Marokko: Marrakesh krijgt eerste vrouwelijke burgemeester

De Marokkaanse verkiezingen van twee weken geleden leidden tot verrassende resultaten die met gemengde gevoelens zijn ontvangen, zoals Hisham in dit artikel beschrijft [en]. Eén van de resultaten was dat voor het eerst een vrouw werd gekozen als burgemeester van Marrakesh. Fatima Zahra Mansouri, die rechten heeft gestudeerd, is pas de tweede vrouw in Marokko die de functie van burgemeester bekleedt (Asma Chaâbi, burgemeester van Essaouira sinds 2003, was de eerste).

De meeste bloggers waren enthousiast over de verkiezing van Mansouri. Het populaire weblog The View From Fez maakte het nieuws bekend [en]:

Een 33-jarige advocate is maandag als eerste vrouw gekozen tot burgemeester van Marrakesh, een van de grootste steden van Marokko en een belangrijke toeristische bestemming.

Fatima Zahra Mansouri versloeg de vertrekkende burgemeester, oudgediende Omar Jazouli, met 54 tegen 35 stemmen in de stemming van de gemeenteraad van maandag. Hiermee werd ze de tweede vrouw in de functie van burgemeester in Marokko, na Asmaa Chaâbi, burgemeester van Essaouira.

Ook Maghreb Blog schreef [en] over haar verkiezing:

Het laatste nieuws uit Marrakesh: De eerste vrouwelijke burgemeester van een Marokkaanse stad is vandaag door de gemeenteraad van de rode stad gekozen. Fatima Zahra al-Mansouri, een 33-jarige advocate van de Partij van Authenticiteit en Moderniteit (PAM), zal deze functie de komende zes jaar op zich nemen. Zij volgt Omar Jazouli op, die Marrakesh 12 jaar heeft bestuurd. De Arabische nieuwszender al-Arabiya meldt [en] de reactie van Sheikh Biyadellah, de secretaris-generaal van de PAM: “dit is een afspiegeling van het beeld van Marokko als modern land”.

Via Twitter werd er gereageerd op de verkiezing van Mansouri en die van een aantal andere vrouwen die voor functies in gemeenteraden waren gekozen. Jerusalem schreef [en]:

orly1

3.406 vrouwen zijn afgelopen vrijdag in Marokko gekozen in gemeenteraden, waaronder deze in topje en spijkerbroek geklede vrouw: http://bit.ly/12BRYv [fr]

De Marokkaanse Twitteraar Abdelilah Boukili wees erop [en] dat er misschien maar twee vrouwelijke burgemeesters zijn, maar dat een aantal Marokkaanse vrouwen belangrijke functies bekleedt in kleinere plaatsen:

abdelilah

@jilliancyork In Marokko wordt de term “burgemeester” gebruikt voor het hoofd van de gemeenteraad van steden met meer dan 350.000 inwoners.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.