Watertekort in Jemen door oorlog, mismanagement en klimaatverandering

Screenshot van een meisje te midden van lege watercontainers, video gemaakt door Positive Yemen.

Jemen wordt momenteel niet alleen geconfronteerd met een van de ergste humanitaire crises wereldwijd, maar kampt ook met een acute watercrisis. Volgens UNICEF hebben 16 miljoen mensen in het land geen toegang tot schoon drinkwater.

“Wat is erger dan niet te kunnen beschikken over water, een van de meest elementaire mensenrechten?” Dat zegt Shoushou, een jonge activiste uit de hoofdstad Sana'a, tijdens een gesprek met Global Voices.

Sana’a behoort tot de 10 steden in de wereld met de grootste waterschaarste en loopt het risico binnen enkele jaren droog te vallen. De Jemenieten verbruiken gemiddeld 95 procent minder water dan de gemiddelde inwoner van de Verenigde Staten.

Drie jaar oorlog heeft een behoorlijke impact gehad op de watervoorziening, aangezien de spaarbekkens en pijpleidingen regelmatig het doelwit waren. In februari 2016 waren er berichten dat Saoedische vliegtuigen een spaarbekken met een watervoorraad voor 30.000 Jemenieten hadden gebombardeerd en vernietigd. Dit was kort na het bombarderen van een belangrijke ontziltingsinstallatie in de stad Mokka.  Ook deze aanval werd door de Saoedi-Arabische coalitie uitgevoerd.

Maar ook mismanagement draagt bij tot de verslechterde situatie.Tot nu toe pompt de Jemenitische overheid slechts kleine hoeveelheden grondwater naar boven en het lijkt er niet op dat men van plan is nog meer op te pompen, ook omdat de oorlog nog steeds in alle hevigheid voortduurt.

“Ik verwijt de overheid dat ze de watercrisis op z'n beloop laat en geen actie onderneemt. Niemand bekommert zich hier om de mensen”, vertelt Shoushou.

Maar niet alleen het grondwater raakt snel op, ook het klimaat in Jemen wordt steeds droger. In 2009 voorspelde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) dat Jemen misschien het eerste land ter wereld is waar de watervoorraden uitgeput kunnen raken.

In Jemen is water erg kostbaar. De gemiddelde inwoner besteedt 30 procent van het inkomen aan waterconsumptie, het hoogste percentage wereldwijd.

Naarmate de crisis verergert, zetten de strijdende partijen de watervoorraden als strijdmiddel in. De door de Hoeties en Saoedi's gesteunde strijdende partijen hebben regelmatig de toevoer van humanitaire hulp, zoals voedsel en water, geblokkeerd. De Jemenieten bleef niets anders over dan zoveel mogelijk water op te slaan, meestal onder onhygiënische omstandigheden.

In Jemen is de watertoevoer ook problematisch. Omdat de waterbronnen ver van de bewoonde wereld afliggen, moeten de vrouwen en meisjes het water ophalen. Tijdens hun lange voettocht zijn de vrouwen vaak het slachtoffer van seksueel misbruik. Ook lopen ze het risico in de open waterreservoirs te verdrinken of krijgen ze door het dragen van de zware watercontainers een miskraam.

Jonge meisjes die geen zware containers kunnen dragen, moeten vaak opnieuw dezelfde tocht maken. Hierdoor zijn ze de hele dag onderweg, waardoor ze niet naar school gaan.

Cholera-uitbraken

De slechte omstandigheden waaronder het water wordt opgeslagen, heeft in Jemen tot de uitbraak van een cholera-epidemie geleid. Het is de grootste en wereldwijd snelst verspreidende uitbraak ooit gemeten. Sinds april 2017 zijn er meer dan 1,1 miljoen verdachte choleragevallen geregistreerd, waarvan 2.300 mensen aan de ziekte zijn overleden.

Eén op de 62 Jemenieten wordt verdacht op cholera, waaronder kinderen tot zeven jaar. Ziekenhuizen krijgen dagelijks 60 tot 70 verdachte patiënten aangeboden.

Na de laatste twee zware uitbraken in de afgelopen twee jaar, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor een derde cholera-uitbraak.

Gelukkig kan cholera relatief eenvoudig worden behandeld met een combinatie van antibiotica en een infuus, waardoor zelfs een zware uitbraak een halt kan worden toegeroepen. De behandeling moet echter wel direct na de eerste symptomen worden gestart, anders kan de ziekte dodelijk zijn.

De slechte toegang tot de gezondheidszorg staat een goede behandeling in de weg: in 2017 hadden bijna 17 miljoen mensen geen toegang tot de meest noodzakelijke gezondheidszorg. Slechts 45 procent van de beschikbare medische voorzieningen is nog operationeel.

Ondanks de inspanningen van internationale mensenrechtenorganisaties zoals UNICEF en WHO, krijgen toch veel Jemenieten geen medische behandeling. Bij de luchtaanvallen in augustus 2017 werden niet alleen duizenden Jemenieten gedood, maar werd ook het Al Thawra ziekenhuis in Hudaydah zwaar beschadigd.

Ons medeleven met de mensen in #Jemen voor de aanval op het Al-Thawra -ziekenhuis in #Hudaydah.  De eerste schattingen gaan uit van 14 doden en 30 gewonden (de aantallen kunnen nog oplopen, naar gelang de situatie).

In dit ziekenhuis vinden maandelijks gemiddeld ongeveer 50.000 behandelingen plaats. Het is een belangrijk centrum voor de behandeling van cholera. Na de luchtaanval is het aantal choleragevallen in Hodeidah met bijna een derde gestegen.

Project ≠1000

Het Project #سقيا_1000‬⁩ heeft tot doel om in schrijnende gevallen mensen gratis water te verstrekken. Het project is in 2017 opgezet, met de bedoeling om in de hoofdstad Sana'a en omgeving 1.000 watertanks te vullen. In februari 2018 was het zover: 6.194 gezinnen of 39.789 personen profiteren ervan.

De actievoerders installeren ook nieuwe waterreservoirs en zorgen voor de periodieke reiniging en onderhoud van nieuwe en bestaande watertanks. Tot nu toe zijn er 14 nieuwe tanks geïnstalleerd, 74 gevuld en 21 bestaande tanks regelmatig onderhouden. Het totale project draait uitsluitend op donaties uit Jemen en uit het buitenland.

Omar Mohamad, een actievoerder uit Jemen en nauw bij het project betrokken, vertelt aan Global Voices:

We zijn op social media met het project gestart en kregen support van mensen uit Jemen en uit het buitenland. Dankzij hen werd het project een succes. De politieke partijen hebben het laten afweten. Alhamdulillah, in februari 2018 hebben wij ons doel bereikt. Hierna heeft de beweging een project opgezet waarbij wordt gegarandeerd dat de waterreservoirs regelmatig worden gevuld. In het eerste halfjaar heeft het project uitstekend en geheel volgens plan gewerkt. Maar sinds kort schiet de support tekort en dat wordt met de dag erger. Daarom zoeken we nu naar een alternatieve vorm van support, bijvoorbeeld bedrijven of donateurs.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.