Jemen: Burgeroorlog of oorlog bij volmacht?

De aanhoudende oorlog in Jemen verdient absoluut aandacht op Global Voices Online, maar ik was echt geschokt toen ik ontdekte dat niet veel bloggers in het conflict geïnteresseerd zijn. Hieronder volgen een aantal citaten uit artikelen van bloggers uit verschillende landen.

De Jemenitische journalist Nasser Arrabye houdt een dagboek van zijn verslaggeving bij op de bloggingsite Blogspot. In augustus schreef [en] hij over de militaire acties tussen de Jemenitische regering en de Houthi-rebellen:

Donderdag zei de Jemenitische regering dat ze militaire actie zou ondernemen om scholen en overheidsgebouwen te ontzetten die in Sa'ada, in het noorden van het land, door Al Houthi-rebellen worden gebruikt als barakken.

Hij ging verder:

Deze verklaring volgde op informatie over hevige gevechten deze week tussen de rebellen en regeringstroepen waarbij aan beide zijden tientallen doden en gewonden zijn gevallen.
In de verklaring stond verder: “Nadat president Ali Abdullah Saleh het bevel had gegeven om de militaire acties te beëindigen, zijn de saboteurs en terroristen doorgegaan met hun aanvallen op burgers en op veiligheidstroepen, waarbij ze gruwelijke misdrijven pleegden tegen iedereen, inclusief ouderen, kinderen en vrouwen. Ook maakten ze zich schuldig aan ontvoeringen, het afsluiten van wegen en het verwoesten van huizen.”

De Houthi-rebellen kijken hier blijkbaar anders tegenaan:

Maar de Al Houthi-rebellen zeiden dat ze zich alleen maar verdedigen en dat ze geen nieuwe oorlog willen.

Een paar maanden later kon niemand de aanhoudende oorlog meer tegenhouden. Maar de vraag was nu: is dit een burgeroorlog in Jemen of zijn er ook andere partijen bij deze oorlog betrokken?

Volgens de Houthi's zijn de Saudiërs bij de aanhoudende oorlog betrokken en assisteren de Saudische troepen de Jemenitische regering. Maar de regering ontkende dit. Nasser Arrabyee schreef [en]:

Een Jemenitische militaire functionaris ontkende maandag de beschuldigingen van de Al Houthi-rebellen dat het leger gebruikmaakt van een Saudische basis om de rebellen aan te vallen.
In een verklaring die via e-mails is rondgestuurd beweert Al Houthi dat de Saudische autoriteiten “het Jemenitische leger toestemming hebben gegeven om gebruik te maken van een Saudische basis in Jabal Al Dukhan en dat er vanuit deze basis aanvallen zijn uitgevoerd”.
De militaire functionaris, die anoniem wenst te blijven, zei dat de beweringen van Al Houthi over Saudische betrokkenheid slechts zijn bedoeld om zijn eigen verliezen te verhullen. “Jabal Al Dukhan ligt op Jemenitisch grondgebied, niet op Saudisch grondgebied,” aldus de functionaris. Dit is niet de eerste keer dat Al Houthi-rebellen de Saudische autoriteiten ervan beschuldigen zich met de oorlog te bemoeien.

Maar een paar dagen later schreef Nasser Arrabyee nog een artikel [en] op zijn blog:

Lokale bronnen meldden donderdag dat ten minste 5 Saudische soldaten en 15 Al Houthi-rebellen om het leven zijn gekomen tijdens hevige confrontaties tussen de rebellen en Saudische troepen in Al Khuba en Jabal Al Dukhan in het Jaizan-gebied in het zuiden van het koninkrijk.
De leider van de rebellen, Abdul Malik Al Houthi, zei donderdag in een verklaring dat het Saudische leger de posten van zijn strijders aan het Al Malahaid-front een heel eind ten westen van Sa'ada “met allerlei soorten wapens” bombardeert.

De Houthi hadden dus gelijk toen ze beweerden dat de Saudi's bij de oorlog betrokken waren. Dit riep bij Gregory de volgende vragen op [en]:

Ik krijg de indruk dat ze in Saudi-Arabië niet echt goed hebben nagedacht over hun beslissing om zich in het moeras van de noordelijke opstand te begeven. En daarmee kom ik ook op iets wat ik me al een tijdje afvraag: wie is eigenlijk verantwoordelijk voor de Jemenitische portfolio van Saudi-Arabië? In ieder geval niet kroonprins Sultan. En het is duidelijk dat prins Muhammad bin Nayif verantwoordelijk is voor terrorisme, maar Saudi-Arabië is niet de Verenigde Staten en richt zich niet alleen op Al-Qaida. De relatie van Saudi-Arabië met Jemen kent veel verschillende kanten.
Mijn indruk is dat niet één persoon verantwoordelijk is, maar dat verschillende personen om de beurt het roer overnemen zonder dat ze enig idee hebben waar ze heen gaan, behalve dat ze van de ene crisis in de andere belanden in hun pogingen om te voorkomen dat die idiote Jemenieten en hun problemen het land binnenstromen.

