Egypte: Neerschieten die oproerkraaiers!

Tijdens een debat over de aanhoudende protesten en de demonstratie van 6 april [en] hebben parlementsleden van de regerende Nationaal-Democratische Partij (NDP), in een woordenwisseling met leden van de Moslimbroederschap, verbaal uitgehaald door te zeggen dat demonstranten voor democratie “zouden moeten worden neergeschoten” door de politie.

Bikya Masr doet verslag [en]:

De uitspraken hebben tot grote woede geleid onder de actievoerders, die hun stem blijven verheffen in een klimaat van schijnbaar onophoudelijk overheidsgeweld.

In een bericht met de titel “de revolutie mag beginnen” [en], schrijft Zeinobia vol ongeloof:

De parlementsleden Ragab Hamida en Nashat Al-Kassas hebben tijdens een debat over de jongerendemonstratie van 6 april het ministerie van binnenlandse zaken opgeroepen met scherp te schieten op demonstranten!!!

Haar commentaar luidt:

Met scherp schieten!!?? Als ze met scherp willen schieten, willen ze een revolutie en dan is de vraag: zijn ze er klaar voor!!? Want het volk is klaar voor revolutie, ze zijn het zat en hun geduld is op.

Zeinobia en Bikya Masr citeerden de parlementsleden die volgens hen de demonstranten

voor alles uitmaakten, en ze zelfs verraders noemden!!

Het is kennelijk niet genoeg dat de arrestanten er zo uitzagen bij hun vrijlating [ar]. [Foto's van activist Bahaa Saber die was opgepakt bij een protestactie op 13 april en beestachtig werd mishandeld tot hij twee dagen later werd vrijgelaten.]

Volgens Bikya Masr:

zei parlementslid Hassan Nashat Al-Kassas over de 6 april beweging [en] die onlangs twee demonstraties in Caïro organiseerde, waarbij de politie keihard op de menigte insloeg en velen arresteerde, dat “ze geen jonge activisten zijn, maar een stelletje nietsnutten”.

Collega-parlementariër Ahmed Abu Akrab sloot zich daarbij aan en zei dat er in Egypte “tegenwoordig sprake is van een democratisch klimaat.”

Maar Al-Kassas ging een stap verder tijdens de woordenwisseling in het parlement en beweerde dat de actievoerders moeten worden gestraft voor hun daden. Hij zei dat de regering “[ze] hard moet slaan, en ze niet alleen met een waterkanon moet beschieten … ze hebben vuur verdiend”, een toespeling op het afvuren van kogels naar overwegend vreedzame betogers.

In een eerste bericht richt Wild at Heart zich tot de parlementsleden:

الكلام ده مايتقالش حتى بشكل رمزي يا حزب واطي، يا حرامية، يا أوساخ
جتكوا القرف، النشطاء والعمال والصحفيين وأعضاء أحزاب المعارضة وكل المظلومين والجعانين والمخنوقين في البلد دي حيفضلوا يتظاهروا وينزلوا الشارع لحد ما تغوروا في ستين داهية
Vuile moordenaars! Zoiets doms zeg je niet, ook niet als je het figuurlijk bedoelt! Zolang activisten, arbeiders, journalisten en leden van oppositiepartijen worden uitgehongerd, de mond gesnoerd en onderdrukt, blijven ze protesteren en demonstreren tot jullie opstappen!

In een volgend bericht toont Wild at Heart foto's van de parlementsleden die hadden opgeroepen tot het neerschieten van actievoerders, met de opmerking dat ze

مطلوب بتهمة التحريض على القتل
worden gezocht voor aanzetten tot moord!

en dat

لو حد مات في المظاهرات بعد كده إعرفوا إنهم المحرضين
als er iemand omkomt tijdens een demonstratie, nu de hand die schoot bekend is.

Nawara Negm schrijft een woedend bericht met de titel:

ولما اقول اننا دولة نازية ماحدش يتني كلمة
Geen discussie mogelijk: we zijn nu officieel een een nazi-staat!

Daar voegt ze aan toe:

لما عرصات مجلس الشعب يطالبوا بضرب المواطنين بالرصاص الحي في الشارع يبقى احنا وصلنا لقمة النازية
وعشان تبقوا عارفين.. الدولة النازية لو ما صلحتش نفسها من خلال شعبها حييجي اللي يربيها من برة
كل الدول الفاشيست حصل لها كده، يا تصلح نفسك يا تترن علقة
Als die laffe parlementsleden oproepen te schieten in de straten, dan hebben we het toppunt van nazisme bereikt! En laat één ding duidelijk zijn: de geschiedenis heeft aangetoond dat alle fascistische landen waar de bevolking niets ondernam, door machten van buitenaf werden gedwongen de mensenrechten te respecteren.

Amira AlTahawi – die werd ontslagen vanwege haar onthullingen in de zaak van de nepmaagdenvliezen [en] – is van mening dat:

الحكومة المصرية تهدد: هانقتلهم زي ما قتلنا اللاجئين
de Egyptische regering demonstranten dreigt te doden, zoals dat ook gebeurd is met de vluchtelingen.
ومفيش واحد من الحزب الحاكم يعترض عليه أو يطالب بشطبه من المضبطة ولو حتى يتحمق ويرفضه بالكدب؟ دول نواب عن الأمة بيطالبوا باستخدام الرصاص الحي ضد الشعب اللي بيمثلوا مصالحه – افتراضا؟ رصاص ضد مدنيين عزل؟ طيب في مظاهرة الثلاثاء أدام البرلمان نفسه، ورونا بقى الرصاص الحي. (المتظاهرين بقى يحضروا العدة: مسدسات الميه اللعبة وبمب من بتاع العيد)
Was er niemand van de regeringspartij die bezwaar maakte tegen wat was gezegd? Was er niemand die het uit de officiële notulen wilde laten halen? Stak niemand zijn hand op om protest aan te tekenen? Vertegenwoordigen die parlementsleden werkelijk het volk? Deze mensen willen burgers doodschieten? Hoe dan ook, dinsdag is er een demonstratie voor de parlementsgebouwen! Laat maar eens zien hoe jullie op ons gaan schieten!
Aan alle betogers: neem je waterpistool mee!

Op Facebook is een groep met de naam “We zijn niet bang voor jullie kogels” opgericht en hier is de link naar de pagina over de demonstratie!

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.