse verklaringen onder hun naam te publiceren.

Op een nepwebsite genaamd www.enviro-canada.ca wordt het vermeende nieuwe beleid van Canada toegelicht.

Canadese nepwebsite

Canadese nepwebsite

Volgens de nepveroordeling was de Canadese regering vooral boos over het feit dat het nieuws over hun koerswijziging zo positief was ontvangen door ontwikkelingslanden op de VN-Klimaattop (COP15) in Kopenhagen. Ze gaven een link naar een video van een emotionele verklaring van Margaret Matembe, parlementslid en lid van het Klimaatcomité van Uganda (een niet bestaande persoon), met naast haar een niet bestaande Canadese ambtenaar. UPDATE: De ware identiteit van de Ugandese afgevaardigde wordt in deze video onthuld.

Hoewel de website met de video heel officieel lijkt, heeft deze een andere URL (cop-15.org) dan de echte website van de Verenigde Naties (cop15.dk). Wie er ook achter deze grap zit, ze spelen effectief in op het ongeloof dat al bij veel activisten heerst over het onvermogen van wereldleiders om spijkers met koppen te slaan als het om klimaatverandering gaat.

Ugandese afgevaardigde leest verklaring voor tijdens persconferentie op COP15

Een slimme grap – nepafgevaardige uit Uganda leest emotionele verklaring voor

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.