Ghana: President Atta Mills in moeilijkheden met eigen partij?

In de maanden voorafgaand aan de verkiezing van president John Evans Atta Mills [nl] waren veel Ghanezen in binnen- en buitenland bang dat als de politieke partij New Democratic Congress (NDC) [en-verder alle links] de verkiezingen zou winnen, het land geruisloos zou overgaan in een volgende regeringsperiode van de oprichter van de partij en voormalig militair heerser en president Jerry John Rawlings. De overgang verliep echter soepel en de relatie tussen de presidenten Rawlings en Mills leek vriendelijk.

Op JJ Rawlings, een onofficiële blog over het werk en de ideeën van de voormalige president, werd op 18 mei 2009 een positief verslag geplaatst van de reis die Rawlings namens president Mills naar Zuid-Afrika maakte:

President Mills bedankte Rawlings dat hij als vertegenwoordiger van Ghana de inauguratie had bijgewoond en hij verzekerde hem dat er verdere stappen zouden worden ondernomen om de kansen te benutten op wederzijds gunstige betrekkingen tussen Ghana en Zuid-Afrika.

De laatste tijd zijn de spanningen tussen president Mills en andere leden van de NDC, waaronder ex-president Rawlings, echter toegenomen.

Ato Kwamena Dadzie schreef onlangs in zijn bericht “A President Under Siege“:

President Mills ligt onder vuur. Geen twijfel mogelijk. Hij is zo'n makkelijk doelwit geworden dat steeds meer mensen luid verkondigen dat hij aangepakt moet worden. Het meest intrigerend is wel dat de mensen die hem het hardst willen aanpakken leden zijn van zijn eigen partij. De oppositie kan dus met een gerust hart achterover leunen.

Vorige week nog zei de fractievoorzitter van de meerderheid in het parlement, Alban Bagbin, dat de president – die zichzelf graag portretteert als de nederigheid zelve – assistenten en vertrouwelingen om zich heen heeft verzameld die zich gedragen als vossen, hyena's en leeuwen. Volgens Bagbin intimideren en treiteren deze volgelingen iedereen die ook maar probeert de president zinnige adviezen te geven.

Een paar dagen voor de uitspraak van Bagbin spraken John Rawlings – die de toenmalige professor Mills omtoverde van belastingdeskundige tot politicus – en een aantal voorzitters van kiesdistricten van de regerende partij hun verontwaardiging uit over de manier waarop de president zijn ambt vervult.

Rawlings is ervan overtuigd dat zijn beschermeling incompetente ‘schoften’ heeft aangenomen die misbruik maken van hun machtspositie om hun eigenbelang te dienen.

In een bericht dat begin dit jaar op Vibe Ghan werd geplaatst stond:

Kwesi Pratt, maatschappijcriticus en hoofdredacteur van The Insight, haalde uit naar voormalig president Jerry John Rawlings omdat hij een spaak heeft gestoken in het wiel van de goedgeoliede regering van president John Evans Atta Mills.

Volgens hem zijn de uitspraken van Jerry Rawlings over de stijl van regeren van de huidige president niet alleen beschamend maar ook een belediging voor de intelligentie van deze professor in de rechtsgeleerdheid.

Een reactie op dit bericht door Prince:

Ex-president Rawlings zou zichzelf en de NDC een enorm plezier doen als hij zich waardiger zou gedragen – het gaat tenslotte maar om een periode van 4 jaar – iedere indruk dat Atta Mills niet op eigen kracht functioneert maar slechts een stroman zou zijn, zou de ondergang betekenen voor de NDC in zijn geheel en voor Rawlings in het bijzonder.

Ghana Pundit plaatste onlangs een artikel over de reactie van president Rawlings op het actuele debat:

Ik vind het ongepast dat leden van de New Patriotic Party (NPP), die niet door de Ghanezen wordt gesteund, ons voorschrijven wat we moeten doen. Als alle leden van de NDC en van het parlement hun mening openlijk zouden ventileren, dan zou de door de stemmers afgewezen NPP niets meer hebben in te brengen.

In hetzelfde artikel was een reactie opgenomen van Kofi Adams, de woordvoerder van de ex-president:

Kofi Adams zegt dat Rawlings ervan overtuigd is dat de partij mensen nodig heeft die de verantwoordelijkheid bij de regering en haar leden leggen in plaats van bij de oppositiepartij, de New Patriotic Party.

Adams vervolgt:

Dat zou de partij ten goede komen. Nu de NPP niet wordt gesteund, is het een slechte zet van hen om ons voor te schrijven wat we moeten doen. Het zou goed voor ons zijn als iedereen en ook diegenen die het binnen de partij voor het zeggen hebben, zouden inzien dat zij president Mills moeten laten weten wat de leden van de partij en de Ghanezen willen.

Want als we de NPP toestaan om ons de wet voor te schrijven is dat net zoiets als een student die een academicus corrigeert.

Ato Kwamena Dadzie kreeg 70 reacties op zijn artikel “A President Under Siege?”. Essuman-Cape Coast schreef de volgende reactie:

Onze journalisten hebben het laten afweten toen de NPP in hun regionaal kantoor in Greater Accra een arbeidsbureau in het leven riep en dit bureau vervolgens gebruikte om hun ‘voetvolk’ aan een baan te helpen. Niemand stelde er vragen over (aldus Kojo Asante van de CDD, het Centrum voor Democratische Ontwikkeling). Ga maar eens na hoe het zit met de wanbetalers onder de mensen die kredieten kregen via kredietverstrekkers MASLOC en LEAP, beide van de NPP. De schrik slaat je om het hart omdat het hier louter gaat om stemgerechtigde aanhangers van de NPP. Aanhagers van de NDC zijn op de hoogte van de intriges binnen de NPP. Als Mills de mensen negeert die zich hard hebben gemaakt voor zijn presidentschap, kan dat wel eens politieke zelfmoord betekenen. De oplossing van de problemen ligt in de manier waarop Mills omgaat met de idealen van de Ghanezen in het algemeen en met die van zijn eigen aanhangers in het bijzonder. Sommige NDC-goeroes zijn echter net kinderen, laat ik je dat zeggen. We gebruiken zelf woorden als middelmatig, B-team en hebzuchtige schoften. Het feit dat ik goed betaald wordt, geeft mijn baas nog niet het recht me dagelijks te beledigen. Is er iemand die gelooft dat het ‘voetvolk’ onder het bewind van JJ oké was? Zeker niet, maar er was niemand die hen tegen hem opzette. Ik vind dat Mills slechts op één punt te laks heeft gereageerd en dat was toen hij de moordenaars van Molbila begin januari 2009 niet liet arresteren met als gevolg dat één van hen de benen kon nemen. Mills zal succes hebben en de vicieuze cirkel van geweld tegen de verslagen partijen na de verkiezingen zal doorbroken worden.

Ato Kwamena reageerde als volgt:

Dit is geen land voor welke groep soldaten dan ook – niet te voet en niet in Humvees (militaire jeeps)! Na alles wat de NPP voor hen heeft gedaan (iedereen weet toch dat kredietverstrekkers MASLOC en LEAP bedoeld waren voor volgelingen van de partij?) klaagde hun ‘voetvolk’ dat Kufuor niet genoeg voor hen deed. Wat willen ze nu eigenlijk? Een goudconcessie of de olievelden?

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.