Zuid-Korea: Live Twitter weerbericht tijdens de tyfoon

Alweer een succes voor Twitter in Zuid-Korea; toen de tyfoon over het Koreaanse schiereiland raasde kon je het weer live volgen op Twitter. De tyfoon Kompasu takelde het land net voor en tijdens de spits stevig toe — gebroken glas, ontwortelde bomen, omgevallen muren en zelfs een vernield stadium waren het gevolg. Mensen twitterden om anderen te informeren over welke wegen niet versperd waren door boomstammen en vliegende verkeersborden, en ook regelmatige updates en foto's van chaotische scènes werden getwitterd.

De tyfoon Kompasu (“kompas” in het Japans) bevond zich slechts vijf uur in de stedelijke agglomeratie van Seoul, maar hij sloeg hard genoeg toe om de verschrikkelijke toestanden op de foto's hieronder te veroorzaken. Het was de krachtigste tropische storm in het gebied sinds 15 jaar. De metro lag lam, de tyfoon veroorzaakte een enorme stroomuitval en vluchten moesten uitwijken of werden geannuleerd. Toen de tyfoon rond 5 tot 6 uur ‘s morgens lokale tijd zijn maximale kracht bereikte merkten tienduizenden mensen die op weg waren naar hun werk hoe vernielend hij wel was. Burgerjournalisten twitterden deze foto's om te tonen wat de storm in hun omgeving had aangericht en om tips te geven over de toestand van de wegen.

@demoon84: 종합운동장 펜스도 태풍 앞엔 어쩔 수 없네여 http://twitpic.com/2kclkp

Zelfs het algemeen stadium had geen verweer tegen de tyfoon.

@demoon 84: 길거리는 아수라장입니다… 태풍 정말 무섭네여

Op de straten is het een en al chaos. De tyfoon is echt een verschrikking.

@runintosky: 맞은편 아파트 창문이랑 난간이 다 떨어졌어요..

Van het appartementsgebouw aan de overzijde zijn vensters en balkonrelingen naar beneden gevallen.

@tomato 1981 : 홈플러스 간판 떨어졌어요.

Het reclamepaneel voor ‘Home Plus’ [de Koreaanse versie van Walmart] is gevallen.

@drumboy83: 압구정 갤러리아 앞 상황입니다 참고하세요 http://twipl.net/AklW

Ter informatie, dit is de huidige situatie net voor de Galleria (warenhuis) in Apgujeong.

Velen gaven tips over de verkeersomstandigheden;

@taiji410: #gangnam_ 은마파출소에서 휘문고올라가는 언덕 우측 가로등이 쓰러져있었는데… 아까 6시30분쯤… 도로 절반을 막아서 중앙선 넘어 올라갔네요~ 흐아~ 지금은치웠을래나… http://yfrog.com/3dn1qjj

#gangnam [naam van de wijk] Een straatlantaarn aan de rechterkant van de weg tussen het Eun-ma politiekantoor en de middelbare school van Hui-mun werd omvergeworpen…rond 6:30 ‘s morgens…Ongeveer de helft van de straat was versperd, ik moest over de middenstrook (om er voorbij te komen)…Heeft iemand dat al weggeruimd?
@TheAPLLL: 7호선도 청담대교 건널때 서행하느라 모든 역에서 1분씩 정차하네요…
Lijn 7 wacht een minuut lang aan elk station nadat hij veel tijd verloren heeft bij het oversteken van de ChungDam-brug.

@cocmoon: RT @Twit_Korea: 강풍에 아파트 베란다 유리창이 깨지고 있습니다. 신문지에 물을 적셔서 유리창에 붙이면 깨짐이 방지된다네요. -재난대책본부 #태풍_ 곤파스 http://twitpic.com/2kcl4c

Door de sterke wind is het venster gebroken. Hang natte kranten in het raam om ervoor te zorgen dat het venster niet volledig breekt. – Hoofdkwartier voor ramppreventie en voorzorgsmaatregelen #Tyfoon_Kompas#

Het was de ergste transportramp in jaren voor de pendelaars doordat bijna alle bovengrondse metrolijnen in de stad buiten dienst waren, maar Twitter heeft het voor sommigen leefbaarder gemaakt.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.