Deze Ghanese hogeschool voor vrouwen loopt tijdens de pandemie voorop met e-learning

Veronica Kissiedu Emefa, studente aan de lerarenopleiding van het St. Teresa's College in Hohoe, Ghana, Volta-regio, te zien in de klas vóór de pandemie. Nu worden de meeste cursussen online gegeven. Screenshot via een trailer voor documentaires geproduceerd door Elio Stamm voor Transforming Teacher Education and Learning, Ghana, januari 2017.

Te midden van de door het coronavirus veroorzaakte pandemie beraden [en – alle links] veel universiteiten zich momenteel over wat ze het komende semester gaan doen. Het St. Teresa’s College of Education, een van de vijf hogescholen voor vrouwen in Ghana, loopt voorop met e-learning door gebruik te maken van messaging-applicaties zoals Telegram en WhatsApp.

De hogeschool die in 1961 werd opgericht als het Women's Training College en die later in 1964 het St. Teresa’s College of Education, Hohoe, Volta-regio werd, is een van de 46 pedagogische hogescholen in Ghana.

In maart stuurde de school zijn studenten naar huis als onderdeel van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, en de meeste cursussen werden daarna online gegeven. Hoewel sommige studenten zijn gevraagd terug te keren naar school om zich voor te bereiden op hun eindexamen, blijven veel studenten thuis online studeren.

De school heeft geen ingebouwd e-learning platform zoals Sakai, Canvas of Blackboard, en er zijn geen officieel erkende leerplatformen in Ghana. Op andere scholen gebruiken de docenten vaak de platformen waarvan zij vinden dat ze het beste werken, wat erin resulteert dat studenten verschillende applicaties downloaden, zoals Google Classroom, Zoom, Telegram en WhatsApp, waarvan sommigen veel data verbruiken. In veel gevallen zijn de studenten niet formeel door hun instituten ingeschreven op deze platformen om lessen te volgen.

Bij St. Teresa’s vindt online leren echter meestal plaats op WhatsApp en Telegram. Na overleg met docenten en studenten werden de apps aangewezen als officiële leerplatformen voor de hogeschool. De docenten schakelen over naar WhatsApp als ze netwerkproblemen tegenkomen tijdens het lesgeven op Telegram. De studenten merken op dat deze platformen goedkoop zijn, wat hen helpt geld te besparen op internetdata.

Benedictus Mawusi Donkor, docent aan de hogeschool, legde telefonisch aan Global Voices uit waarom de school besloot alle studenten in te schrijven voor e-learning op WhatsApp en Telegram:

Toen we gebruik maakten van Google Classroom en YouTube, werd het downloaden van video's een probleem wanneer het netwerk niet zo sterk was. Maar met Telegram denk ik dat je met een klein beetje netwerk gemakkelijk toegang krijgt tot voornamelijk tekst en audio. En een handjevol heeft zelfs een probleem met Telegram, dus we proberen hen er op WhatsApp bij te betrekken. Ze hebben zowel een WhatsApp-platform als Telegram.

Door platformen voor e-learning te consolideren en centraliseren, hebben de docenten creatieve methoden gevonden om de studenten betrokken te houden bij lessen die via deze messaging-applicaties worden gegeven. Sommige van deze methoden omvatten het nauwlettend toezicht houden op de betrokkenheid en aanwezigheid van de studenten, het aanpassen van beschikbare digitale platformen om te leren, luisteren naar en tegemoetkomen aan de zorgen van studenten en docenten, en het aanbieden van maandelijkse digitale trainingen voor docenten in nood.

Doreen Mensah, een eerstejaars studente, zei dat de docenten en de schoolleiding manieren hebben gevonden om de studenten te motiveren aan de online-lessen deel te nemen:

De docenten hebben ons gemotiveerd. Ze weten dat het niet gemakkelijk is, dus ze zeggen dat we het moeten proberen. Wanneer ze online zijn, en je bent niet beschikbaar, zullen zij hun telefoon pakken om je op te bellen en om uit te zoeken wat er aan de hand is. En dan zullen ze je aanmoedigen om je te overtuigen om toch online te gaan.

