Sommige Japanners vinden de ‘gevaarlijke’ reuzenhoornaar schattig, inspirerend en zelfs heerlijk.

オオスズメバチ

Japanse reuzenhoornaar. Foto van Yasunori Koide. GNU Free Documentation License [en].

Japan heeft een morbide fascinatie met de Japanse reuzenhoornaar (Vespa mandarinia japonica). Deze reuzeninsecten komen in heel Japan voor en zijn vooral actief in de maand augustus. Hun beet is pijnlijk, en door één steek kun je in het ziekenhuis belanden. Meerdere steken kunnen de dood tot gevolg hebben.

De zomermaanden in Japan gaan soms gepaard met verhalen over ongelukkige wandelaars of boeren die in een zwerm terechtkomen en overlijden aan de wespensteken. Een blogger [ja] heeft een lijst van do's en don'ts opgesteld voor als je in Japan een reuzenhoornaar tegenkomt. Het beste advies? Blijf weg van hun nest, vooral in augustus.

Eigenlijk voelen veel verschillende bijen, wespen en hoornaars zich thuis in Japan [ja]. Hoornaars worden meestal ‘suzume-bachi’ genoemd (letterlijk ‘mus-wesp’, waarschijnlijk vanwege hun formaat) en hieronder valt de ‘Japanese yellow hornet‘ [en] (Vespa simillima) die vergelijkbaar is met de wesp in Europa en Noord-Amerika.

De twee soorten hoornaars in Japan: links de koningin, werkster en dar van de Japanese yellow hornet (Vespa simillima xanthoptera Cameron); rechts de koningin, werkster en dar van de Japanse reuzenhoornaar (Vespa mandarinia japonica). Foto is vaak gedeeld op social media [ja].

Echter is de Japanse reuzenhoornaar (‘oh-suzume-bachi’, Vespa mandarinia japonica) een ander soort beest. Verwant aan de Aziatische reuzenhoornaar, ‘yak-killer‘ [en], kunnen de werksters van de Japanse reuzenhoornaar drie centimeter lang worden. Ze zijn groot en sterk genoeg om andere insecten, die als prooi dienen, naar het nest terug te dragen.

De reuzenhoornaars vullen veel Japanners met een speciaal soort gevreesde wonder.

Zodra ik thuis was, heb ik de boodschappen opgeruimd en ging ik kijken naar…

Hornets from Hell‘ [en] op tv. (‘ε'*)

Sinds ik in de brugklas ben gestoken ben ik bang voor bijen (Ik realiseer me dat ik bijen en hoornaars door elkaar haal). Dus laten we allemaal de tijd nemen om onszelf eraan te herinneren om voorzichtig te zijn met hoornaars!

De Japanse reuzenhoornaar is vooral actief in augustus en begin september als duizenden larven volgroeid zijn tot niet alleen nieuwe mannetjes en vrouwtjes die uitvliegen, paren en een nieuwe kolonie vinden, maar ook tot werkbijen die ze ondersteunen en te eten geven. Iedereen die in het bos wandelt, of barbecuet in het park moet oppassen.

Vanaf begin augustus tot begin september (horizontale as) schiet het gevaar van Japanse reuzenhoornaars omhoog, terwijl het aantal actieve wespen (verticale as) binnen elk nest drastisch afneemt. Foto van grapee [ja].

Hoornaars en mensen kunnen dicht bij elkaar leven. Terwijl reuzenwespen de voorkeur geven aan bosrijke omgevingen voor hun nesten, kan de Japanse reuzenhoornaar in de stad gevonden worden.

Ondanks dat dit geen nest van een Japanse reuzenhoornaar is, laat deze Twitter-gebruiker, met een foto van een nest van de yellow hornet, zien hoe snel je in contact kunt komen met dit niet zo vriendelijke insect.

Mijn hemel! Er zit een wespennest op ons raam! Dit is de eerst keer dan ik ze van dichtbij zie!

Japanse reuzenhoornaars kunnen erg gevaarlijk zijn, en in de zomer maanden is het dan ook normaal als je waarschuwingsborden tegenkomt of als er gebieden afgezet zijn.

Iedereen die naar de picknickplek komt, wees gewaarschuwd! Kom niet dicht bij het wespennest!

En, helaas voor de reuzenhoornaar, is er geen ‘laat-ze-rustig-leven’ mentaliteit in Japan:

Ik heb een ondergronds wespennest gevonden. Ik heb er insectenspray op gespoten.

Toch heeft Japan, net als andere delen van de wereld [en], al heel lang een ingewikkelde fascinatie voor de Japanse reuzenhoornaar.

Dit is de eerste keer sinds tijden dat ik in het insectenmuseum ben… Dit is een model van een Japanse reuzenhoornaar die een vriend van mij heeft gemaakt. Het wordt warm morgen, dus ik ga m'n best doen op mijn parttime werk.  ^_^

Sommige mensen komen zelfs op voor dit toch wel geweldige insect:

Iedereen is bang voor de reuzenhoornaar, terwijl als je ze sap van een boom ziet eten ze eigenlijk best schattig zijn. Je kunt makkelijk dichtbij komen als ze aan het eten zijn, en ze zullen niet aanvallen. Reuzenhoornaars zijn best cool. Kom alleen niet dicht bij hun nesten.

Ook wordt er gezegd dat de Japanse reuzenhoornaar door sommigen gezien wordt als delicatesse. Toch is het waarschijnlijker dat het insect gezien wordt als exotisch eten dat je alleen als uitdaging eet.

Kijk dit heerlijke souvenir eens: een fles shochu (gedistilleerde drank vergelijkbaar met wodka) met twee reuzenhoornaars erin (de shochu is gedistilleerd met honing). We hebben elkaar uitgedaagd ze te eten. Blijkbaar zijn reuzenhoornaars een effectief medicijn tegen diabetes??? […]

De eetbare insecten van vandaag: zijderupssoep, cicadebroodjes, en gefrituurde reuzenhoornaars.

Anderen hebben de schoonheid van de wesp ontdekt, zoals deze pottenbakker met als specialiteit deze fantastische creaties [ja] die geïnspireerd zijn op insecten en andere dieren.

Ik vraag me af of iemand geïnteresseerd is in dit wespennest (met reuzenhoornaar) keramische mok.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.