Eerste Saoedische mensenrechtenorganisatie voor afschaffen executie opgericht

Nadat de rechtbank vorige maand de ontbinding van de Saoedische Vereniging voor Burgerlijke en Politieke Rechten (ACPRA) en inbeslagname van de (niet-bestaande) eigendommen van die vereniging gelastte [en], kondigde een groep activisten gisteren een nieuwe onafhankelijke organisatie aan, de Mensenrechtenunie [ar, en]. Een van zijn doelstellingen is het beëindigen van het gebruik van de doodstraf als afschrikmiddel, iets wat in het koninkrijk zelden aan de kaak wordt gesteld.

De oprichters zijn vier activisten, waaronder Mohammad Abdullah al-Otibi, die vanaf januari 2009 drie jaar vastzat na een poging om een vreedzame demonstratie in solidariteit met Gaza te organiseren [en].

Verscheidene politieke analysten hadden erop gewezen dat de ACPRA kwetsbaar was voor strafmaatregelen van de overheid doordat het meermaals politieke stelling had ingenomen, bijvoorbeeld door op te roepen tot het instellen van een constitutionele monarchie. Het lijkt erop dat de Mensenrechtenunie een andere richting inslaat door geen politieke eisen te stellen. Zo staat in de oprichtingsverklaring [ar]:

وليس لهذه الجمعية غايات سياسية أو حزبية أو دينية، لذلك فإن جمعية الاتحاد لحقوق الإنسان تقف مع حقوق الإنسان الأساسية دون تفرقة في الدين او العرق او العنصر أو ذكراً أو انثى.

De organisatie heeft geen politieke, sectarische of religieuze doelstellingen. Daarom komt de Mensenrechtenunie op voor fundamentele mensenrechten zonder discriminatie op grond van godsdienst, ras of geslacht.

Amnesty International maakte bekend dat Saoedi-Arabië sinds begin 2013 ongeveer twee mensen per week onthoofd heeft [en]. In september 2012 werden de vereisten voor een doodstrafvonnis afgezwakt [ar] door het schrappen van de eis dat rechters unaniem in hun oordeel dienen te zijn. Daarmee werd instemming door een meerderheid van de rechters voldoende voor het toekennen van de doodstraf. De meeste doodstraffen in Saoedi-Arabië zijn ‘ter afschrikking’ bedoeld en een groot deel ervan wordt opgelegd in drugs- en diefstalzaken. ‘Executie als afschrikmiddel’ is echter niet de enige categorie: de andere categorie van doodstraffen is de ‘executie als vergelding’, die in moordzaken wordt opgelegd.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.