Vervolgens plaatste Sapphire een reactie op het artikel van Gregory waarin hij probeerde uit te leggen waarom Saudi-Arabië heeft besloten zich met deze oorlog te bemoeien [en]:

Waarom hebben de Saudi's besloten om hun leger in Jemen in te zetten? Het schijnt dat ze, nadat ze Irak aan de noordgrens zijn kwijtgeraakt aan de sjiieten van Irak, ze zich niet nog een sjiitische staat aan hun zuidgrens kunnen en willen permitteren, in het geval de Houthi's de centrale Jemenitische regering verslaan en onafhankelijk worden.

De Egyptische blogger Zeinobia was niet blij met het Saudische ingrijpen [en]:

Officieel heeft Saudi-Arabië de oorlog verklaard aan de Houthi-rebellen. Ik ga verder niet in op de vraag of dit juist is of niet of op de vraag of dit een strijd in een grotere regionale oorlog is, maar ik wil wel ingaan op het feit dat Saudi-Arabië deze oorlog waarschijnlijk niet gemakkelijk zal winnen en zeker niet, zoals ze hopen, met al hun peperdure gadgets, om de simpele reden dat dit een guerrillaoorlog in de bergen is!

Ze gaat verder:

Ik weet niet waarom de Saudi's op hetzelfde moeras afstevenen waar wij halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw in terecht waren gekomen. Wat natuurlijk ironisch is, want zij steunden toen de Jemenieten tegen ons!!! Ik heb zelfs gelezen dat Saudi-Arabië witte fosfor tegen de burgers daar heeft gebruikt!! Is dit een déjà
vu??!!??

Maar zijn alleen de Saudi's bij de oorlog betrokken? Voor de Jemenitische kust is een Iraans schip onderschept. Hierover schreef Nasser Arrabyee het volgende [en]:

Op 26 oktober 2009 werd voor de kust van de havenstad Midi in het uiterste noordwesten van Jemen een Iraans schip volgeladen met wapens onderschept dat vermoedelijk op weg was naar Al Houthi-rebellen. De zes bemanningsleden, vijf Iraniërs en een Indiër, worden nu in de Jemenitische hoofdstad Sanaa ondervraagd. De Iraanse ambassade in Sanaa ontkende indertijd dat het schip wapens vervoerde.

En daarom schreef Gregory over een mogelijke oorlog bij volmacht in Jemen [en]:

“Het is dus een Saudisch-Iraanse oorlog bij volmacht,” zei hij. (“Hij” is Simon Henderson, manager van Gulf en energiebeleid bij het Washington Institute for Near East Policy in Washington in de Verenigde Staten.)

De betrokkenheid van Saudi-Arabië, Iran, soennieten en sjiieten deed Abul Maali Fayek speciaal ergens aan denken, want het lijkt erop dat er is gebeurd waar hij bang voor was [ar]:

وقع ما كنا نحذر منه من إشعال الفتنة الطائفية بين السنة والشيعة،وعلى شيوخ الفضائيات أن يسنوا رماحهم ويجلسوا ليتفرجوا على معارك المسلمين بعضهم البعض،ولعل الشيخ عرعور وقناته الطائفية “قناة صفا” لعلهم يكونو قد استراحوا قليلا بعد أن شاهدوا الحرب الدائرة بين دولة عربية مسلمةوكبيرة فى الحجم والمقام هى المملكة العربية السعودية وبين مسلمين آخرين فى اليمن الشقيق هم جماعة “الحوثيين الشيعة” واستمرار تلك المعارك ليس فى صالح أحد

Waar ik voor heb gewaarschuwd, is gebeurd: een sektarisch conflict tussen soennieten en sjiieten. En nu is het de beurt van de geestelijken van het Satellite Channel om ook nog eens wat olie op het vuur van het sektarisch conflict te gooien en de gevechten tussen moslims te blijven volgen. En misschien zal Sheik Aarour met zijn sektarische televisiezender “Safa” dan tevreden toekijken bij een oorlog tussen een groot, gerespecteerd moslimland, Saudi-Arabië, en hun moslimbroeders in Jemen, de sjiitische Houthi's. Niemand is erbij gebaat dat deze gevechten worden voortgezet.

Zeinobia vroeg zich ten slotte af of de Arabische Liga nog bestaat en waarom de Liga geen actie onderneemt om deze oorlog een halt toe te roepen:

Ik weet niet of het ironisch is of triest; Arabisch bloed en moslimbloed moet niet op deze manier worden verspild door ander Arabisch bloed en moslimbloed!! Uiteindelijk zijn we allemaal gelijk.
Ik weet niet wat de rol van de Arabische Liga is als je ze nodig hebt, secretaris-generaal Amr Moussa geeft niet thuis, en daarmee zal hij ongetwijfeld punten verliezen als mogelijke presidentskandidaat!!

***Ook op Global Voices Online: Saudi Arabia: We'll Defend Ourselves – For The Right Reason [en].

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.