China: Massale onlusten in Urumqi en de achterliggende oorzaken

Volgens de laatste berichten van het Chinese nieuwsagentschap Xinhua (6 juli) heeft het geweld in Urumqi, de hoofdstad van de autonome Oejgoerse regio Xinjiang in het noordwesten van China, tot ten minste 140 doden en 828 gewonden geleid [zh]. De regionale overheid beweert dat het Oejgoerse Wereldcongres het brein is achter de massale onlusten. Een onafhankelijke Oejgoerse activist [en] legde echter uit dat de onrust het gevolg was van woede over een confrontatie tussen Han-Chinese en Oejgoerse fabrieksarbeiders in de stad Shaoguan.

Rellen in Shaoguan van 26 juni

Wat is er nu eigenlijk gebeurd in Shaoguan? Volgens officiële Chinese berichten is het conflict op 26 juni veroorzaakt door een gerucht over seksueel geweld tegen een Han-Chinese arbeidster door een Oejgoerse arbeider op een fabrieksterrein. Bij het gewapende gevecht tussen Han-Chinese en Oejgoerse arbeiders kwamen twee Oejgoeren om het leven (volgens sommige onbevestigde bronnen zijn er zeker 18 doden gevallen onder de Oejgoeren). Op de YouTube-video's hieronder zijn de rellen van 26 juni te zien:

Etnisch beleid en haat

Terwijl de Chinese overheid het etnisch conflict met een westerse samenzweringstheorie bleef benaderen, legde Drunken Pig vanuit het oogpunt van de Han-Chinezen uit dat het incident in Shaoguan en andere vergelijkbare etnische conflicten [zh] het resultaat zijn van het etnisch beleid van de overheid:

汉人女工被强奸的事情在广东经常发生,但是由于作案者大多能够得到有效处理,很少酿成大规模群体事件。这次因为涉及到维族群体,而且传说是涉案者被政府释放而不受惩罚的事情重复发生之后,才导致大规模群体仇杀。

In Guangdong komt seksueel geweld tegen Han-vrouwen regelmatig voor, maar in de meeste gevallen worden de daders gearresteerd en leidt dit niet tot massale gevechten. In dit geval waren er Oejgoeren bij betrokken en gingen er geruchten dat de lokale overheid de dader had vrijgelaten zonder hem te bestraffen. Dit leidde tot massale gevechten waarbij om wraak werd geroepen…

这些年的群体事件,大多出于民众对特权阶层的仇恨,而这些特权阶层的背后,都是国家暴力。中国政府的民族政策,把流到内地的维族群众变成了这样一个特权团体,但是同时也剥夺了维族人本该拥有的信仰权和自治权。

De meeste massale incidenten in de afgelopen jaren waren het gevolg van haat ten opzichte van de bevoorrechte klasse die door de overheid wordt gesteund. Het etnisch beleid van de Chinese overheid heeft ervoor gezorgd dat de Oejgoeren in Han-gebieden tegenwoordig een bevoorrechte sociale groep zijn, terwijl de Oejgoeren thuis in de noordwestelijke regio hun religieuze vrijheid en autonomie wordt ontnomen.

Onderdrukking van religieuze vrijheid

由于中宣部的丰功伟绩,普通民众对其他宗教所知甚少,甚至有些人以为穆斯林不吃猪肉是因为猪是他们的祖宗。无知导致的种种误解…可以说,很多仇恨都是政府的宣传机构煽动出来的…

Dankzij de inspanningen van het propagandadepartement weten de meeste Han-Chinezen weinig over andere religies en hebben ze er weinig respect voor. Zo geloven sommige Han-Chinezen dat het varken de voorouder van de moslims is en dat moslims daarom geen varkensvlees eten. Onwetendheid leidt tot vooroordelen… Het is in de meeste gevallen het propagandadepartement van de overheid dat aanzet tot haat…

在广东,虽然有很多维族人,但是你很难看到清真寺。我相信礼拜和祈祷对减少穆斯林的犯罪率是有效的。

Guangdong heeft een vrij grote Oejgoerse bevolking, maar we hebben maar weinig moslimtempels. Ik ben ervan overtuigd dat religieuze activiteiten de misdaadcijfers kunnen terugbrengen.

那些杀人的汉人,在这次冲突中表现得非常残忍。但是平心而论,他们长期以来是受害群体。在广东,几乎所有的政府部门都护着 新疆人。镇压汉人群体事件不会有大问题,但是镇压维族人,会遇到很大的阻力。因此地方政府迫于当地民众压力清理新疆流氓的行动,有时候竟然要借用黑社会和 便衣联手的方式。

De Han-Chinezen die bij de moorden (in Shoaguan) betrokken waren, zijn zeer wreed. Maar ze zijn het slachtoffer van onrecht. De plaatselijke overheid beschermt de Oejgoeren meestal. In het geval van massale onlusten onderdrukt de overheid meestal de Han-Chinezen, maar ze gaan heel zorgvuldig om met protesten van Oejgoeren. Soms laat de overheid de oplossing van het bendeprobleem in Xinjian over aan de Chinese onderwereld.

Sociale minderheden en het werkloosheidsprobleem

Uighur Online [zh] was het niet eens met het Han-Chinese standpunt van Drunken Pig en beschreef de andere kant van het verhaal:

成千上万的维吾尔孩子被拐骗到内地毒打虐待做小偷是事实,你们有多少人想到背后的社会问题?一个人、一个民族谁天生愿意做 小偷?ZF采取过什么有效的干预措施?在我看来:一部分维吾尔孩子沦为小偷的事实恰恰说明了一个真实的现状:维吾尔人在他们的故乡处于是社会的最下层地 位。

Duizenden Oejgoerse kinderen zijn ontvoerd en geslagen om als dieven te worden ingezet in de Han-Chinese regio. Kunnen we dan zeggen dat Oejgoeren geboren dieven zijn? Heeft de overheid ook maar iets gedaan om hen te helpen? Het feit dat zo veel Oejgoerse kinderen dieven zijn geworden, geeft aan dat de Oejgoeren tot de onderste lagen van de bevolking behoren.

Op Twitter betoogde DXXX (beveiligd account) bovendien:

在新疆名义上是维吾尔自治区,但是维吾尔在新疆是弱势民族。仅就汉语的使用,就是当地维吾尔族处于极大的劣势,所有招聘单 位都由汉语主导。很多企业排斥招收维吾尔员工。金融、通讯、银行、石油化工,天然气等诸多领域,维吾尔人都是限制。由于政府的歧视政策,造成维吾尔人就业 困难。

In theorie is de Oejgoerse regio autonoom, maar in de praktijk vormen de Oejgoeren een sociale minderheid in Xinjian. Han-Chinees is de belangrijkste taal op de arbeidsmarkt. Veel bedrijven nemen geen Oejgoeren aan. Bij financiële instellingen, communicatiebedrijven, banken en olie- en aardgasbedrijven komen Oejgoeren niet aan de bak. Discriminatie door de overheid heeft geleid tot werkloosheid onder de Oejgoeren.

Massale onlusten in Urumqi

Terug naar de massale onlusten in Urumqi. Tijdens het uitgaansverbod kreeg Twitteraar zz23377737 te maken met 1. stroomuitval 2. verstoorde telefoonlijnen 3. ononderbroken politiesirenes. Verschillende Twitteraars meldden dat er vanochtend in Urumqi nog steeds geen internetverbinding was.

Op de twee video's hieronder zijn de protesten te zien:

ESWN heeft het laatste nieuws en de meest recente informatie over de massale onlusten in Urumqi [en].

1 reactie

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.