Uganda: Bloggers reageren op explosies

Voetbalfans kwamen gisteravond overal ter wereld bijeen in cafés en restaurants om de finale van het Wereld Kampioenschap voetbal te zien. In Uganda werden deze feestelijkheden onderbroken toen er bommen ontploften in twee populaire uitgaansgebieden in de hoofdstad Kampala.

De media in Uganda hebben tot nu toe melding [en-alle links] gemaakt van 40 doden, terwijl tientallen mensen gewond zijn geraakt door de explosies. De Ugandese politie suggereerde dat de Somalische militante groepering al-Shabaab achter de aanslagen zit. Eén van de leiders van de groep heeft onlangs opgeroepen tot aanvallen op Uganda, dat troepen levert aan de vredesstrijdkrachten van de Afrikaanse Unie in Somalië. De groepering heeft zich goedkeurend over de aanslagen uitgelaten, maar zij heeft de verantwoordelijkheid niet opgeëist.

Slachtoffers van de twee dodelijke bomexplosies in Kampala wachten op behandeling in het Mulago Ziekenhuis

Slachtoffers van de twee dodelijke bomexplosies in Kampala wachten op behandeling in het Mulago Ziekenhuis. Foto van Trevor Snapp. Met toestemming van de fotograaf gebruikt.

Ugandese blogger Gay Uganda schrijft [en]:

Uganda aangevallen. Echt, de menselijkheid is aangevallen. Wie heeft de brutaliteit om blij te zijn over een degelijke gruweldaad? Klaarblijkelijk zijn de Somalische opstandelingen blij. Want zij vechten tegen de strijdkrachten van de Afrikaanse Unie in Somalië, die hun ervan hebben weerhouden een islamitische staat met sharia-wetgeving op te richten.

….Wat ik zie zijn kameraden, mensen die niets anders doen dan een voetbalwedstrijd bekijken, die gedood en verminkt zijn uit naam van idealen waarover ze misschien niet eens hebben nagedacht, acties die zij niet in het minst kunnen beïnvloeden.

Ernest Bazanye maant tot voorzichtigheid om te snel conclusies te trekken over wie de bommen hebben laten afgaan:

Het is nog te vroeg om te zeggen wie er verantwoordelijk is en waarom, zelfs als er in het buitenland wordt gefluisterd dat het zelfmoordterroristen van Al-Shahaab zijn, de Somalische terreurorganisatie. Van lieverlee zouden we wel moeten weten dat de waarheid niet zo snel boven water komt en elke conclusie zou nu voorbarig zijn.

Trevor Snapp, een documentaire fotograaf die in Kampala woont, was in het Mulago Ziekenhuis, waar vele slachtoffers na de explosies naartoe werden gebracht. Hij schrijft:

Familieleden liepen door elkaar bij de opnamereceptie terwijl artsen en lichamen onder het bloed haastig de operatiekamer in en uit gingen. In de gang bij de operatiekamer lag het lichaam van een man op de vloer: bloed vloeide uit zijn hoofd, het was onmogelijk te zeggen of hij dood was of nog leefde. Een paar meter verderop had het personeel een provisorisch mortuarium gemaakt van een kleine voorraadkast, 6 lichamen lagen op de tegels, van sommigen was de kleding weggeblazen. Ze waren allemaal jong.

Veel bloggers zijn geschokt dat de bomaanslagen in Kampala plaatsvonden, wijd en zijd bekend als één van de veiligste hoofdsteden van Afrika. Joshua Goldstein, een voormalig Global Voices auteur die in Kampala woonde, beschrijft de locaties waar de explosies zich voordeden:

Kampala's Rugby Club is een ruime bar, naast het veld gelegen, waar veel van de studenten uit Kampala met hun vrienden rondhangen. Als Uganda een studentenclub zou hebben gehad, zouden ze hier hun feesten hebben gegeven. Hier drinkt de elite Nile Special, een biersoort, met op de achtergrond reggae and hip hop. In het weekend kijkt dit gezelschap rugby, de kragen omhoog geslagen om de zon tegen te houden.

….Aan de andere kant van de stad is ‘Ethiopian Village’, vlak bij de Amerikaanse ambassade, midden in het centrum van Kabalagala, het Las Vegas van Kampala. Het restaurant, het meest prestigieuze van de stuk of zes Ethiopische restaurants binnen een straal van 500 meter, is gelegen op de kruising van Ggaba Road en Tank Hill Road. ‘s Middags brengen dissidente Ethiopische journalisten in ballingschap de tijd door met het kauwen op miraa en het bespreken van het dagelijkse nieuws. ‘s Nachts wordt de buurt verlicht door de cafés en dansfeesten.

Sleek schrijft:

Om het een beetje in perspectief te krijgen, wil ik naar voren brengen dat, tot nu toe, Kampala één van die plekken was waar je om 03:00 ‘s nachts van de ene kant van de stad naar de andere kon lopen. En dat we het soort mensen zijn die klagen over de stijgende brandstofprijzen, hoge loonbelasting, onmogelijke gesprekskosten voor de mobiele telefoon…gewoon de zeer hoge kosten van het levensonderhoud. Maar buiten dat alles, gaan we nog steeds naar die nieuwe tent en betalen we UGX 5,000 (ongeveer €2,20) voor een biertje. En we zijn met zovelen dat je je een weg naar de bar moet worstelen om wat te drinken te bestellen. En dat is de gemiddelde uitgaansgelegenheid.

En dan hoor je over bomaanslagen…

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.