Jordanië: Waardigheid en maatschappelijke cohesie als basisrechten voor vrouwen

Meer dan tweehonderd mensen vormden op maandag 25 juni ‘s middags een menselijke keten in de straten van Amman. Ze protesteerden met posters tegen eergerelateerde misdrijven, seksuele intimidatie, discriminatie tegen kinderen van Jordaanse moeders bij nationaliteitsverkrijging en verkrachters die vervolging kunnen ontlopen door met hun slachtoffer te trouwen.

Amman, June 25, 2012. Human chain for dignity.<br />Photo by KarmaT.

Amman, 25 juni 2012. Menselijke keten voor de waardigheid.
Foto door KarmaT.

Jouw eer gaat niet over mij. Ieders eer is in zichzelf.
Foto door Andareee.

In de menselijke keten met als thema زيّي زيّك (Er is geen verschil tussen jou en mij) hielden demonstranten tientallen plakkaten omhoog met teksten die op zelfverzekerde toon veranderingen in wetten en gedrag eisten, de noodzaak benadrukten van vrouwenrechten die invloed hebben op de samenhang van de samenleving als geheel en opriepen tot dringende en essentiële veranderingen in Jordanië.

De samenwerking werd geleid door de grassrootsbeweging Ayna Naqef [ar] (Waar staan we? Een actie van ‘Geen eer in misdaad’ [ar]) en bestond verder uit ‘Mijn moeder is Jordaanse en haar nationaliteit is mijn recht’ [ar], Mush Shatara [ar] (Niet slim zijn), ‘Tegen artikel 308 van het Jordaanse Wetboek van Strafrecht’ [en] en uit betrokken individuen.

In een verklaring schreef curator Toleen Touq [en, ar], die de kettingreactie opzette:

Wij zijn een groep vrouwen en mannen, sommigen onafhankelijk en anderen van maatschappelijke organisaties, die gezamenlijk een menselijke keten opzetten die gericht is op een gemeenschappelijke weigering van alle discriminerende praktijken tegen vrouwen in Jordanië.

Mijn moeder is Jordaanse; haar nationaliteit is mijn recht.
Foto door Frekeeh.

Roba Al-Assi schreef op haar blog AndFarAway [en]:

Ik wil je eraan herinneren dat in ons land het rechtssysteem een man toestaat dat hij een klein meisje op straat kan verkrachten [en] en met zijn misdrijf weg kan komen door met haar te trouwen.

Ik wil je eraan herinneren dat in ons land in de afgelopen tien jaar meer dan 112 Jordaanse vrouwen bruut vermoord zijn [en] door hun eigen families vanwege ‘eer’. Vanzelfsprekend tolereert ons strafrecht dat vrolijk.

Ik wil je eraan herinneren dat in ons land de wetten seksistisch, onrechtvaardig en inhalig zijn, waardoor mijn kinderen mijn nationaliteit niet kunnen aannemen alleen maar omdat ik nou toevallig een vrouw ben [en].

Ik wil je eraan herinneren dat in ons land de wetsartikelen 97, 98, 100, 340 en 345 onze veiligheid en ons welzijn [en] als vrouwen in ons eigen land betreffen.

Ik wil je eraan herinneren dat in ons land het woord ‘eer’ tot godslastering verworden is.

Rozan Khalifeh van ‘Geen eer in misdaad’ bespreekt de menselijke keten in deze video van AmmonNews [ar]:

De meeste mensen die hier vandaag aanwezig zijn, zijn jonge vrouwen, mannen en oudere moeders en vaders uit alle lagen van onze Jordaanse samenleving. Wij zijn hier om alle handelingen te verwerpen die vrouwen schaden en alle wetten die discrmineren tegen vrouwen. Wij allen zijn hier om elkaar te steunen en onze steun te betonen en aan de vrouwenrechtenbewegingen. Sommige passanten parkeerden hun auto en sloten zich spontaan bij ons aan. Onze oproepen tot actie gaan zowel over wetten als over gedrag in onze samenleving. Hoewel sommigen van ons aangesloten zijn bij bewegingen en initiatieven die onafhankelijk van elkaar actief zijn, hebben we nu heel nadrukkelijk onze krachten gebundeld voor specifieke doelen, zoals de menselijke ketting van vandaag, om onze doelen makkelijker te kunnen bereiken en om onze wettelijke stemmen te verheffen zodat we in het huis van afgevaardigden gehoord zullen worden.

Meer in dit videoverslag van AlGhad TV [ar].

Je kunt de foto's en slogans bekijken die Roba op haar blog verzameld heeft, het album van ‘Geen eer in misdaad’ en het album op Frekeeh's blog.

Dump je seksuele frustratie niet bij mij (links).
Het is niet cool om me na te fluiten en naar me te loeren (rechts).
Foto door Saleh Thaher.

 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.