Na jaren protest zal de dierentuin van Islamabad veranderen in een dierenasiel.

Lion at a Zoo. Image via Wikipedia by Carlosar.

Leeuw in een Zoo. Afbeelding via Wikipedia door Carlosar. CC BY-SA 3.0

De dierentuin van Islamabad, lang een bron van klachten [en] van Pakistaanse dierenactivisten, wordt officieel gesloten en omgebouwd tot een centrum voor dierenbescherming, kondigden [en] stadsambtenaren op 8 december aan.

In mei beval het Hooggerechtshof van Islamabad dat alle 878 dieren moesten verplaatst worden naar natuurbeschermingscentra. De rechtbank beval ook dat het beheer van de dierentuin werd overgedragen van de Islamabad Metropolitan Corporation (IMC) naar Islamabad Wildlife Management Board (IWMB), op wiens aanbeveling [en] het Ministerie van Klimaatverandering besloot om het 82 hectare groot gebied om te vormen tot een centrum voor natuurbehoud.

Onder de verhuisde dieren is Kavaan, die in 2012, na de dood van zijn partner, wereldwijd bekend werd als “de eenzaamste olifant ter wereld”.

De dierentuin is sinds april gesloten voor het publiek vanwege COVID-19 beperkingen.

Rina Saeed Khan, een klimaatactiviste en een niet-officieel lid [en] van de IWMB, twitterde:

IWMB-resolutie over de toekomst van de dierentuin van Islamabad is gisteren op onze bestuursvergadering aangenomen! Kijk ernaar uit om deel uit te maken van dit spannende nieuwe begin voor Margalla Wildlife Conservation Centre!

De Pakistaanse federale minister van Klimaatverandering Malik Amin Aslam reageerde ook op het nieuws:

Volgens de aanbevelingen van de @WildlifeBoard heeft de @ClimateChangePK het proces in gang gezet om #IslamabadZoo om te zetten in een wereldklasse #WildlifeConservationCenter

Dierenmishandeling domineerde het gesprek in Pakistan in 2020.

In juli stierven twee leeuwen door verstikking in de dierentuin van Islamabad nadat verzorgers een vuur in de kooi hadden aangestoken om hen te dwingen naar buiten te komen. Video's van de beproeving circuleerden op de sociale media, wat tot grote verontwaardiging [en] leidde.

In augustus dienden bezorgde burgers in Peshawar een gezamenlijk verzoekschrift [en] in bij het Hooggerechtshof van de stad, waarin ze zich beklaagden over de behandeling die de dieren in de dierentuin van Peshawar kregen. In het verzoekschrift werd gesteld dat in de voorgaande negen maanden 18 dieren in de dierentuin waren gestorven.

In oktober klaagden maatschappelijke organisaties de Karachi Zoo aan [en] nadat een virale video een Syrische bruine beer met tekenen van uitputting en dorst had laten zien.

Mahera Omar, een documentairemaker en mede-oprichter van Pakistan Animal Welfare Society, deelde onlangs een oudere video van de Karachi dierentuin, die geketende olifanten laat zien.

Om 9 uur ‘s ochtends op een zondag in de winter van 2018 zag ik geketende olifanten in de Karachi Zoo. Ze werden als baby's in het wild gevangen in Tanzania, NoorJehan en Madhubala, en ze werden allen in eenzame afzondering geketend aan drie poten.

Deze week veroorzaakte een video, die laat zien dat een leeuw met geweld naar een bijeenkomst van de oppositiepartij “Pakistaanse Democratische Beweging”, ook verontwaardiging. De leeuw werd later door de autoriteiten in beslag genomen [en]. Het is gebruikelijk dat sommige politieke partijen in Pakistan dieren als mascotte naar bijeenkomsten brengen.

Wildbioloog en natuurbeschermer Uzma Khan twitterde:

Hoe schandelijk en wreed is dit! Wilde dieren meegesleurd naar politieke bijeenkomsten & zichtbaar gestresst en niet op hun gemak. Pakistan moet exotische grote katten verbieden als huisdier en de handel in deze dieren.

Zwakke wetten

Het houden van wilde dieren zoals grote katten als huisdier is gebruikelijk bij de rijken in Pakistan.

Volgens Dawn News, [en]”maken de Pakistaanse wetten het gemakkelijk om exotische dieren te importeren, maar eenmaal in het land is er bijna geen regelgeving meer.” Men gelooft dat het land vol zit met particuliere fokkerijen van bedreigde dieren, waarvan de handel internationaal is verboden.

Pakistan is ook beroemd om de jacht [en] op de grote landvogel kraagtrap, die internationaal een beschermde status heeft. De regering verdient ook miljoenen dollars per jaar [en] door de verkoop van vergunningen voor de trofeejacht op de markhoor, het nationale dier van Pakistan.

Wetten tegen crimineel misbruik worden ook als zwak beschouwd.

Een Britse wet uit het koloniale tijdperk tegen dierenmarteling [en] voorziet in een boete die varieert van 50 tot 500 Pakistaanse roepies (ongeveer 0,30-3 USD) als straf voor het mishandelen van dieren. Het nationale minimumloon in Pakistan [en] is 17.500 roepies (109 USD).

De huidige regering heeft beloofd [en] de wetten met betrekking tot schade aan dieren te actualiseren.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.