Afrika: Obama gebruikt nieuwe media om met Afrikanen in contact te komen

“Heb je onze zoon uit Nyangoma ooit iets willen vragen? Met andere woorden, wil je dat de Amerikaanse president Barack Obama je vragen beantwoordt?”, zo begint een post van de Hot Secrets [en] blog over Obama´s gebruik van de nieuwe media om met gewone Afrikanen in gesprek te komen.

Barack Obama bezoekt Ghana [en] op 10 en 11 juli. Het zal zijn eerste bezoek in de geschiedenis zijn aan het Sub-Sahara Afrika en hij zal gebruik maken van diensten als Twitter, Facebook en sms om in direct contact te komen met Afrikanen.

Erik Hersman bespreekt op zijn weblog White African [en] de mediaplatformen [en] die Obama van plan is te gebruiken om Afrikanen buiten Ghana te bereiken. Erik ontwikkelde voor het Witte Huis de nieuwe mediastrategie voor Ghana en Afrika. Hij schrijft:

De radio is nog steeds het belangrijkste communicatiemiddel in Afrika en vooral Ghana heeft een zeer levendige en actieve radiosector, met veel interactie van de lokale en nationale gemeenschap.
Zoals iedereen weet is het bereik van de mobiele telefoon in Afrika explosief toegenomen, wat inhoudt dat sms een betrekkelijk democratische manier is om feedback te krijgen van mensen demografisch verspreid over het land. (gek genoeg is dit niet mogelijk voor inwoners van de VS – hieronder meer)
En in de laatste plaats zijn er in Ghana van oorsprong geen grote sociale netwerken op internet en heeft Facebook in Ghana net als in veel andere Afrikaanse landen een respectabel bereik. In Ghana zijn er nu meer dan 100.000 mensen aangemeld, dus is het voor het nieuwe mediateam logisch om hiervan gebruik te maken en niet hun energie te verdelen over teveel diensten. Het is logisch om Twitter als reserve te hebben, aangezien daar ook flink op gecommenteerd zal worden.

Hij beschrijft [en] de informatie van het Witte Huis:

Sms. We zijn een sms-dienst gestart zodat burgers hun vragen, opmerkingen en welkomstwoorden (in het Engels en Frans) kunnen inzenden. Door een lokale verkorte sms-code in Ghana (1731), Nigeria (32969), Zuid-Afrika (31958) en Kenia (5683) of een lange code voor de rest van de wereld* te gebruiken, kunnen Afrikanen en burgers over de hele wereld hun berichten naar de president sms´en. Sms´ers kunnen zich ook aanmelden om de hoogtepunten van zijn toespraak te ontvangen in het Engels of Frans. Lange sms-codes om je aan te melden voor heel Afrika: 61418601934 en 45609910343.

Radio. Een live geluidsstream van de toespraak van de president wordt naar de nationale en lokale radiostations gestuurd. Na de toespraak wordt de geluidsopname waarin de president reageert op de sms-berichten, beschikbaar gesteld aan de radiostations en internetpagina´s. De president hoopt verschillende vragen en opmerkingen per onderwerp en regio te beantwoorden. De geluidsopname kan ook worden gedownload op de internetpagina van het Witte Huis en iTunes.

Video. De toespraak is live te zien op www.whitehouse.gov/live. De videocode is beschikbaar zodat je de stream op een andere internetpagina kan plaatsen.

Online chatten. We starten een online live chatsessie rondom de toespraak op Facebook (op http://apps.facebook.com/whitehouselive). Het Witte Huis begint ook een Facebook “event” rondom de toespraak waar deelnemers overal ter wereld aan kunnen meedoen. Er wordt ook een Twitter hashtag (d.i. #obamaghana) aangemaakt en gepromoot om het bereik en de reacties wat betreft deze gebeurtenis bijeen te voegen.

Internetgebruikers kunnen hun vragen ook sturen naar de AllAfrica website [en]:

Jouw kans om President Obama vragen te stellen over Afrika:
Wat wil jij President Obama vragen nu hij zich voorbereidt om Sub-Sahara Afrika voor de eerste keer als leider van de Verenigde Staten te bezoeken – een bezoek aan Ghana op 10 – 11 juli? Formuleer hier je vraag en wij maken een compilatie van jullie inzendingen. Vermeld a.u.b. je leeftijd en beroep.

Volgens Michael Wilkerson [en] die schrijft op de Foreign Policy blog, kan Obama's gebruik van de nieuwe media zijn wereldwijde waardering aanzienlijk verhogen:

Zonder verstoringen zal deze bijeenkomst in het belang van de Afrikanen waarschijnlijk een belangrijke impuls betekenen voor Obama´s wereldwijde waardering, die al bijna het dubbele is van die van de Verenigde Staten. Op de toeristische markt in Accra vliegen de Obama t-shirten en schilderijen van de schappen en de Ghanezen hopen dat het toerisme na Obama´s bezoek flink stijgt.

Ghana Pundit schrijft [en] dat er duizenden sms-berichten naar Obama zijn verstuurd:

President van de Verenigde Staten Barack Obama heeft duizenden sms-berichten over Afrika ontvangen, nadat hij de mensen had gevraagd vragen in te sturen voor zijn reis naar Ghana op vrijdag.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.