Zuid-Afrika: De laatste 100 dagen tot het WK voetbal

Dames en heren, het is zover! Het aftellen is begonnen en we hebben bijna de magische grens van 100 dagen bereikt. Het WK voetbal is inmiddels een sportevenement geworden waar iedereen reikhalzend naar uitkijkt, niet alleen omdat het zo'n groot evenement is, maar ook omdat het dit keer wordt gehouden op het kleurrijkste continent ter wereld – Afrika!

In de westerse media wordt nog getwijfeld of Zuid-Afrika de organisatie wel aan kan en worden er voortdurend spottende opmerkingen over het continent gemaakt, maar de Zuid-Afrikaanse autoriteiten zijn er klaar voor om het met veel bombarie aan te kondigen, want op 2 maart is het nog precies 100 dagen tot dit fantastische evenement.

Wat moet Zuid-Afrika doen om de rest van de wereld ervan te overtuigen dat ze er klaar voor zijn [en – alle links]?

Ik heb mezelf afgevraagd: wat gaat Zuid-Afrika nog meer doen om de wereld ervan te overtuigen dat ze er niet alleen klaar voor zijn, maar dat ze in staat zijn om het WK voetbal te organiseren, en nog goed ook?

Hij gaat verder:

Het aftellen heeft er niets mee te maken of de teams klaar zijn, maar het is meer bedoeld om ons op te warmen voor het grootste sportspektakel ter wereld. En op deze manier sta ik achter de Zuid-Afrikanen. De Zuid-Afrikanen hebben het WK zo in het dagelijks leven verweven, dat de erfenis na afloop geweldig zal zijn.

The BlaBla Blog relativeert dit alles (op een meer praktische manier) door te schrijven over het evenement Fly the flag for 2010 in South Africa, dat wordt georganiseerd om deze belangrijke mijlpaal te vieren:

2 maart is de dag waarop Zuid-Afrikanen in Zuid-Afrika en daarbuiten wordt gevraagd om hun enthousiasme voor het toernooi en hun passie voor het land en deze mooie sport te laten zien.

Uit een interessante enquête van het Zuid-Afrikaanse Road Safety Blog blijkt dat 85% van de Zuid-Afrikanen gelooft dat het land klaar is voor het toernooi:

Uit de meest recente 2010 Barometer van African Response blijkt dat een recordaantal (85%) Zuid-Afrikanen achter de voorbereidingen voor het WK voetbal staat. In deze enquête werd aan mensen in de belangrijkste steden van Zuid-Afrika gevraagd of ze dachten dat Zuid-Afrika klaar was voor het WK.

De Zuid-Afrikanen zijn zich er echter van bewust dat er nog veel werk moet worden verzet en 61% is het ermee eens dat we ons moeten richten op politietoezicht en beveiliging om onze gasten met een positieve ervaring naar huis te laten gaan.

Op het Zuid-Afrikaanse WorldCupBlog verscheen een spottend artikel met de titel “Here come the fat cats of FIFA…” (“Hier komen de bobo's van de FIFA…”):

De president van de FIFA, Sepp Blatter, is samen met een heleboel andere hoogwaardigheidsbekleders naar Durban gekomen voor een feestje ter ere van het ingaan van de laatste 100 dagen tot het toernooi. Danny Jordaan, de baas van het plaatselijke organisatiecomité, zal erbij zijn, evenals vicepresident Kgalema Motlanthe. Ook beroemdheden als Jay Jay Okocha, Roger Milla, Mark Fish en Hossam Hassan zullen van de partij zijn.

Het artikel gaat ook in op problemen waar de organisatoren nog steeds mee worstelen, vooral met betrekking tot de infrastructuur en met name de stadions:

De meest recente problemen hebben te maken met de kwaliteit van de speelvelden in de stadions en in een aantal van de trainingskampen die door de deelnemende teams zijn geselecteerd… De velden waren drassig en nat en de Britse voetbalbond heeft Richard Hayden van het Sports Turf Research Institute ingehuurd om de velden te verbeteren. Hij heeft dit zo goed gedaan dat de FIFA hem heeft gevraagd om alle problematische speelvelden in de trainingskampen aan te pakken.

Volgens Soccerway.com probeert Zuid-Afrika, met nog 100 dagen te gaan, de fans voor zich te winnen:

In zijn toespraak tot het parlement riep president Jacob Zuma de Zuid-Afrikanen op om meer kaartjes te kopen en het toernooi te steunen als eerbewijs aan voormalig president Nelson Mandela, die heeft gelobbyd om het WK naar Zuid-Afrika te halen. “Mandela heeft een cruciale rol gespeeld bij het binnenhalen van dit fantastische evenement voor ons land. We moeten het WK dan ook voor hem tot een groot succes maken”, zei Zuma. “We hebben de infrastructuur, de beveiliging en de logistiek om dit toernooi tot een succes te maken.”

“We zullen een fantastisch WK organiseren”, aldus het blog The Times Online:

De toenemende opwinding is in het hele land voelbaar en Zuid-Afrika zal de wereld straks laten zien wat Afrika in zijn mars heeft. Wij zijn een land met grote sociale problemen, maar we zullen een fantastisch WK organiseren.

In het blog BushRadio worden de evenementen besproken die worden georganiseerd ter ere van deze mijlpaal:

De vicepresident gaat vervolgens naar een groot feest op het gemeentehuis van Durban waar allerlei festiviteiten worden georganiseerd als voorproefje op het kleurrijke en levendige WK-toernooi.
En verder zal Bafana Bafana (het Zuid-Afrikaanse nationale elftal) woensdagavond ons buurland Namibië ontvangen, de aftrap is om half 9. De gastheren zijn in goede vorm voor deze vriendschappelijke wedstrijd na hun overwinningen op Swaziland (6-2) en Zimbabwe (3-0).

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.