Thailand: Bedreigingen van en inbreuken op de internetvrijheid

Een democratisch gekozen regering is geen garantie voor internetvrijheid. Neem Thailand bijvoorbeeld.

De internetcensuur nam toe ondanks de belofte van de pas gekozen regering om “de democratie te herstellen” en het land na jaren van langdurige politieke strijd naar nationale verzoening te leiden.

Het aantal geblokkeerde URL's [en] en computergerelateerde strafzaken [en] groeit, terwijl de regering-Yingluck [en] beloofd heeft om niet alleen het juridische kader van de internetcensuur in stand te houden, een overblijfsel uit het autoritaire tijdperk, maar ook om het budget voor het Ministerie van Informatie en Communicatietechnologie (ICT) te verhogen. Sinds ze aan de macht is, kan deze regering bogen op 73.000 [th] geblokkeerde sites.

Het was dan ook geen verrassing voor waarnemers van de Thaise politiek dat de regering-Yingluck de eerste [en] was die Twitters nieuwe ‘censuurmogelijkheden’ steunde. Elders [en] op de wereld protesteerden netizens tegen deze stap van Twitter om de vrijheid van meningsuiting online te beperken. Maar voor Thailand kwam deze mogelijkheid op een gunstig moment, omdat internetcensuur onderdeel is van de beleidsagenda van de nieuwe regering.

Minister van Informatie en Communcatietechnologie van Thailand Anudith Nakornthap juicht het nieuwe beleid van Twitter toe.

“Het [beleid] komt overeen met de benadering van de regering om internetgebruikers te beschermen tegen het schenden van wetten en andere regelgeving. Echte vrijheid ontstaat als je noch de rechten van andere
gebruikers schendt, noch de wetten van het land.”

Via haar Cyberverkennersprogramma werft de regering vrijwilligers om 'schadelijke' en illegale online berichten op te sporen

Volgens de Bangkok Post heeft de regering Facebook gevraagd om tienduizend pagina's te verwijderen die vorig jaar in strijd met de Thaise wetgeving zouden zijn geweest. Vorige maand werden invallen gedaan in de huizen van twee Thaise netizens, hun computers werden in beslag genomen en hun rechten werden hen afgenomen. Gelukkig werden ze vrijgelaten, maar ze zijn zich ervan bewust dat hun levens voor altijd veranderd zijn.

In een klimaat dat doordrongen is van angst en een diep wantrouwen jegens de autoriteiten, is de simpele overtuiging dat je niks fout gedaan hebt, onvoldoende. Een van de verdachten onthulde dat ze zich vooral zorgen maakte over of de politie met het ‘bewijsmateriaal’ zou knoeien en haar achter de tralies zou zetten niet voor wat ze had gedaan, maar juist voor wat ze niet had gedaan.

Toen ze haar in beslag genomen bezittingen terugkreeg van de politie, kwam ze erachter dat de naam van een deel van haar externe harde schijf waarop ze documenten en artikelen over politiek bewaarde, was veranderd.

“Ik was er niet bij terwijl ze een kopie [van de harde schijf] maakten, omdat ik ervan overtuigd was dat ik niets riskants gedaan had of iets verborgen had”, zei ze. “Ik had zoals altijd alleen mijn persoonlijke commentaar geplaatst. Maar toen ik dit zag, begon ik de politie ervan te verdenken dat ze met mijn gegevens geknoeid hadden.”

Ze vertelde Prachatai [en] dat ze via internet de politiek nauwgezet volgde, maar dat ze nooit deelgenomen had aan demonstraties van welke groepering dan ook. Ze hield ook vol dat ze vooral commentaar van anderen had gelezen en zelf geen aanstootgevende opmerkingen had geplaatst.

Niet alle internetgebruikers waren echter woedend over Thailand's nieuwe Twitter-beleid. Ohreohcorner [th] schreef op het forum van Blognone.com:

“Het lijkt erop dat Thailand zo weg is van censuur dat het een standpunt wilde innemen door het nieuwe censuurbeleid van Twitter te omarmen.”

Ondertussen twitterde Tleknight Kmutt [th]: “Het is niet zo erg. Ik kan dit wel aan.” Domoku SAd [th] schreef:

“Alle internetgebruikers dragen zelf de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze zich aan de wetten van het land houden. Wij [internetgebruikers] moeten onze grenzen kennen.”

De voortdurende aanvallen op de internetvrijheid in Thailand zijn sterk verbonden met de algehele spanning rond het debat over de mogelijke wijziging van artikel 112 [en] van het Wetboek van Strafrecht, dat algemeen bekend staat als de ‘majesteitsschennisclausule’ die belediging van de koninklijke familie verbiedt. De regering-Yingluck [en] heeft duidelijk gemaakt dat zij dit wetsartikel niet wil wijzigen en zij heeft sindsdien haar harde optreden tegen netizens opgevoerd, volhoudend dat het haar plicht is om de wet te handhaven. Gezien echter de vaagheid van de wet en het gebrek aan transparantie in computergerelateerde strafzaken, zaait de overheid in feite angst.

Vrijheid tegen Censuur Thailand (Freedom Against Censorship Thailand – FACT) [en] zat niet stil na de steunverklaring van de regering aan Twitter en kwam meteen met manieren om de censuurmogelijkheiden te omzeilen. Ook het Thaise Netizen Netwerk vecht tegen de groeiende internetonderdrukking door de staat. De groep publiceert regelmatig berichten voor Thaise nternetgebruikers over hoe ze de geblokkeerde websites kunnen ‘deblokkeren’ [th].

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.