Verenigd Koninkrijk: Premier Cameron wil sociale media indammen

Na de rellen en plunderingen van afgelopen week in Londen en elders in Engeland heeft de Britse premier David Cameron in een verklaring duidelijk gemaakt dat zijn regering de wettelijke en technische mogelijkheden onderzoekt om toegang tot het BlackBerry Messenger-netwerk en zelfs Twitter en Facebook te beperken om ‘het geweld’ te stoppen.

We kijken samen met politie, inlichtingendiensten en betrokken bedrijven of het geoorloofd is mensen van deze diensten of websites te weren als duidelijk is dat zij geweldsdelicten, ordeverstoringen of misdrijven beramen.

In plaats van een volledige blokkade van de netwerken lijkt Cameron te zinspelen op de mogelijkheid bepaalde accounts op te schorten. Andere parlementsleden hebben opgeroepen tot het volledig platleggen van de diensten en blijkbaar heeft de Londense politie die mogelijkheid afgelopen week onderzocht.

Eva Galperin van de digitale burgerrechtengroepering Electronics Frontier Foundation schrijft [en – alle links] over premier Cameron dat hij in februari nog

… beweerde dat de vrijheid van meningsuiting “op het Tahrirplein net zo goed gerespecteerd moet worden als op Trafalgar Square”. Met zijn draai van 180 graden plaatst de premier zich helaas dichterbij de groeiende groep van politici en machthebbers die hun heil zoeken in censuur.

Bloggers wijzen erop dat door de staat gecontroleerde Chinese nieuwsbronnen met een soort van “zie je wel” instemmend hebben gereageerd op de acties van Cameron. Glenn Church, van de weblog Foolocracy, schrijft

Als de Chinezen een bepaalde vorm van repressie ‘leuk vinden’, is dat het sein om van tactiek te veranderen. Het Plein van de Hemelse Vrede mag zich niet verplaatsen naar Trafalgar Square.

De actiegroepen Access Now en Open Rights Group hebben allebei als reactie petities online gezet. Access Now schrijft:

Premier Cameron, dit is NIET Egypte, Syrië of Bahrein! Wij betreuren het geweld, maar streven naar een blokkade van blackberry en twitter is een zeer gevaarlijke stap in de verkeerde richting.

Ook werd duidelijk dat MI5 (de binnenlandse veiligheidsdienst van Groot-Brittannië) de politie heeft geholpen met het ontcijferen van BlackBerry Messengerberichten en dat het bedrijf dat de chatservers van BlackBerry beheert, Research in Motion (RIM), samenwerkt met de autoriteiten.

Jordan Blackshaw en Perry Sutcliffe-KeenanOndertussen heeft de Engelse politie al een aantal mensen gearresteerd voor het aanzetten tot criminele gedragingen via Facebook. Enkele zaken zijn met spoed in behandeling genomen en er werd geschokt gereageerd op het bericht dat twee jongens, Jordan Blackshaw en Perry Sutcliffe-Keenan (21 en 22 jaar oud) tot vier jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld vanwege het aanmaken van ‘rel’-events op Facebook, die overigens niet hebben geleid tot plunderingen.

Velen waren van mening dat de rechterlijke macht Blackshaw en Sutcliffe-Keenan tot voorbeeld heeft willen stellen. Een Facebookpagina waarop om hun invrijheidstelling wordt gevraagd heeft al een paar honderd fans. (Een “laat ze verrotten in hun cel”-pagina bestaat ook al.)

Over het nieuws dat twee mannen waren gearresteerd die een watergevecht wilden organiseren via BlackBerry Messenger werd overal gesproken.

Citygroundmike zei op Twitter

4 augustus 2011: Iran arresteert mensen vanwege deelname aan een watergevecht. 14 augustus 2011: de politie van Essex arresteert iemand voor het organiseren van een watergevecht. Wat een grap.

Het mag geen verrassing heten dat BlackBerry Messenger-gebruikers discussiëren over hoe ze zich tegen het afluisteren kunnen wapenen, zoals op dit CrackBerry-forum.

Maar ook de telecombedrijven moeten belangrijke beslissingen nemen. Access Now en Mobileactive hebben onlangs een “5-Stappenplan voor ieder Telecombedrijf dat de Rechten van hun Gebruikers Respecteert” gepubliceerd. Wellicht is dat geschikt leesvoer voor de directie van RIM?

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.