Drie klimmers vermist tijdens winterse poging om K2-top in Pakistan te beklimmen

K2, at 8,611 metres (28,251 ft) above sea level, is the second highest mountain in the world. Image via Flickr and Google Images by Waqas Anees. Public Domain.

K2 is met 8.611 meter (28.251 ft) boven zeeniveau de op één na hoogste berg ter wereld. Foto via Flickr en Google Images door Waqas Anees. Public Domain.

Voor fans van bergbeklimmen, was dit jaar speciaal: de Winter K2 [en]Top vond voor het eerst plaats —38 jaar nadat een Pools team naar K2, de op één na hoogste berg ter wereld, was gegaan om de haalbaarheid van een winterbeklimming te peilen. Maar de vreugde was van korte duur, want in de nacht van vrijdag 5 februari 2021 werd het contact verbroken met drie ervaren bergbeklimmers, uit Pakistan, Chili en Ierland, nabij de Bottleneck [en], kort voor de top.

De zoektocht naar de drie klimmers, Muhammad Ali SadparaJohn Snorri and Jp Mohr Prieto, werd tijdelijk stopgezet wegens het slechte weer en er wordt gevreesd dat ze dood zijn [en]. Maar de families van de vermiste mannen hopen op een mirakel [en].

Elke winterbeklimming van K2 wordt als gevaarlijk beschouwd omwille van het onvoorspelbare weer, en in augustus 2008 stierven 11 klimmers [en] ten gevolge van een ijslawine.

In de namiddag van 6 februari begonnen twee helikopters van het Pakistaanse leger met een zoek- en reddingsoperatie vanuit de lucht, die op 9 februari, vier dagen nadat het contact met de klimmers verloren was gegaan, geen resultaat opleverde [en]. Als gevolg daarvan zijn de resterende winterexpedities voor dit jaar afgelast.

De Amerikaanse topcoach en bergbeklimmer Alan Arnette twitterde:

“De Seven Summits Treks expeditie verlaat het basiskamp van K2 en beëindigt daarmee de inspanningen voor meer wintertoppen. De geschiedenis zal voor 2020/21 10 wintertoppen, 2 doden en 3 vermisten laten zien”

Met een hoogte van 8.611 meter (28,251 ft) boven de zeespiegel is de K2, ook gekend als de “Savage Mountain,” de op één na hoogste berg ter wereld, na de Mount Everest, en maakt deel uit van de Karakoram Range op de grens van Pakistan en China. Het is één van de 14 bergen hoger dan 8000 meter; Pakistan herbergt er vijf van: K2, Nanga Parbat, Broad Peak, Gasherbrum I en II; de overblijvende staan in Nepal en China.

De eerste wintertop op de Mount Everest [en] vond plaats in 1980. Slechts acht expedities [en] hebben een poging ondernomen om de “dodelijke” K2 in de winter te beklimmen, met eindelijk succes dit seizoen, aldus Karrar Haidri, secretaris van de Pakistaanse Alpine Club, .

Op 16 januari 2021 bereikten 10 Nepalezen de top van K2 [en]. Een tweede groep klimmers, met daarin Muhammad Ali Sadpara, zijn zoon Sajid Ali Sadpara uit Pakistan, John Snorri uit IJsland en Jp Mohr Prieto uit Chili, probeerden de top van de K2 te beklimmen. Tijdens de klim, nabij de Bottleneck, dichtbij de top, haperde Sajid Ali's zuurstoffles en hij keerde terug [en] naar het basiskamp, terwijl de anderen verdergingen naar de top. Ze verloren het contact met het basiskamp vrijdag laat. Op zaterdag 6 februari, nadat hun ondersteuningsteam geen rapporten meer van hen ontving, werden ze als vermist opgegeven.

Naast de Pakistaanse legerluchtvaart hebben een aantal deskundigen, waaronder plaatselijke klimmers op grote hoogte en leden van het winterexpeditieteam Seven Summit Treks (SST) [en]  zich bij de reddingsmissie aangesloten.  De Pakistaanse regering verzekerde dat het land alles in het werk zou stellen [en] om de vermiste bergbeklimmers te vinden.

Chhang Dawa Sherpa, een Nepalese bergbeklimmer die 14 hoogste toppen heeft beklommen, waaronder de K2, en de SST-winterexpeditie leidt, twitterde :

“Het is al meer dan 30 uur geleden, we (in het basiskamp) hebben geen nieuws ontvangen van John Snorri, Ali Sadpara , en Juan Pablo Mohr , omdat geen van de GPS trackers lijkt te werken.”

