VS: 30 moskeeën in New York in 30 dagen

aman and bassamTwee jongens uit de stad New York, Aman Ali en Bassam Tariq, naderen het einde van een reis waarin zij verslag doen van hun bezoek aan “30 moskeeën in 30 dagen” [en – alle links] op het gelijknamige blog.

Het project om tijdens de ramadan [en, nl] (de maand waarin moslims van zonsopgang tot zonsondergang vasten) moskeeën te bezoeken en de binnenkant daarvan te fotograferen, heeft zelfs de aandacht getrokken van de lokale televisie in New York.

Hun eerste blogbericht op 22 augustus begon zo:

Dag 1: De reis begint

In de loop van de avond kregen mijn vriend Bassam Tariq en ik zomaar een gek idee: als we nu eens elke dag in een andere moskee zouden gaan bidden tijdens de ramadan? En zo zag deze website het levenslicht…

In New York wonen volgens een onderzoek van de Columbia-universiteit ongeveer 600.000 bijna 1 miljoen moslims met verschillende culturele en etnische achtergronden.

Het is niet de gewoonte dat mensen moskeeën bezoeken van andere geloofsrichtingen, maar Aman and Bassam (beiden afkomstig uit Zuid-Azië) vertellen dat zij overal hartelijk en met een glimlach zijn ontvangen.

Dag 9: Masjid Aqsa (West-Afrikaanse moskee in Manhattan)

Ik besloot om vandaag in mijn eigen buurt te blijven en de Masjid Aqsa te bezoeken. Deze moskee ligt een paar straten ten zuiden van mijn appartement in de 116e straat en Frederick Douglas. De geloofsgemeenschap bestaat voornamelijk uit West-Afrikanen. In deze buurt zou ook de meerderheid van de Senegalese inwoners van New York wonen.

Day 9: Masjid Aqsa (West African mosque on Manhattan)

Net als bij andere moskeeën in Manhattan staan ook hier stalletjes bij de ingang waar je van alles kunt kopen; van Madani dadels tot sokken van Nike. Een van de interessantere mensen was de verkoper van gedroogde vis.

Dag 11: Masjid Al-Hikmah (Indonesische moskee in Queens)

Ik hou van Indonesische mensen en ik ben dol op hun eten. Na de vastenperiode kregen we dadels en de man in het blauwe shirt diende heerlijke Indonesische soep op.

Day 11: Masjid Al-Hikmah (Indonesian mosque in Queens)

Het is niet altijd makkelijk om boven de culturele scheidslijn uit te stijgen.

Bassam beschrijft heel openhartig zijn gedachten op dag 12, toen hij de keuze had uit twee moskeeën die dicht bij elkaar in Brooklyn liggen: een Bengalese en een West-Afrikaanse moskee.

Vanwege zijn Zuid-Aziatische afkomst zou het het makkelijkst zijn om naar de Bengalese moskee te gaan, maar aangemoedigd door een vriend, besloot hij de meer persoonlijke uitdaging aan te gaan.

Dag 12: Masjid Tawhid Inc. (West-Afrikaanse moskee in Brooklyn)

… In het begin leek het niet echt lastig. Eigenlijk begon ik me pas ongemakkelijk te voelen, toen ik me ging afvragen hoe de rest van de congregatie over mijn aanwezigheid dacht. Ik voelde me een klaploper die binnenkomt – nauwelijks het aangeboden voedsel eet – en dan na afloop abrupt weer vertrekt. Een slechte exhibitionist, zo je wilt. Hoewel men het in de moskee niet zo gevoeld hoeft te hebben, ben ik benieuwd of iemand zich heeft afgevraagd: “Waarom is hij niet gewoon naar de Bengalese moskee gegaan?” Misschien komt die vraag alleen voort uit mijn eigen onzekerheid.

Masjid

Dag 22: Albanees Islamitisch Cultureel Centrum (Staten Island)

… De moskee heeft zijn eigen chefkok die het eten klaarmaakt, moge Allah hem voor zijn talenten belonen.

Albanian mosque food

Het eten was echter minder belangrijk dan onze eigenlijke ervaringen in de moskee. We zaten tussen jongeren die wat met elkaar van gedachten wisselden over hun geloofsgemeenschap…

Albanian Islamic Cultural Center kids
… Als er iets is wat ik graag zie, dan is het dat jongeren naar de moskee komen omdat zij daar echt graag zijn, en niet omdat zij er door hun ouders heen worden gesleept. Zulke kinderen bezorgen me een goed gevoel over de koers van de hele moslimgemeenschap in dit land.

De ramadan eindigt op 19 september.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.