Filipijnen: Verhalen over honger

Image by Mr. Kris

honger

Een paar jaar geleden won een korte film op het 56e Internationale Filmfestival in Berlijn de publieke goedkeuring, een filmpje dat vandaag de dag nog steeds veelvuldig rondgaat op het internet en mensen bewustmaakt van de armoede en honger die er in de wereld bestaat. Chicken Ala Carte door Ferdinand Dimadura is één van de filmpjes die we vandaag behandelen en vertelt over het verleden, het heden en de toekomst van de honger.

Het filmpje is te zien op Culture Unplugged [en], een website die video-documentaires, korte films en filmpjes gemaakt met de mobiele telefoon promoot en de populairste films beloont met geldprijzen. Chicken A la Carte [en] duurt zes minuten en doorbreekt door zijn sterk visuele aspect probleemloos taalbarrières:

Velen van ons kregen als kind thuis te horen dat we ons bordje moesten leegeten, omdat ergens anders in de wereld kinderen stierven van de honger: de waarheid is dat die uitgehongerde kinderen net zo goed om de hoek kunnen wonen.

De volgende video van CarolinaMed [en] waarschuwt ons over hoe onrechtvaardig het is eetbaar voedsel te verspillen of weg te gooien en geeft ons cijfers van de hoeveelheid voedsel die er in een bepaald westers land wordt verspild en hoeveel mensen hiervan zouden kunnen profiteren.

En in Singapore stelt azahahasupernova [en] de kwestie waarom we eten verspillen aan de orde en vertelt waarom dit slecht is voor het milieu.


 
In de Filipijnen is honger niet alleen iets van tegenwoordig: er bestaan oude mythes gebaseerd op de behoefte voedsel te vinden om de honger te stillen. Dit is het geval in de volgende korte animatiefilm gemaakt met waterverf. Animator tokomokolika [en] vertelt ons er meer over:

Dit verhaal van de Bontoc-stam gaat over een boom die vlakbij het Danum-meer stond, in de buurt van Sagada. Het is een mythologisch verhaal over een vrouw genaamd Maeng en haar strijd om te zorgen dat haar familie geen honger lijdt.

Het is een aangepast verhaal afkomstig van de verzameling Filipijnse mythes van Damiana Eugenio. In het boek heeft de hoofdpersoon geen naam en heet het dorp waar ze vandaan kwam Maeng.

Het plaatje bovenaan is Give us This… van Mr. Kris

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.