Pakistaanse muzikanten boeien publiek op South by South West in Austin in Texas met dreunende hypnotische muziek.

Khumariyaan performing at the Pakistan Showcase at SXSW, March 19, 2015. Photo by author Henna Tayyeb. Used with permission.

Een optreden van Khumariyaan, onderdeel van de Pakistaanse showcase op South by South West op 19 maart, 2015. Foto door auteur Henna Tayyeb. Met toestemming gebruikt.

Meer dan honderd mensen waren aanwezig in het volzette, historische Driskill Hotel in de binnenstad van Austin. Op de avond van 19 maart wachtten ze vol verwachting op Pakistaanse traditionele en exotische indiemuziek.

De muzikanten hadden duizenden kilometers gevlogen voor de allereerste Pakistaanse showcase [en] op South by South West (SXSW). SXSW is één van de grootste en meest eclectische muziekconferenties ter wereld. De voorstelling werd samen georganiseerd met de Foundation for Arts, Culture and Education [en] (FACE), een non-profitorganisatie die gebaseerd is in Islamabad in Pakistan.

De showcase begon met energetische, dreunende geluiden van de Sain Tanveer Brothers. Het duo, oorspronkelijk afkomstig uit een kleine stad nabij Sialkot, bestaat uit de twee meest gekende dholspelers in Pakistan [en].

Hun voorstelling ging van start in het midden van de drukke 6th street toen omstaanders zich rond hen verzamelden. De ritmische geluiden van hun drums leidden de menigte naar de Victorian Room in een dansprocessie.

Het publiek keek vol verbazing toe hoe Sain Tanveer vier dhols rond zijn nek hing en verder bleef spelen terwijl hij zo snel hij kon ronddraaide. De voorstelling eindigde met een daverend applaus.

maidhai1

Mai Dhai performing. Photo by author Henna Tayyeb. Used with permission.

Daarna werd het publiek getrakteerd op de melodische en gevoelvolle muziek van Mai Dhai [en]. Mai Dhai is een traditionele Manganiyar-zangeres die afkomstig is uit de Thar woestijn. Ze haalt haar muzikale invloeden uit de tijden van het Sufi mysticisme en het Mogolrijk van Rajasthan. Niemand verwachtte dat de kleine, tere vrouw die met haar dhol in het midden van het podium zat een enorm krachtige stem had die tijd en ruimte kon transformeren. Onder begeleiding van de tabla, dholak en het harmonium, slaagde Mai Dhai erin om het publiek te overtuigen van de emotie achter elk woord terwijl ze heen en weer schommelden op het ritme van de percussie.

Maar de rocksterren van de avond die de harten van het publiek konden veroveren waren de muzikanten van het Pakthaanse muzikale kwartet Khumariyaan [en].

De leadgitarist Sparlay Rawail legde uit dat Khumariyaan “personen die iemand in een roes brengen” betekent. En de snelle en krachtige geluiden van de groep doen precies dat. Misschien is het geheim van Khumariyaan, naast een zeer bewuste aanwezigheid op het podium, hun gebruik van traditionele instrumenten zoals de rubab en de zerbaghali. De rubab klinkt bijna als een scherper gestemde banjo met snaren die bespeeld worden om verschillende melodieën te creëren. De zerbaghali is een handtrommel in de vorm van een bokaal die de percussie bepaalt op verschillende tempo's en met verschillende geluiden.

Vanaf het moment dat ze begonnen met het nummer Bela [en] tot het einde van hun set die een uur duurde, slaagde Khumariyaan erin om het publiek uit hun stoel te krijgen. Op een bepaald moment zorgde de leadrubabspeler Farhan Borga zelf voor veel gelach en enthousiasme bij het publiek tijdens een demonstratie van een traditionele Pathaanse dans.

Na het optreden zei Rawail dat hij niet zeker was of iemand thuis in Pakistan werkelijk de impact en de grootte van SXSW zou kunnen begrijpen. Maar voor hem is er geen verschil tussen de Verenigde Staten en Pakistan want het is de muziek die telt. Rawail voelde zich trots om te weten dat de muziek van Khumariyaan invloed kon creëren, ongeacht het land.

Iemand uit het publiek, Sandhya Vadrevu zei dat ze besliste om het evenement bij te wonen omdat ze enorm geïnteresseerd is in Zuid-Aziatische muziek. De kansen om Pakistaanse muziek rechtstreeks te beleven in Amerika zijn schaars en ze wou de kans niet laten liggen om deze muzikanten aan het werk te zien in haar thuisstad. Sandhya is zelf een aspirant-muzikant kreeg hoop door te weten dat Zuid-Aziatische muziek niet enkel beperkt is tot Bollywoodfilms.

“Luisteren naar muzikanten zoals de muzikanten die vanavond optraden geeft de boodschap mee dat onze muziek divers, veelzijdig en uniek is”, zei ze. ” Ik voel me geïnspireerd door hier vanavond aanwezig te zijn.”

Andere hoogtepunten van de showcase waren de sociaal bewuste indie-rocknummers van Poor Rich Boy [en](and the toothless winos) en de nieuwe nummers van toenmalig popidool en herboren cultureel initiatiefnemer die verantwoordelijk is voor de Pakistaanse animatieserie, “Burka Avenger“, Haroon. De Mekaal Hasan Band [en], met invloeden uit rock, jazz en soul, samen met teksten die geïnspireerd zijn door het soefisme, was de perfecte afsluiter van de avond. 

Mahnaz Parveen, projectcoördinator voor FACE, was uiterst trots op alle Pakistaanse muzikanten die de reis naar Austin in Texas maakten speciaal voor de showcase. Ze reist al met de groep mee sinds ze vertrokken vanuit Islamabad op 12 maart. Parveen maakte deel uit van FACE toen er voor het eerst gepraat werd over een samenwerking met Todd Puckhaber, die een vaste waarde is als muziekproducer bij SXSW. Hij gaf een toespraak op het eerste “Music Mela” van Pakistan, een festival van drie dagen dat georganiseerd wordt door FACE en steun krijgt van de Amerikaanse ambassade in Islamabad.

Volgens Parveen koos Puckhaber de zes artiesten die optraden als deel van de showcase van dit jaar helemaal zelf. “Muziek is een brug tussen Pakistan en de Verenigde Staten en deze muzikanten zijn onze culturele ambassadeurs”, zei Parveen. “We hopen dat we via onze samenwerking met SXSW onze standpunten en ideologie kunnen delen om zo een aantal negatieve stereotypen over Pakistan te doorbreken”.

De organisators van zowel FACE als SXSW hopen dat deze showcase een jaarlijks onderdeel wordt van de muziekconferentie. 

Naast de Pakistaanse showcase organiseerde FACE ook een Rooftop Pakistani Day Party (dakfeest ter gelegenheid van een Pakistaanse feestdag) op 18 maart in The Speakeasy, een populaire feestzaal in Austin. Mai Dhai gaf een optreden op het International Day podium in het Austin Convention Center op donderdagnamiddag. Poor Rich Boy, Mekaal Hasan Band en Khumariyaan traden op in het Russian House en de Sain Tanveer Brothers zullen aanwezig zijn op het globalFEST op vrijdag, 20 maart. Meer informatie over deze optredens op www.sxsw.com

Henna Tayyeb woont in Austin in Texas.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.