GV Face: Alles wat je moet weten over #SudanRevolts

Tientallen Soedanese activisten over de hele wereld houden op dit moment een hongerstaking uit protest tegen mensenrechtenschendingen in Soedan [en – alle links]. Onder de vlag #Strike4Sudan staan actievoerende hongerstakers sinds 20 oktober voor het Witte Huis in Washington. Vorige maand sloeg de Soedanese regering een vreedzame demonstratie in Khartoem met kogels en traangas neer. Meer dan 200 demonstranten kwamen om het leven en 2000 actievoerders werden gearresteerd. In enkele gevallen was sprake van marteling.

Gruwelijke beelden van gewonde en vermoorde demonstranten verspreidden zich via sociale media. De beelden vertellen het verhaal van de Soedanese revolutie die al sinds 2009 broeit. Aan de basis van de opstand staat een geweldloze beweging van gewone burgers die zich ‘Girifna’ noemt, wat betekent: “We zijn het zat”.

Deze week praten onze editor voor Midden-Oosten & Noord-Afrika Amira AlHussaini en de Deputy Editor van Global Voices Sahar Habib Ghazi over #SudanRevolts met de Soedanese GV-auteur Usamah M en Magdi ElGizouli, de man achter het gezaghebbende weblog Still Sudan. Aan hem vragen we waarom de protesten door sommigen worden beschouwd als de volgende Arabische Lente.

Ga naar de GV Face: #SudanRevolts eventpagina voor meer informatie.

Vrouwelijke actievoerders protesteren tegen de gevangenhouding van een schrijver met de naam Rania. Op Twitter gezet door @Girifna

Vrouwelijke actievoerders protesteren tegen de gevangenhouding van een schrijver met de naam Rania. Op Twitter gezet door @Girifna

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.