Pakistan: Verontwaardiging over groepsverkrachting verpleegster

De groepsverkrachting van een leerling-verpleegster [en – alle links] in het Jinnah Postdoctoraal Medisch Centrum (JPMC), heeft grote verontwaardiging gewekt onder de Pakistani. Het feit dat de groepsverkrachting in een overheidsinstelling gebeurde, is sterk gehekeld en spreekt boekdelen over de kwetsbaarheid van verpleegsters en vrouwelijke medewerkers die in ziekenhuizen door het hele land werken. Deze video op YouTube gemaakt door etribune laat een hartverscheurend verslag over het voorval zien.

Klik op de foto om het filmpje op YouTube te zien

Jamal Ashiqain geeft zijn mening in a blogpost getiteld Wakker worden! Sta op om geweld tegen vrouwen te stoppen:

Op de eerste dag van het voorval waren de nieuwszenders zo opgewonden dat ze de basisregels voor de gedragsnormen negeerden terwijl ze de video regelmatig vertoonden. Daarin was het slachtoffer herkenbaar in beeld en werd haar naam genoemd, zodat haar gezicht en naam in het geheugen werden gegrift van de kijkers door het hele land, die op dat moment naar de nieuwszender keken.

Jamal, die uitvoerig op het onderwerp ingaat, haalt de cijfers aan van respectabele NGO's, die eisen dat de beleidsmakers echte wetten gaan ontwerpen om het geweld tegen vrouwen te beteugelen. Een andere blogger Nayyab stelt de toename van het aantal verkrachtingen aan de orde:

De enige reden is dat er geen “wet” is, een zogenaamd gezag dat deze daders kan straffen en dat zulke gruwelijke gebeurtenissen zou kunnen onderzoeken. Maar dat is nu niet mogelijk in Pakistan, het land is in de greep van corrupte politici, die liegen en zijn aan de macht gekomen op basis van hun valse universitaire graden.

Bovendien plaatst Nayyab vraagtekens bij het stilzwijgen van de religieuze leiders over de toename van zulke incidenten. Hij beschuldigt hen van het negeren van belangrijke onderwerpen zoals deze en dat ze in plaats daarvan alleen maar over politieke kwesties willen praten. Op mijn eigen blog, Mystified Justice, sprak ik over de mazen in de wetten tegen ongewenste intimiteiten en de behoefte aan een betere uitvoering van de Work Place Harassment Bill (wet tegen ongewenste omgangsvormen op de werkplek):

Voor de meer dan 350 verpleegsters op afdeling 24 van de JPMC, is het niet iets nieuws om te worden lastig gevallen, maar het was de groepsverkrachting van dit slachtoffer die hen dwong om te protesteren en uit solidariteit te staken. Het is betreurenswaardig dat een dergelijk voorval heeft plaatsgevonden in een ziekenhuis dat onder staatstoezicht staat.(..) Het is verschrikkelijk om te horen dat het slachtoffer allang voordat de aanval plaatshad, had geklaagd dat ze werd lastig gevallen door Memon, en ze was ook niet de enige. Maar hun verzoeken werden tegen dovemansoren gezegd. Hoewel de  Wet tegen Intimidatie op de werkplek is aangenomen, is haar geval een klassiek voorbeeld dat intimidatie op de werkplek nauwelijks serieus wordt genomen. Vaak worden zulke voorvallen onder het vloerkleed geveegd, waardoor de aanvaller de vrije hand krijgt en de slachtoffers in het vervolg kwetsbaarder voor zulke gevallen zullen zijn. Instellingen en bedrijven houden zulke feiten liever stil om hun goede naam te bewaren dan dat ze een strenge houding daarin aannemen. Wetgeving alleen zullen de problemen niet oplossen; de enige oplossing is dat organisaties en instituten hun werkgevers van een maximale veiligheid verzekeren. Geen enkele wet of wetgevende kan bescherming garanderen totdat degenen die op zulke plekken werken besluiten om zulke zaken serieus te nemen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.