Libië: Discussies over een no-flyzone (Video)

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale pagina Libya Uprising 2011.

Op Twitter, blogs en andere websites is een discussie gaande over het doel en de effectiviteit van het instellen van een no-flyzone boven Libië om betogers en de overige bevolking te beschermen tegen luchtaanvallen.

De discussie over een vorm van interventie begon toen vreedzame protesten in Libië tegen de veertigjarige heerschappij van kolonel Muammar Gaddafi op extreem gewelddadige manier werden beantwoord. Door het optreden van de regering tegen de betogers hebben veel leden van het Libische leger zich tegen Gaddafi gekeerd, waardoor het land nu in burgeroorlog verkeert. Het bloedvergieten dat tot nu aan duizend tot zesduizend mensen [en – alle links] het leven heeft gekost, heeft het Internationaal Strafhof en de VN-mensenrechtenraad ertoe aangezet een onderzoek in te stellen naar de mogelijke mensenrechtenschending.

In theorie zou een no-flyzone betekenen dat Gaddafi’s troepen geen luchtaanvallen en bombardementen kunnen uitvoeren op burgers en ongetrainde rebellen. Global Voices wees er eerder al op dat een no-flyzone om verschillende redenen controversieel blijft: het is technisch ingewikkeld, kost geld en mensenlevens en leidt tot bezorgdheid over de dreiging, reëel of niet, van een westerse bezetting.

Hier is een video van een gevechtshelikopter boven de plaats Misurata, eind februari.

http://www.youtube.com/watch?v=uR9M1VkXt2I&feature=related

Na een weekend met nog meer bloedvergieten door de regering heeft het idee echter meer steun gekregen. Op maandag 7 maart riep de Samenwerkingsraad van de Golfstaten (GCC) de VN Veiligheidsraad op een no-flyzone in te stellen “om de Libische bevolking te beschermen.” De leiding van de opstand tegen Gaddafi, de Libische Voorlopige Nationale Raad (Interim Transitional National Council, TNC), heeft ook druk uitgeoefend op het Europees Parlement en overige westerse machthebbers om een no-flyzone in te stellen. Avaaz, een online belangengroep gebaseerd in de VS, is een online petitie begonnen aan de VN Veiligheidsraad voor een no-flyzone.

Terwijl het geweld tegen de bevolking aanhoudt, komen er weinig nieuwe argumenten voor en tegen een no-flyzone. Hier volgt een aantal twitterreacties van buiten Libië.

#libya De Libische revolutie heeft geen no-flyzone ‘nodig’. Het helpt alleen het aantal doden te beperken. Gaddafi verliest toch wel, alleen langzamer.

@ozpink: … als de wereld te lang wacht met het instellen van een no-flyzone, wat heeft dat voor gevolgen voor Gaddafi’s reactie op internationale veroordeling van zijn regime? #Libya

@itchy8me: Een no-flyzone boven Libië. Wat heeft het Libische volk te zeggen over dit internationaal ingrijpen? 17 feb

@shradm: Hoe pak je een probleem aan zoals dat in Libië? Waarom kijkt de rest van de wereld lijdzaam toe bij genocide en burgeroorlog? Is een no-flyzone zo moeilijk?

@plemochoe: #libië De echte reden TEGEN een no-flyzone is dat de Amerikanen dit zouden moeten doen en dat men er dan wel eens anders over zou kunnen denken.

@Liberationtech: In plaats van een no-flyzone zou de VS marineschepen en vliegtuigen kunnen inzetten om te zorgen dat
het internet in #Libië bereikbaar blijft http://ow.ly/48A6A

@betasam: Gaat de VS zich met #Libië bemoeien? Is een no-flyzone de oplossing? #randomthoughts

@Machahir123: De Libische luchtmacht vormt niet meer dan een ‘bescheiden’ bedreiging voor pogingen een no-flyzone boven Libië in te stellen: US marine corps via AFP #libië

De situatie is al even onduidelijk voor mensen in Libië of met directe banden met het land.

@IndyLibya: US NATO envoy: Een no-flyzone boven Libië werkt niet – gebakken lucht http://goo.gl/fb/KJaGN #Libië #17feb

@OnlyOneLibya: Ik ben vóór de no-flyzone tegen #Gaddafi en wel zo snel mogelijk! Het zal zijn vermogen de Libische bevolking af te slachten drastisch verminderen. De Libische TNC wil een no-flyzone. #Libië

@Proud2bBenghazi: @ArcanisZZ ten eerste is #Libië GEEN Irak of Afghanistan ten tweede willen we wanhopig hulp, we vragen om noodzakelijke voorraden en een no-flyzone om ons EIGEN gevecht te winnen

Vanuit de VS maakt een blogger die voorheen voor de Militaire Inlichtingendienst heeft gewerkt zich zorgen dat Gaddafi mogelijk aanblijft zonder no-flyzone.

De sleutel voor de militaire operaties van de troepen van Gaddafi is de volledige controle over het Libische luchtruim. De oppositie beschikt slechts over ouder luchtafweergeschut en mogelijk enige van de schouder afgevuurde grond-luchtraketten. Deze beide systemen zijn alleen te gebruiken tegen relatief laagvliegende vliegtuigen en helikopters. Als ze worden bediend door slecht of niet-getrainde mensen zijn ze door bommenwerpers vrij eenvoudig te vermijden. Hoewel zwaar bewapende en bepantserde Mi-24 gevechtshelikopters kwetsbaarder zijn voor deze systemen, voert de Libische luchtmacht verwoestende aanvallen uit op rebellen in raffinaderijen en Ras Lanuf ten westen van Tripoli en in Az Zawiyah ten oosten van Tripoli, waar in beide gevallen de rebellen zwaarbevochten winst weer moesten afstaan…

Het komt misschien hierop neer. Ofwel de VN sanctioneert het instellen van een no-flyzone boven Libië, of Muammar Gaddafi blijft aan de macht.

Bij het ‘Ethiopian Review’ vraagt Eritrawi zich ondertussen af of een no-flyzone niet slechts zou uitnodigen tot de bezetting en plundering van Libië door rijke westerse landen:

Alsjeblieft zeg! Het idee dat de Arabische Liga een no-flyzone kan instellen in Libië is op zijn best lachwekkend en op zijn slechtst gevaarlijk. Geen enkel Arabisch of Afrikaans land heeft hiervoor de benodigde luchtmacht en technologie. De Arabische Liga is bezig het land klaar te maken voor westerse machten om hun vuile handen op Libië te krijgen zodat ze een regime kunnen installeren dat hen gehoorzaamt, dat van Libië een al even hopeloos geval maakt als van de andere Arabische landen en natuurlijk bovenal zodat ze kunnen profiteren van de olierijkdom van Libië. Dat is wat in Libië op dit moment op het spel staat.

Vanuit Israël vraagt Carl in Jeruzalem zich af, op de blog Israel Matzav, of politieke overwegingen het hele idee van aan no-flyzone tot een bluf maken van de NAVO:

Dus Groot Brittannië kan niet meedoen en Frankrijk wil niet meedoen tenzij er een VN-resolutie is, wat onwaarschijnlijk is door een Russisch of Chinees veto. Dan blijft alleen Obama over. Is er werkelijk iemand die gelooft dat de VS onder Obama in zijn eentje een no-flyzone boven Libië gaat instellen? Laat me niet lachen…

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale pagina Libya Uprising 2011.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.