Handmaid's Tale’-auteur Margaret Atwood spot met Russische sancties, maakt reisverbod belachelijk

Voorpagina van een Macedonische uitgave van “The Handmaid's Tale” en een foto van Margaret Atwood door Larry D. Moore via Wikipedia, CC BY-SA 4.0.

Dit verhaal is gebaseerd op oorspronkelijke berichtgeving van Meta.mk. Een bewerkte versie is hier opnieuw gepubliceerd onder een content-sharing overeenkomst tussen Global Voices en de Metamorphosis Foundation. 

De Canadese dichteres en schrijfster Margaret Atwood en Hollywoodacteur Jim Carrey hebben samen met 98 andere Canadezen het reisverbod voor Rusland geridiculiseerd.

Op 14 november publiceerde het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie een lijst met honderd Canadese burgers [en] tegen wie “persoonlijke sancties” zijn ingesteld als wraakactie voor de laatste ronde van sancties [en] die door Canada zijn ingevoerd tegen 32 personen die banden hebben met het regime van Poetin. Tot de Canadezen op de zwarte lijst behoren staatsambtenaren, politieke analisten, journalisten, leden van organisaties die verband houden met de Oekraïense diaspora, en ook artiesten als Atwood en Carrey.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat deze laatste sancties, die neerkomen op een inreisverbod voor Rusland, een wederkerige “reactie zijn op de voortdurende oplegging van sancties door het regime onder leiding van premier Justin Trudeau aan het Russische leiderschap, politici en parlementsleden, leden van het bedrijfsleven, analisten en journalisten, en culturele figuren, alsmede aan iedereen die de Canadese russofobe autoriteiten verwerpelijk achten”. Radio Free Europe merkte op [en] dat “er nu 1.005 Canadese burgers en bedrijven op de Russische sanctielijst staan”.

Schrijfster en dichteres Margaret Atwood (82) heeft 18 romans, 18 dichtbundels en 11 non-fictie boeken gepubliceerd. Zij ontving talrijke prijzen waaronder twee Booker Prizes, en de Golden Wreath of the Struga Poetry Evenings [en] in 2016, (mogelijk het oudste [en] doorlopende internationale poëziefestival [en], dat jaarlijks in Noord-Macedonië wordt gehouden).

Atwood was al wereldberoemd toen de Netflix TV series gebaseerd op haar dystopische sciencefictionboek “Handmaid’s Tale,” dat in 1986 werd genomineerd voor de Nebula [en], haar status als beroemdheid verhoogde. Zij behoort vaak tot de kandidaten voor de Nobelprijs voor literatuur.

Jessie Gaynor, hoofdredacteur van Literary Hub, meende [en] dat de “zonde” die het Kremlin ertoe bracht Atwood op hun laatste sanctielijst te zetten het ondertekenen was van de Open Letter van PEN International [en],  ondertekend door meer dan 1000 schrijvers wereldwijd, waaronder verscheidene Nobelprijswinnaars [en], waarin solidariteit wordt betuigd met schrijvers, journalisten, kunstenaars en het volk van Oekraïne, de Russische invasie wordt veroordeeld en wordt opgeroepen tot een onmiddellijke beëindiging van het bloedvergieten.

Atwood is een uitgesproken criticus van allerlei vormen van tirannie, zowel door haar werk als door haar publieke optredens [en], en het afgelopen jaar is zij onvermurwbaar geweest in haar kritiek op de tekortkomingen van Poetins propaganda.

Acteur Jim Carrey zou door Rusland zijn gesanctioneerd omdat hij een aanbeveling voor een documentaire over de Russische oppositieleider Alexey Navalny had getweet.

“In Daniel Roher's doc ‘Navalny,’ staan één dappere man en zijn familie op tegen het onduldbare kwaad. Navalny zelf ontmaskert tsaar Poetin en zijn zielloze volgelingen in hun duivelse samenzwering om hem te vergiftigen, de waarheid te onderdrukken en het Russische volk te intimideren.”

Na de aankondiging van de Russische sancties tegen hen hebben Atwood en Carrey op Twitter ironische reacties gegeven. Eerst tweette Atwood:

Dang! @JimCarrey en ik hadden een stout weekendje Moskou gepland. Ik denk dat het in plaats daarvan Kiev wordt

In een reactie, klaagde komedieacteur Carry ook spottend over het reisverbod, en besloot met een clichécitaat uit het klassieke romantische drama Casablanca: “We zullen altijd Parijs hebben. Ik kijk naar jou, jongen.”

Ja @MargaretAtwood, ik vrees dat het ergste is gebeurd. We zijn verbannen uit Rusland🥱… maar de problemen van 100 Canadezen zijn niet van belang in deze gekke wereld! We hebben altijd nog Parijs. Ik kijk naar jou, jongen.

Politiek analist en blogger van Oekraïense afkomst Ariana Gic, die op de 97e positie van de nieuwe Russische sanctielijst werd geplaatst, op een positie vlak voor Atwood, tweette ook een commentaar op de situatie:

 “It’s official. I’ve been sanctioned by Russia.

Moscow is truly delusional to think their sanctions matter to those of us who want their evil regime destroyed.”

“Het is officieel. Ik ben gesanctioneerd door Rusland.

Moskou is echt gek als het denkt dat zijn sancties van belang zijn voor degenen onder ons die willen dat hun kwaadaardige regime vernietigd wordt.”

Canada was op 17 maart 2014 begonnen met de invoering van sancties tegen Rusland [en] door middel van wijzigingen van de  Special Economic Measures Act [en], “als reactie op de ernst van de schending door Rusland van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, en de ernstige mensenrechtenschendingen die in Rusland zijn gepleegd.”

Deze Canadese sancties omvatten het bevriezen van activa, uitvoer- en invoerbeperkingen en financiële beperkingen. De lijst, die de laatste 8 jaar werd  bijgewerkt met nieuwe amendementen [en] bevat meer dan 1.090 personen en rechtspersonen, waaronder 32 nieuwe leden [en] die op 10 november zijn toegevoegd.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.