Syrië: Vele doden gemeld; een blogger en een journalist vermist

Er wordt nog steeds hardhandig opgetreden tegen demonstranten in Daraa, Syrië [en]. Naar verluidt zijn minstens zes doden gevallen [en] bij een aanval van een speciale legereenheid op de Al Omari-moskee om demonstranten uiteen te jagen die het als ontmoetingsplaats en geïmproviseerd ziekenhuis gebruikten.

Volgens de nationale Syrische televisie ging het om een gewapende bende die ambulances en veiligheidspersoneel bedreigde en de moskee gebruikten om wapens, munitie, granaten en grote hoeveelheden geld te verbergen:

http://www.youtube.com/watch?v=lRg9tdaHgpQ

Syrische inwoners wezen er al meteen op dat deze video op zijn best een verdraaid beeld geeft van de situatie. De Al Omari-moskee lag vol dekens en medische voorraden en was na de protesten vies, in contrast tot de beelden die de Syrische televisie liet zien.  Op facebook werd het fragment op de Syrische televisie gekscherend vergeleken met ‘een slecht geregisseerde Syrische film’ en werd opgemerkt dat de claims van de regering niet overtuigend zijn.

Via twitter wordt gemeld dat Khaled Elekhetyar [ar], een Syrische journalist en blogger, onbereikbaar is en dat zijn facebookpagina is gekraakt en nu wordt gebruikt om propaganda voor Assad te plaatsen.

@ramiar twitterde [en]:

@wissamtarif #Syria journalist Khaled Elekhetyar onbereikbaar – en zijn fb-pagina is gekraakt en staat vol pro-Assad-propaganda..

Adnan Shami opende een twitteraccount om hiervan verslag te doen [ar]:

الصحفي خالد الإختيار غائب عن الإنترنت ولا يمكننا الاتصال به منذ أكثر من أربع وعشرين ساعة #syria

Journalist Khaled Elekhetyar is niet online geweest en is al meer dan 24 uur onbereikbaar.

Een vriend van Khaled die anoniem wil blijven zei:

Ik heb hem voor het laatst gesproken op 21 maart om een uur of 10 ‘s avonds.. Hij was bezig de demonstratie van 22 maart te organiseren voor het Paleis van Justitie.. De laatste keer dat ik hem sprak (om 10 uur op de avond voor de geplande demonstratie) leek hij bang en bezorgd voor de veiligheid van zijn vrienden en bekenden… Zijn laatste bericht op facebook was rond 10 uur in de ochtend van 22 maart (kijk maar op zijn profiel), de demonstratie zou om 12 uur beginnen, daarna niets meer, zijn telefoon staat uit en nu die vreemde berichten op zijn facebookpagina die wel haast moet zijn gekraakt of zo…

Mohammad Al Abdallah doet ook  bericht [en] van een Syrische blogger bekend onder de naam Ahmad Abu Al-Khair (@ahmadtalk op twitter) die recentelijk korte tijd gearresteerd was en nu opnieuw is gearresteerd:

Dringend: Veiligheidstroepen arresteren blogger Ahmed Abu El-Kheir in #Damascus#Syria #15maart

Schrijnende berichten over de gebeurtenissen in Syrië blijven binnendruppelen, ondanks het opgelegde mediaverbod. @1SecularSyrian twittert [en]:

Soldaat en held Khaled Al-Masri door medesoldaten gedood vanwege zijn weigering deel te nemen aan de bestorming van de Omari-moskee gisteren #Daraa #Syria

Blogger Yassin Sweha reageert [ar]:

ﻣﺎ ﻳﺤﺪﺙ ﻓﻲ ﺩﺭﻋﺎ ﻻ ﻳﻤﻜﻦ ﻭﺻﻔﻪ ﺑﺎﻟﺠﻨﻮﻥ، ﻓﺎﻟﺠﻨﻮﻥ ﺍﺑﺪﺍﻉ، ﻭ ﻻ ﺍﺑﺪﺍﻉ ﻓﻲ ﻗﺘﻞ ﺍﻟﻨﺎﺱ ﺑﻞ ﺳﺎﺩﻳﺔ #Syria

Wat in Daraa gebeurt kan geen gekte genoemd worden; gekte is creativiteit en er is niets creatiefs aan het doden van mensen, slechts sadisme.

Onophoudelijk komen berichten binnen van een genadeloos optreden. Op de onderstaande video, opgenomen op 22 maart, zijn veiligheidsagenten in burger te zien die lukraak mensen op straat arresteren:

Nieuwe berichten over deze ontwikkelingen zullen worden geplaatst zodra meer bekend is.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.