Kameroense activisten winnen RFK Human Rights Awards 2022

Kerry Kennedy, Maximilienne Mbe en Felix Nkongho tijdens de uitreiking van de RFK Human Rights Awards op 9 juni 2022 in de Kennedy Caucus Room van de Senaat in Washington, D.C., Verenigde Staten.

Twee mensenrechtenverdedigers uit Kameroen, Maximilienne C. Ngo Mbe en Felix Agbor Nkongho (Balla), werden op 9 juni 2022  in de Caucus Room van de Senaat in Washington, Verenigde Staten, onderscheiden met de Robert F. Kennedy (RFK) Human Rights Awards 2022 voor hun onvermoeibare inzet ter verdediging van de mensenrechten en de democratie in Kameroen en Centraal Afrika.

De Robert F. Kennedy Human Rights Award wordt uitgereikt aan personen of groepen die zich “met ernstig persoonlijk risico” en “geweldloze middelen” permanent inzetten voor het verdedigen van de mensenrechten. De Kameroense laureaten 2022 hebben zich aangesloten bij een vooraanstaande groep van 55 activisten en organisaties die tijdens een 38-jarige geschiedenis met een award zijn onderscheiden.

“De RFK Human Rights Award is in het leven geroepen om diegenen te eren en te ondersteunen die het gedachtengoed van mijn vader uitdragen, namelijk het vermogen om door middel van persoonlijke en collectieve morele moed onrecht te overwinnen,” aldus Kerry Kennedy, president van Robert F. Kennedy Human Rights, in een persverklaring exclusief voor Global Voices. “Maximilienne en Felix zijn de belichaming van deze denkrichting. Hun inzet ter bevordering van de mensenrechten en volharding – ook in het licht van grote persoonlijke risico's – zijn waarlijk inspirerend, en we kijken ernaar uit om met ze samen te werken.”    

De laureaten

Maximilienne C. Ngo Mbe. Beeld RFK Human Rights, gebruikt met toestemming.

Maximilienne C. Ngo Mbe is een Kameroense mensenrechtenverdediger met meer dan 30 jaar ervaring en hoofd van het Central African Human Rights Defenders Network (REDHAC). Sinds 2010 spant ze zich via REDHAC in om in Centraal Afrika de openbare ruimte en de fundamentele vrijheden te promoten. Dit wil ze bereiken door middel van onderzoek naar mensenrechtenschending,  pleitbezorging voor regionale mensenrechtenorganisaties, toezicht op democratische processen en het eisen van staatsaansprakelijkheid. Maximilienne’s vasthoudendheid tegenover voortdurende bedreigingen en represailles en haar toewijding aan het bevorderen van de mensenrechten belichaamt Robert F. Kennedy Human Rights’ motto om de waarheid met kracht bij te zetten.

Felix Agbor Nkongho (Balla). Beeld RFK Human Rights, gebruikt met toestemming.

Felix Agbor Nkongho (Balla) is een Kameroense advocaat en mensenrechtenverdediger. Hij is directeur van het Centrun voor Mensenrechten en Democratie (CHRDA) in Afrika en een vooraanstaand pleitbezorger voor de rechten van de  Kameroense inwoners in de door conflicten geteisterde Engelstalige regio. Hij richt zich speciaal op het bevorderen van de democratische processen, goed bestuur, toegang tot de rechtspraak en rechtsstaat. Zijn reputatie als verdediger van de mensenrechten blijkt uit zijn onvermoeibare inzet voor de mensenrechten in  Kameroen en in heel Afrika, ondanks de door de staat gesanctioneerde represailles, waaronder zijn willekeurige detentie in 2017.

“Toen ik het nieuws over de award hoorde, staarde ik naar de portretten van mijn overleden ouders en huilde ik tranen van vreugde. Dit is het mooiste cadeau dat ik ze ooit heb kunnen geven en ik weet zeker dat ze het ‘daarboven’ zullen vieren,”aldus Nkongho.

De awards van vandaag zijn een afspiegeling van President John F. Kennedy’s speech “Ripples of Hope Speech” op 6 juni 1960 aan de Universiteit van Kaapstad in Zuid-Afrika: “Telkens wanneer iemand opkomt voor een ideaal, handelt om het lot van anderen te verbeteren, of onrechtvaardigheid bestrijdt, stuurt hij een kleine rimpeling van hoop. En als vele rimpelingen vanuit miljoenen centra van energie en moed samenkomen, ontstaat er een stroomversnelling die de machtigste muren van onderdrukking en verzet kunnen neerhalen.

Maximilienne Mbe en Felix Nkongho zijn een lichtend voorbeeld van persoonlijke moed tegenover de krachten die erop uit zijn hun land te vernietigen of te verzwakken.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.