Berichten van gedwongen bekeringen halen Indiase krantenkoppen

Police stop VHP and BJP activists who are protesting against renowned evangelist Peter Youngren's presence in India. Image by Prabhat Kumar Verma. Copyright Demotix (22/10/2013)

De politie stopt activisten van de Indiase hindoenationalistische partijen VHP (Vishva Hindu Parishad) en BJP (Bharatiya Janata-partij) die protesteerden tegen de aanwezigheid van de befaamde evangelist Peter Youngren in India. Ze beschuldigden hem ervan duizenden mensen te hebben bekeerd naar het christendom. Foto door Prabhat Kumar Verma. Copyright Demotix (22/10/2013). 

Na de verpletterende overwinning [en – alle links] van Narendra Modi en zijn Bharatiya Janata-partij (BJP) tijdens de laatste verkiezingen in India komen er steeds meer berichten van gedwongen bekeringen. Die gebeurtenissen krijgen nu aandacht in de internationale media.

Op kerstdag 2014 bracht The Times of India verslag uit dat 59 christenen in de regio Kottayam in de deelstaat Kerala “bekeerd” werden tot het hindoeïsme door de hindoenationalistische partij Vishva Hindu Parishad (VHP) en de extremistische hindoegroep RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh – Nationale Vrijwilligersmacht). Die twee rechtse hindoenationalistische partijen hebben banden met de Bharatiya Janata-partij.

De vermeende bekeringen in Kerala gebeurden in minder dan een dag tijd nadat de eerste minister van de deelstaat Oommen Chandy had beweerd dat er geen zulke bekeringen plaatsvonden in de regio. Deze beweringen kwamen ook aan de oppervlakte kort nadat er een paar dagen eerder berichten opdoken van gedwongen bekeringen naar het christendom in andere deelstaten. In Uttar Pradesh zei Ramvate Devi dat ze zich naar het christendom bekeerde nadat haar werd beloofd dat haar man een overheidsbaan zou krijgen en haar kinderen gratis onderwijs zouden krijgen in zendingsscholen. Volgens de VHP is er een lijst van meer dan twintig dorpen waar deze gedwongen bekeringen naar het christendom naar verluidt plaatsvinden.

India is de geboorteplaats van vier grote religies (hindoeïsme, boeddhisme, jaïnisme en sikhisme) en heeft een overwegend hindoeïstische bevolking (80 procent) en een grote moslimbevolking (15 procent). Er leven onder andere ook christenen, boeddhisten, jaïnisten en Parsi. Hoewel ze in het algemeen vredig samenleven, zijn er in het verleden vaak voorvallen geweest van religieuze spanningen.

Photo courtesy of joegoaukextra2 on Flickr

Screenshot dankzij joegoaukextra2 op Flickr

Een vertegenwoordiger van de hindoenationalistische partij Vishwa Hindu Parishad secretaris-generaal V Mohanan zei dat de gebeurtenissen in Kerala “geen bekeringen, maar herbekeringen” waren.

Bij een toespraak in de centrale Indiase deelstaat Madhya Pradesh, zei hooggeplaatst VHP-lid Pravin Togadia op kerstavond dat er twee hulplijnen voor hindoes zullen worden gemaakt die 24 op 7 beschikbaar zullen zijn. Hij zei ook het volgende:

De VHP zal er alles aan doen om de hindoes bij te staan, ook als dat betekent dat we op staatsniveau moeten ingaan tegen de BJP-regering.

De hulplijnen hebben als doel de hindoes vooruit te helpen onder andere op vlak van gezondheid, onderwijs, rechtshulp, godsdienst en cultuur.

In december 2014 publiceerden de Amerikaanse kranten The Washington Post en The New York Times verhalen over de kwestie van gedwongen bekeringen in India. The Washington Post schreef dat meer dan 50 arme moslimgezinnen zich tot het hindoeïsme bekeerden omdat hen beloofd werd dat ze overheidssteun (zoals uitkeringen) zouden ontvangen na de ceremonie. The Times beschreef nauwkeurig de politieke motieven achter de gedwongen bekeringen.

Veel overheidsfunctionarissen waren niet tevreden over de wijdverspreide media-aandacht voor zo'n controversieel en gevoelig onderwerp. De recent verkozen Bharatiya Janata-partij staat nu tegenover heftig politiek verzet voor de vermeende incidenten. Deze ontevredenheid was zowaar merkbaar tot bij de eerste minister. 

Na een bijeenkomst tussen eerste minister Mode en het hoofd van de RSS dreigde Mosi naar verluidt ontslag te nemen “als het imago van de regering belemmerd wordt door leiders die steeds controversiële opmerkingen maken.”

Meteen na de bijeenkomst gaf de RSS groen licht om actie te ondernemen tegen leiders die zulke claims maakten om zich te onderscheiden van deze veralgemeningen. 

Ondanks de harde inspanningen van de overheid om discussie over het onderwerp te censureren heeft de Indiase bevolking actief gereageerd. Volgens het commerciële televisienetwerk New Delhi Television Limited (NDTV) was er een protest in het parlement. De Eerste Kamer moest uiteindelijk de zitting vroeger stopzetten nadat de handelingen niet konden worden verdergezet door het geroep van buiten. 

Boze Indiërs hebben ook gebruik gemaakt van sociale media om hun huidige ontevredenheid uit te drukken over hoe de regering omgaat met de kwestie. Newsflicks, een Indiase nieuwswebsite gebaseerd op sociale media herinnerde de Indiase regering aan de wetten die ze al had goedgekeurd:

Wist de #BJP dat dan niet? #Bekering is al verbannen in #India – lees het verhaal op http://t.co/NdcRFNaS3zpic.twitter.com/drm7vTiRvX

Anderen, zoals ingenieur Dushyant Patel, wezen op de enorme verschillen tussen de reacties van Pakistan en India op gedwongen bekeringen:

Hindoes in #Pakistan protesteerden tegen #bekering van minderjarige meisjes… *Krekelgeluid* in #Indiahttp://t.co/CCg9cIhpOg  via @timesofindia

Het twitter-account onder de naam Christelijke Vervolging herinnerde zijn volgers aan een ouder verhaal van augustus 2014 door Headlines Today, waar christenen bekeerd werden in Asroi, India, en hun 19-jarige kerk werd omgebouwd tot een hindoetempel:

Verslag over de #verbouwing van een #kerk in #India naar een #hindoetempel.

Het is afwachten op de reactie van de centrale en lokale overheden tegen de aanhoudende gedwongen bekeringen.

Met bijkomende inbreng van Nikhil Dhingra

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.