Project “Syria Untold”: het nog niet vertelde verhaal over de Syrische revolutie

Meer dan twee jaar na het begin van de Syrische opstand en terwijl de strijd in het land gewoon doorgaat, ontstaat er na tientallen jaren van isolement en stilte, een nieuw open en creatief Syrië. Van stakingen tot bezettingen, van originele liederen en affiches tot ontelbare betogingen, het dagelijks verzet tegen de tirannie blijft voortduren en dat terwijl er door de gevestigde media vrijwel geen aandacht aan wordt besteed.

Sinds een paar maanden werk ik aan een project voor digitale media samen met een groep Syrische journalisten, schrijvers, programmeurs en ontwerpers die zowel in Syrië als in het buitenland woont. Het verhaal over de Syrische revolutie staat daarbij centraal. Nu zijn we klaar om project Syria Untold (Syrië: het nog niet vertelde verhaal) te lanceren en vandaag, 14 mei, is onze grote dag.

Ons project combineert een verzameling onderwerpen afkomstig uit de sociale media en informatie die bijeen gebracht en gedeeld werd door activisten van het eerste uur, met nieuwe thema's die door ons eigen team werden bedacht. We hebben twee versies: een Engelse en een Arabische.logoss

We zullen ons richten op het verhaal van de opstand door de campagnes aan de basis – de achterban -, door burgerlijke ongehoorzaamheid, kunst en creativiteit. Het verhaal van de sprekers waar normaal gesproken nooit door de gevestigde media naar geluisterd wordt. Het verhaal van het verzet dat iedere dag plaatsvindt ondanks de toenemende militarisering van het land en ondanks de pogingen van het regime om burgers het zwijgen op te leggen. Wij willen deze meningen laten horen en anderen helpen om ze in hun context te begrijpen.

Syria Untold wordt een partner van Global Voices Online. De posts van Syria Untold zullen worden gepubliceerd door de redacteuren van Global Voices en worden vertaald door de vrijwillige vertalers als onderdeel van de doelstelling van Global Voices om burgers hun stem te laten horen.

We hebben de hulp van iedereen nodig, dus hou #syriauntold in de gaten!

http://www.syriauntold.com/

Over Syria Untold:

Syria Untold is een onafhankelijk project voor digitale media dat onderzoek doet naar het verhaal over de Syrische strijd en de verschillende vormen van verzet. Ons team bestaat uit Syrische schrijvers, journalisten, programmeurs en ontwerpers die in het land zelf of daarbuiten wonen en die proberen om de aandacht te vestigen op het verhaal van de Syrische revolutie dat iedere dag door Syrische mannen en vrouwen wordt geschreven. Door middel van campagnes aan de basis (door de achterban), door opkomende vormen van zelfbeheer en zelfbestuur en ontelbare uitingen van creativiteit door burgers, ontstaat er na tientallen jaren van onderdrukking en verlamming, een nieuw en open Syrië. Met de gevestigde media die zich in toenemende mate richt op geostrategische en militaire aspecten en steeds minder op de binnenlandse ontwikkelingen die zich in het land voordoen, menen wij dat er veel aspecten van de Syrische strijd onderbelicht blijven; vele verhalen waarvan wij niet willen dat ze worden vergeten. Welkom bij de verhalen van het dagelijks verzet en de creativiteit. Welkom bij Syria Untold.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.