Groephack van Anonymous onthult verborgen overheidsdata over COVID-19-gevallen in Nicaragua

Foto: Max Pixel [en], onder licentie van CC0 Public Domain [en].

Op 17 augustus viel de gedecentraliseerde cyberhackgroep Anonymous de archieven van het Ministerie van Gezondheid van Nicaragua aan. De 400 gelekte bestanden [es] onthulden een overschot van 6245 positieve coronagevallen in Nicaragua die eerder niet openbaar gemaakt waren. De aankondiging [es] werd gedaan op Twitter door een lid van Anonymous dat zichzelf bekend maakte, Lorian Synaro.

Nicaraguanen reageerden op Twitter enthousiast op de hack met de hashtag #OpNicaragua. Sinds het begin van de pandemie staan Nicaraguaanse autoriteiten bekend om hun ondoorzichtigheid [en] wat betreft de COVID-19-data en hun weigering [en] om een lockdown af te kondigen.

Anonymous onthulde [es] dat het aantal positieve coronatesten in mei 98,80 procent hoger was dan het door het Ministerie officieel bekendgemaakte aantal: 1332 gevallen in plaats van 16. Die tendens zette de volgende maanden door. Op 24 juli was een aantal van 6245 positieve gevallen niet gemeld.

Het blijkt ook dat de ratio van positieve gevallen per test een van de hoogste [en] ter wereld is, met bijna 56 procent [es] positieve coronatesten. De vroegere directeur van epidemiologie bij het Ministerie van Gezondheid, Álvaro Ramírez, legde in een interview [es] met Confidencial uit dat dit komt doordat testen vooral afgenomen worden bij opgenomen patiënten of mensen die symptomen hebben.

Al voor het lek groeide het wantrouwen over de juistheid van de officiële coronacijfers. Een vrijwillige burgergroep met medische experts, onderzoekers, ingenieurs, computerwetenschappers en communicatiedeskundigen rapporteerde [es] bijvoorbeeld dat het aantal vermoede coronagerelateerde overlijdens bijna twintig keer zo hoog is als de data die door het Ministerie van Gezondheid wordt gedeeld [en].

Voor Álvaro Ramírez bevestigt de gelekte archiefdata dat de overheid de data met opzet verborg. Hij zei [es]:

…el hecho de que esta información estaba ahí, que llegaba todos los días a la presidencia, y que por cualquier razón, que no la vamos a entender fácilmente, ellos (Daniel Ortega y Rosario Murillo) decidieron mentir a la población, y cambiar los datos, y poner datos diferentes.

…het feit dat deze informatie er was, dat deze iedere dag naar de presidentie kwam, en dat om welke reden dan ook, die niet gemakkelijk te begrijpen is, ze (Daniel Ortega en Rosario Murillo) besloten te liegen tegen de bevolking, de data te veranderen, en andere data te delen.

De overheid, geleid door president Daniel Ortega en zijn vrouw en vicepresident Rosario Murillo, hadden in mei bevestigd dat mensen leden aan een longontsteking [en] in plaats van COVID-19. In mei en juni vermeerderden [en] de alarmerende verslagen over verborgen begrafenissen. Journalist Lucydalia Baca Castellón hoopt [es] dat de voorwaarden van internationale leningen de Nicaraguaanse overheid snel zal dwingen om “verantwoordelijke en transparante” maatregelen te nemen met betrekking tot COVID-19.

Op 16 augustus deelde Anonymous een teaser van de gelekte bestanden:

#Anonymous #OpNicaragua #SOSNicaragua #Nicaragua

Groeten aan het dictatoriale regime van Ortega. We mogen dan een tijdje onder de radar zijn gebleven, maar ons gevecht voor vrijheid is nooit opgehouden.

Het Nicaraguaanse Ministerie van Gezondheid (MINSA) is #Gehackt! Download van de gelekte data komt spoedig pic.twitter.com/jjlOPDQySj

Anonymous noemt Ortega's regering ‘dictatoriaal’, zoals veel tegenstanders van de overheid, commentators [en] en Nicaraguaanse media [es], vanwege de autoritaire kenmerken [es], censuur [es] en corruptie [en] van de regering. Volgens de Interdisciplinaire Groep van Onafhankelijke Experts heeft Ortega misdaden tegen de mensheid gepleegd [es] tegen politieke tegenstanders tijdens anti-overheidsprotesten in 2018.

Op 21 augustus deelde Lorian Synaro [en] de link waarin Anonymous beweert dat de gehele database van het Nicaraguaanse Ministerie van Gezondheid en 400 andere bestanden kunnen worden gedownload:

#Anonymous #OpNicaragua #SOSNicaragua #Nicaragua

Het Nicaraguaanse Ministerie van Gezondheid (MINSA) is gehackt! Veel geheime data, documenten en de hele database zijn gelekt! De leugens van de overheid zullen niet langer geheim blijven.

Download —> https://t.co/e5knY4mw0y [en]

*Lees de post hieronder pic.twitter.com/SSxTWK9Qll

Dit is niet de eerste keer dat Anonymous Ortega's regering als doelwit heeft genomen. Op verschillende momenten in 2018, het jaar van de anti-overheidsprotesten en daaropvolgende repressie door de overheid, haalde Anonymous de websites van door de overheid gecontroleerde media [es] en de politie [es] neer. In april [es] 2020 nam Lorian Synaro de Nicaraguaanse Centrale Bank, staatstelevisiezenders, de Nationale Politie en andere institutionele websites als doelwit om te protesteren tegen de corona-aanpak van de overheid. De Nicaraguaanse overheid kocht [es] toen computerbeschermingssoftware voor 916.000 córdobas (ongeveer 22.000 euro).
In mei bleef [en] Synaro websites van overheidsinstellingen neerhalen.

#Anonymous #OpNicaragua #Nicaragua #SOSNicaragua

De websites van de centrale bank van Nicaragua, het Ministerie van Economie en de UAF-overheid zijn allemaal #Offline gehaald! https://t.co/EbKGPTs3qM [es] https://t.co/dBiIKebLaw
https://t.co/tomII3AMat pic.twitter.com/n8OOZqnjaC

De 19 Digital, het grootste digitale nieuwsmedium dat een nauwe band heeft met de overheid, heeft niets gepubliceerd [es] over deze incidenten, hoewel er veel nieuws [es] wordt geplaatst over andere zaken rondom het Ministerie van Gezondheid. Het Ministerie van Gezondheid heeft ook niet op de aanvallen gereageerd.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.