Er zijn echter nog steeds structurele problemen die het leren bij St. Teresa's beperken. Volgens Jennifer Nyavor, een eerstejaars studente, hebben de studenten het financieel moeilijk, omdat hun toelagen sinds maart, toen ze naar huis werden gestuurd, niet meer zijn uitbetaald:

Toen we nog op school waren, konden we op de toelage rekenen, maar nu we thuis zijn, zijn ze gestopt met het uitbetalen van de toelagen, en sommigen van ons gebruiken het om het schoolgeld mee te betalen, dus het maakt het leven moeilijk. Nadat we in maart naar huis gingen, toen de president zei dat er tot nader bericht geen school was, zijn ze gestopt met het uitbetalen van de toelagen. De toelage is 200 Ghana cedis [$34,54} per maand. Tenzij mijn ouders mij een klein beetje geld geven om data te kunnen kopen. Dus wanneer ik online ga, kan ik geen vragen stellen, omdat de les dan al klaar is.

Hoge betrokkenheid van de studenten

Volgens een Transforming Teacher Education and Learning (T-TEL)-rapport meldde het St. Teresa's College in juni een aanwezigheidspercentage van 97 procent, terwijl sommige hogescholen een aanwezigheidspercentage van slechts 31 procent meldden. De docenten waren zeer betrokken en hielden rekening met de pedagogische behoeften van de studenten. Ze namen regelmatig contact op met studenten die lessen misten, om er met hen aan te werken dat ze de lessen regelmatig konden blijven bijwonen.

Tijdens telefoongesprekken met Global Voices merkten studenten en docenten op dat de directeur, onderdirecteur en kwaliteitsborgingsfunctionaris van de school aan elk cursusplatform waren toegevoegd om de lessen te observeren en te werken aan het aanpakken van uitdagingen die zich voordeden.

Volgens Jennifer Agyekum, een tweedejaars studente aan de hogeschool, zijn de inspanningen van de docenten om de studenten betrokken te houden, effectief geweest:

Degenen die de opdrachten goed uitwerken, krijgen een token in de vorm van [internetdata] bundels. Ze motiveren ons echt om deel te nemen aan het virtuele leren en ze doen hun best.

Docenten en studenten hadden echter bij het studeren op afstand nog met andere structurele problemen te maken die specifiek van invloed waren op de betrokkenheid van de studenten.

Sophia Adjoa Micah, directeur, zei:

Nu de studenten thuis zijn, begrijpen sommige ouders misschien niet helemaal hoe het online-leren werkt. Als ze hun pupillen online bezig zien, zullen ze er misschien niet vriendelijk op reageren. En omdat ze vrouw zijn, moeten sommige studenten thuis klusjes doen. Het is een uitdaging om online te leren en je te concentreren zonder afgeleid te worden.

Andere docenten namen het initiatief om ouders te bellen en met hen te praten over het thuis creëren van omstandigheden waarbij hun dochters online kunnen leren met zo min mogelijk afleiding.

Aan het eind van elke maand moeten de docenten rapporten schrijven waarin de voortgang van hun online-lessen wordt beschreven en de uitdagingen van de afname van het lesgeven en leren wordt geïdentificeerd. Deze rapporten worden vervolgens voorgelegd aan de schooldirectie, die ze beoordeelt en die samenwerkt met docenten en studenten om strategieën te ontwikkelen voor het aanpakken van deze problemen.

De school heeft ook een open communicatiestijl aangenomen, waarbij voorwaarden zijn gecreëerd voor de studenten om hun zorgen en uitdagingen te delen. De studenten die met Global Voices spraken, vonden deze communicatiestijl nuttig voor het ondersteunen van hun leren.

Een voorbeeld voor e-learning in het hoger onderwijs

Terwijl sommige docenten in andere instellingen voor hoger onderwijs in Ghana moeite hadden om het online lesgeven te navigeren, heeft het St. Teresa's College nauw samengewerkt met docenten om ervoor te zorgen dat ze goed toegerust zijn om digitale hulpmiddelen te gebruiken voor hun lessen.

Sommige docenten zeiden dat de Informatie Technologie (IT)-afdeling van de hogeschool maandelijkse programma's en workshops organiseert om docenten te helpen die moeite hebben met het navigeren door digitale platformen tijdens hun lessen.

In een email-gesprek met Global Voices legde directeur Micah uit hoe enkele van de ondersteunende fondsen van de hogeschool van T-TEL waren gebruikt om docenten in te schrijven voor een online certificaatcursus georganiseerd door de Hogeschool van Amsterdam.

De school doet het goed met beperkte middelen, maar Micah gelooft dat de oprichting van een ultramodern ICT-centrum hen zal helpen de kwaliteit van e-learning te verbeteren. Micah heeft ook een beroep gedaan op telecommunicatiebedrijven in Ghana om studenten te ondersteunen met gratis datapakketten om de toegang tot het onderwijs te verbeteren, met name voor de gemarginaliseerde studenten.

Opmerking van de redactie: Wunpini Mohammed is consultant bij T-TEL.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.