Sadpara's zoon Sajid keerde terug naar het basiskamp met een bezwaard hart, en vertelde dat hij denkt dat het trio de top haalde [en] maar dat er iets fout ging bij de afdaling. Later vloog hij in één van de helikopters om de missie bij te staan. Omdat er geen positief nieuws was, keerde hij terug naar huis, naar Skardu, een stad in Gilgit−Baltistan, Pakistan.

Karim Dad Chughtai uit Gilgit-Baltisan twitterde :

“Sajid Sadpara, de zoon van Muhammad Ali Sadpara keert terug op Aviation Skardu. Hij kwam terug van Bottleneck, K-2 op 5 februari omdat hij zuurstof nodig had terwijl zijn vader dezelfde dag vertrok naar de top van K-2. ALi Sadpara is vermist en de reddingsoperaties duren voort.”

Ali Sadpara's kozijn en neef, beide ervaren klimmers, bereikten ook het basiskamp om te helpen zoeken.

Everest Today, een berg blog, twitterde:

Elia Saikaly: “Imtiaz en Akbar, Ali Sadpara’s kozijn en neef kwamen iets meer dan 24 uur geleden aan in het basiskamp. Het zijn beiden ongelooflijk getalenteerde Pakistaanse klimmers die de top van de K2 bereikten. Ze assisteerden om Sajid Sadpara vanuit het basiskamp naar beneden te brengen.”

Daarvoor hadden enkele mainstream media onjuist gemeld dat het team succesvol de top van K2 had bereikt, maar later werd dit ingetrokken en het nieuws dat het contact met het basiskamp verbroken was, ging viraal op sociale media, en de hashtag #k2winterexpedition2021 werd trendy. Mensen uit Pakistan veranderden hun profielfoto's uit solidariteit met de klimmers en begonnen verhalen te delen van Ali Sadpara.

Amal Khan, een  journalist, vertelde over Sadpara's familie:

“Ik vernam vandaag dat al die tijd dat wij baden, pijn hadden, ons dingen afvroegen, Sadpara's vrouw, Fatima, niet zeker wist dat Ali vermist was. Ze vroeg: ‘waarom heeft hij me niet gebeld’. Er werd haar gisteren verteld dat het team “vastzat” op de berg en sindsdien stopt ze niet met wenen.”

Sundas, een student, houdt de hoop levend:

“Mooi gezin en schattigste kinderen van @john_snorri Moge zij vandaag hun vader levend vinden, samen met Sadpara sahib en Mohr”

Journalist Tanveer Ahmed twitterde:

“Vandaag zal Juan Pablo Moher zijn 34ste verjaardag vieren samen met J Snorri en Sadpara op de hoogten van de #SavageMountaink2, op een hoogte waarop nog bijna niemand dit gevierd heeft.
Onze liefde en beste wensen zijn bij jou, waar je ook mag zijn.
Gelukkige verjaardag.”

Sommigen deelden verhalen van de omstadigheden waaronder de dragers werken als ze buitenlandse klimmer begeleiden op zulke expedities, wat ook inhoudt dat ze onderbetaald zijn en uitgebuit worden.
Wielrenner en fotograaf Kamran twitterde :

“Een Balti-drager vertelde me dat zelfs hun muilezels die bagage naar het basiskamp dragen ‘een betere verzekering hebben dan wij’.”
3-voudig K2 topper Fazal Ali die deelneemt aan #alisadpara reddingsmissie. #k2winterexpedition2021

Journalist Urooj Tarar uit Lahore twitterde:

#alisadpara geen van ons heeft het recht om te treuren over hem of te zeggen dat we ‘trots op hem zijn’. Toen hij voor amper 3 dollar lasten droeg voor buitenlandse expedities, in aftandse en versleten uitrusting, was er niemand van ons die zijn stem verhief voor hem en vele andere zoals hij. Verdorie, we wisten niet eens dat ze…”

Hun overlevingskansen zijn “zo goed als nihil” maar sommigen, zoals journalist en schrijver Amal Khan, hebben nog steeds hoop :

“Vandaag heb ik ten onrechte mijn condoleances overgebracht toen ik met een vriend van Ali Sadpara sprak. Hij verbeterde me vriendelijk. “Weet je, Ali is beroemd voor het maken van iglo's uit ijs met zijn ijspriem”, zei hij. “Hij kan die overal maken, op elke berg.” Dit is een echte, rationale hoop. Laten we hopen.”

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.