Laten we Nuno Dala niet vergeten, Angolese activist nu 3 weken in hongerstaking in gevangenis

Nuno Dala, em greve de fome desde o dia 10 de março. Foto: Central Angola

Nuno Dala, in hongerstaking sinds 10 maart. Foto: Central Angola, gebruikt met toestemming.

Nuno Dala is een professor die nu 22 dagen in hongerstaking is. Dala, die sinds juni 2015 vastzit [pt], is een van de 17 activisten die door de Angolese autoriteiten worden beschuldigd van een samenzwering tegen president José Eduardo dos Santos, die al meer dan 36 jaar aan de macht is. Dala en zijn vermeende mede-samenzweerders namen deel aan een studiegroep over het boek “Van dictatuur naar democratie” van de gepensioneerde professor politicologie Gene Sharp.

15 van de 17 beklaagden werden meer dan 90 dagen vastgehouden zonder aanklacht. Een rechtbank verbood de overige twee verdachten, beiden vrouwen [en], het land te verlaten. De rechtszaak tegen de groep begon op 15 november 2015 en in december plaatste een rechter de 15 verdachten onder huisarrest [pt]. Alle beklaagden werden door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf [pt].

De zus van Nuno Dala zei onlangs in een interview met Deutsche Welle Radio—Afrika (DW) [pt], dat de gezondheid van haar broer, die diabetes heeft, er “slecht aan toe is”. Dala stond ruim drie maanden onder huisarrest voordat een rechtbank eerder deze maand opdracht gaf hem terug te brengen naar de gevangenis. Nadat Dala weer achter de tralies zat begon hij een hongerstaking; hij eist toegang tot zijn persoonlijke eigendommen en diabetesmedicatie. Zijn zus betreurt het feit dat de maatschappij  “zijn gezondheid negeert”. DW bericht:

Nas redes sociais, multiplicam-se as críticas em relação à forma como a sociedade e os meios de comunicação social têm tratado o caso da greve de fome de Nuno Dala. Muitos fazem a comparação com o caso de Luaty Beirão, que originou protestos, petições e abaixo-assinados dentro e fora de Angola.

Er ontstaat steeds meer kritiek op sociale media over de manier waarop de maatschappij en de media de hongerstaking van Nuno Dala behandelen. Er wordt een vergelijking gemaakt met de zaak Luaty Beirão [en], die leidde tot protesten, petities in Angola en andere landen en veel publiciteit.

Toch wordt het verhaal niet door iedereen genegeerd. CentralAngola 7311 [pt] volgt Dala's hongerstaking op de voet:

Angola: activist Nuno Alvaro Dala zeven dagen in hongerstaking

De website probeert eveneens meer aandacht voor de zaak te creëren door middel van oproepen op Facebook:

#GREVEDEFOME
#NunoDala
#DiaCatorze
Hoje entra no 14º à base de água, soro oral, chá e sumo, sem ingestão de qualquer alimento sólido. Quando começaremos as petições, os abaixo-assinados, as vigílias? Quando é que o desespero se instala?

#HONGERSTAKING #NunoDala #Dag14 Vandaag is Dala's 14e dag zonder eten, met alleen op water gebaseerd serum, thee en sap. Wanneer zien we de petities? De waken? Pas als de wanhoop nabij is?

De oproepen lijken succes te hebben. Op de dag waarop CentralAngola 7311 deze oproep op sociale media plaatste, kondigden activisten waken aan in Luanda, de hoofdstad van Angola, op 25, 26 en 27 maart. Net zoals die destijds voor Luaty Beirão [en] werden gehouden.

‪#‎VIGÍLIA‬
‪#‎NUNODALA‬

Imagem: CentralAngola

Image: CentralAngola, used with permission.

Aí está a iniciativa cidadã. Para todos aqueles que estiveram a vomitar insultos à dormência da sociedade civil será bom que compareçam.

Dias 25, 26 e 27 de Março, na Igreja Sagrada Família, às 17h30.

Não vale a pena ficar à espera do último dos dias para ver se nos primeiros não sai porrada e jatos de água da polícia.

‪#‎SolidariedadeAlémDoFacebook‬

#WAKE #NUNODALA Daar is het dan: het burgerinitiatief. Voor iedereen die de maatschappij ervan beschuldigde lui te zijn. 25, 26 en 27 maart om 17.30 uur bij de kerk Sagrada Familia. Wacht echter niet tot de laatste dag om te zien of de politie ons met water en geweld probeert te stoppen. #SolidariteitbuitenFacebook [pt]

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.