Weggegooide plastic flessen omgetoverd tot bloeiende versperringen bij treinstation in India

Screenshot from The Better India's video report, available via YouTube.

Screenshot van de video op de nieuwssite The Better India, te bekijken op YouTube.

Om het milieu te beschermen en verstopping van de riolen tegen te gaan, werd in India al in 2002 het gebruik van plastic tasjes [en – alle links] verboden. Dit was een flinke stap vooruit, hoewel de naleving van het verbod een probleem blijft. Door de nadruk te leggen op plastic tasjes ging men echter grotendeels voorbij aan andere groeiende bedreigingen voor het milieu zoals plastic flessen en verpakkingen.

In de Zuid-Indiase stad Kochi heeft een stationschef met zijn team actie ondernomen. Ze geven plastic flessen die door passagiers achteloos op het spoor zijn gegooid een nieuw leven als plantenpotten.

Fantastisch nieuw idee door @RailMinIndia bij station Aluva in de provincie Kerala: wegwerpflessen worden hangende plantenpotten.

In heel India worden plastic flessen, wegwerpbekers, lege verpakkingen en ander plastic afval voortdurend overal in de openbare ruimte gedumpt. Volgens de Indiase controle-instantie voor milieuvervuiling, de Central Pollution Control Board, wordt alleen al in de hoofdstad 40% (6.137 ton) van de totale dagelijkse hoeveelheid plastic afval (9.205 ton) niet opgehaald. Dit afval blijft de straten vervuilen. Elk jaar wordt een berg van 5,6 miljoen ton plastic afval verzameld. De aanpak van dit probleem vergt een grote gezamenlijke inspanning.

Het treinstation Aluva in Kochi is een goed  voorbeeld van hoe dit probleem kan worden aangepakt. 

In bovenstaande video is te zien hoe stationschef C. Balakrishnan zijn idee samen met zijn medewerkers, de heer Mohan en mevrouw Indu verwezenlijkte. De flessen zijn niet alleen decoratief, ze fungeren ook als versperring die mensen ervan weerhoudt onvoorzichtig het spoor over te steken. Neha Venkatesh schreef het volgende op Facebook:

Het enorme effect van deze eenvoudige ingreep is verbluffend. Omdat mensen vaak het spoor oversteken, is het aantal ongelukken enorm gestegen. Maar met deze plantenpotten blijft er weinig ruimte over om langs te lopen zodat mensen gestimuleerd worden de voetgangersbrug te gebruiken als ze van perron wisselen.

Wellicht brengt dit creatieve hergebruik van afval ook anderen op ideeën voor innovatieve methodes om met de groeiende plastic afvalberg in India om te gaan.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.