Uganda: Vrees voor honderden doden na aardverschuiving

Een aardverschuiving in het oosten van Uganda heeft maandagavond aan ten minste 80 mensen het leven gekost en meer dan 300 mensen worden vermist. De aardverschuiving, die werd veroorzaakt door hevige regenval, heeft drie dorpen in het district Bududa bedolven, waardoor meer dan 2000 mensen dakloos zijn geraakt. Op woensdagochtend werd er nog steeds naar overlevenden gezocht [en-alle links].

De Ugandese krant Daily Monitor schrijft dat er in het hele oostelijke gedeelte van het land overstromingen zijn gemeld, waardoor scholen zijn gesloten en wegen onbegaanbaar zijn. Verwacht wordt dat de regenbuien nog aanhouden en persbureau Reuters meldt dat Ugandese regeringsfunctionarissen vrezen dat nog eens vijf districten zullen worden getroffen door overstromingen en aardverschuivingen.

Aardverschuivingen in het oosten van Uganda hebben maandag drie dorpen bedolven onder de modder. Foto van Apollo op Facebook.

Aardverschuivingen in het oosten van Uganda hebben maandag drie dorpen bedolven onder de modder. Foto van Apollo op Facebook.

De Ugandese blogger Rosebell vraagt zich af waarom de regering niet meer heeft gedaan om de mensen uit het gebied te evacueren:

Naar schatting 50.000 mensen, waarvan er sommigen vlakbij een uitgedoofde vulkaan wonen, worden regelmatig bedreigd door aardverschuivingen. Elk regenseizoen vallen er doden in dit gedeelte van Uganda, maar het enige wat de regering heeft gedaan is het beschermen van een natuurgebied om mensen te evacueren.

De regering heeft geen enkele poging gedaan om deze mensen op andere manieren ervan te overtuigen dat ze hier weg moeten en ze andere middelen van bestaan aangeboden. Veel mensen hier zijn afhankelijk van de landbouw en het is een moeilijke beslissing om deze vruchtbare vulkanische grond achter te laten. Dus leven ze van dag tot dag en hopen ze dat ze het volgende regenseizoen zullen overleven.

In het midden van het land, waar de regen minder problemen veroorzaakt, schrijft Gay Uganda:

De regen, waar ik met enig schuldgevoel van genoot, eist zijn tol van mijn volk. Ik kan alleen maar bidden. Nou ja, je snapt wat ik bedoel. Ik vind regen heerlijk, maar voor de één is het een zegen, voor de ander een ramp. Een overvloedige oogst is een zegen. Zo veel doden – maar het leven gaat door, ongelofelijk maar waar.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.