Nederland legt als eerste land in Europa netneutraliteit wettelijk vast

8 mei 2012 was een feestelijke dag in Nederland, want op die dag werd Nederland het eerste land in Europa dat zijn burgers beschermt door netneutraliteit wettelijk vast te leggen.

Nederland introduceert ook privacybescherming voor gebruikers tegen aftappen en afsluiten van de internetverbinding door internetproviders, die vanaf nu het internetverkeer van gebruikers alleen nog kunnen onderbreken als bewezen is dat dit in het algemeen belang is.

De wet is een mijlpaal en vormt een voorbeeld voor andere landen in Europa en de rest van de wereld. Volgens Bits of Freedom, de groep die actie heeft gevoerd voor deze wet, zijn de nieuwe regels vooral belangrijk voor de privacy van netizens [en]:

De wet bevat ook een bepaling die aftappen verbiedt, wat betekent dat internetproviders geen gebruik mogen maken van ingrijpende afluistertechnologieën zoals Deep Packet Inspection (DPI). Dit is alleen toegestaan in een beperkt aantal omstandigheden, of na uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker, die deze toestemming op elk moment weer kan intrekken. Het gebruik van DPI kwam volop in de belangstelling te staan toen KPN toegaf dat zij het internetverkeer van hun gebruikers analyseerden om informatie te verzamelen over het gebruik van bepaalde apps. De wet staat wel afluisteren toe als hiervoor een gerechtelijk bevel is afgegeven.

De wet bevat verder een bepaling die garandeert dat internetproviders hun gebruikers alleen in een zeer beperkt aantal omstandigheden mogen afsluiten. Internettoegang is heel belangrijk om te kunnen functioneren in een informatiemaatschappij en op basis van de huidige algemene voorwaarden konden internetproviders hun gebruikers om allerlei redenen afsluiten. Volgens de nieuwe bepaling mogen gebruikers alleen nog maar worden afgesloten in geval van fraude of als ze hun rekening niet hebben betaald.

Hulde aan Nederland!

Foto van erikwestrum, gebruikt onder een Attribution Creative Commons License 3.0

* Het volledige wetsvoorstel staat hier. Bits of Freedom heeft inmiddels een voorlopige Engelse vertaling [en] gepubliceerd.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.