Mexicaanse vrouwen demonstreren tegen ontvoeringen en liquidaties

Demonstratie op het Zócalo, het centrale plein in Mexico-Stad, op 2 februari 2019. Foto Jer Clarke, toestemming voor publicatie.

Op 2 februari 2019 lieten Mexicaanse vrouwen in de straten van Mexico-Stad en op sociale media massaal van zich horen. Met spreekkoren en hashtags zoals ‘VivasQueremos’ (‘Wij willen leven’), ‘NiUnaMas’ (‘Niet  één meer’) en ‘NoEstamosSolas’ (‘Wij zijn niet alleen’) protesteerden ze tegen het toenemende geweld tegen vrouwen in hun land. In 2018 werden volgens de Nationale Mensenrechtenorganisatie in Mexico dagelijks gemiddeld negen vrouwen vermoord.

Op de Monumento a la Madre verzamelden zich ongeveer 4000 mensen voor een protestmars naar het Zócalo, het centrale plein in Mexico-Stad. De vorige avond hadden honderden vrouwen in dertien steden in het hele land, waaronder alleen al  200 fietsers uit de hoofdstad, zich aangesloten bij de fietstocht Rodada for Women's Lives and Freedom.

Tot de demonstraties werd opgeroepen na een publicatie in het dagblad El Pais waarin werd gemeld dat de afgelopen vier jaar 153 mensen, waaronder het merendeel vrouwen, in de metro van Mexico-Stad waren ontvoerd. De demonstranten eisten een einde aan de liquidaties van vrouwen en riepen de autoriteiten op om eindelijk eens maatregelen te nemen om vrouwen in het openbaar vervoer veilig te laten reizen.

Global Voices medewerker Jer Clarke demonstreerde op 2 februari in Mexico-Stad en maakte een video:

Op sociale media werd de demonstratie nauwlettend gevolgd en met hashtags, zoals ‘LaNocheEsNuestra’ (‘De nacht is van ons’) en ‘LaCalleEsNuestra’ (‘De straat is van ons’) extra kracht bijgezet.

Ruido en la Red twitterde een video met spreekkoren van vrouwen tijdens de fietstocht: ‘Niet één meer, geen moorden meer onder vrouwen':

De volgende demonstratie is gepland tijdens de Internationale Vrouwendag op 8 maart.

“Vandaag was ik ook het slachtoffer”

De publicatie op 19 januari in El Pais over de ontvoeringen heeft op internet een enorme schok teweeggebracht.

Getuigenverklaringen melden dat de vrouwen op de meest afschuwelijke manieren in de metro worden ontvoerd en hoe onverschillige medepassagiers de daders hun gang laten gaan.

Op Facebook beschreef  Eunice Alonso haar ervaringen over een ontvoering die op het nippertje is mislukt:

Pues ahora me tocó a mi.

Hace un rato me encontraba en la estación del metro Boulevard puerto aéreo, estaba esperando a que llegara el metro y un joven de entre 20 y 25 años se me acercó muchísimo y sentí que recargó algo en mi costilla […] al principio creí que me iba a asaltar, pero me dijo: “vas a salir conmigo y verás una camioneta blanca, te vas a subir y si alguien te dice algo dices que es tu uber”. Me quedé paralizada y comenzó a darme un ataque de ansiedad por lo que empecé a llorar, y una señora (a la que no tuve oportunidad de preguntarle su nombre) me dijo: ¿estás bien?, no pude contestarle y se dio cuenta de lo que estaba pasando que empezó a gritar: “fuego, fuego”. Y la gente empezó a vernos y un policía se acercó; fue así como el joven me soltó y se dio a la fuga.

Vandaag was ik ook het slachtoffer.

Ik was net in het metrostation Boulevard Puerto Aéreo aangekomen en wachtte op mijn trein, toen een jongeman tussen 20 en 25 jaar zich tegen mij aandrukte. Het voelde alsof er iets tegen mijn ribben werd gedrukt […]. Even dacht ik dat hij me wilde beroven, maar hij zei: “Jij gaat met mij naar buiten waar een wit bestelbusje staat, je stapt in en als iemand je aanspreekt zeg je dat dit je bestelde taxi is.” Ik bevroor van angst, raakte in paniek en begon te huilen. Een vrouw sprak mij aan (ze vertelde niet wie ze was) en vroeg of het goed met me ging. Toen ik niet antwoordde riep ze: “Brand, brand!” Iedereen keek naar ons, een politieagent kwam op ons af en de man die mij vasthield verdween.

De vrouw in dit verhaal maakt gebruik van een tactiek die door experts wordt aanbevolen: roep steekwoorden zoals ‘brand’ of ‘aardbeving’ om aandacht te trekken van het publiek en beveiligers, zonder direct op de dader te wijzen, want dit zou geweld kunnen uitlokken.

De datajournalistengroep Serendipia DATA heeft een gezamenlijke database aangelegd waarin incidenten, zoals bijvoorbeeld in de metro's van Mexico-Stad, kunnen worden opgeslagen.

Activisten verzamelden 210 gevallen van ontvoeringspogingen in Mexico-Stad en in het hele land. De gegevens kunnen in detail worden geraadpleegd.

Een soortgelijk project werd ook opgezet door de tv-zender Rompe Viento, gebaseerd op de data die door een Facebook-gebruiker waren verzameld.

Aanbevelingen

Op 1 februari had het gemeentebestuur van Mexico-Stad een gesprek met de slachtoffers, hun families en maatschappelijke groeperingen om plannen te ontwikkelen voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen in openbare gelegenheden.

De autoriteiten kwamen met een voorstel om bijvoorbeeld de mobiele eenheden van het Openbaar Ministerie in te zetten, teneinde vrouwelijke slachtoffers van gender-gerelateerd geweld in het openbaar vervoer bij te staan. Ook werd toegezegd de verlichting rondom de metrostations te verbeteren en de surveillance op te voeren.

Veel mensen vinden deze maatregelen ontoereikend. In Mexico wordt 90 procent van de misdaden niet gemeld, omdat men geen vertrouwen heeft in de autoriteiten. Veel slachtoffers zijn bang voor represailles of dat de autoriteiten twijfelen aan hun verhaal.

Demonstratie op 2 februari in Mexico-Stad. Foto Jer Clarke, toestemming voor publicatie.

De publieke druk blijkt toch vruchten af te werpen. Het aantal klachten door vrouwen die in het openbaar vervoer in de hoofdstad werden lastiggevallen, is plotseling gestegen. Daarom is het voor de autoriteiten eenvoudiger om een profiel van de daders te maken.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.