Misbruik, arrestaties en intimidatie: hoe stellen milieu-activisten zich op in Vietnam

Van links naar rechts: Nguy Thi Khanh, Cao Vinh Thinh en Nguyen Van Ho. Fotos gebaseerd op een artikel, gepubliceerd door het 88 Project.

Dit artikel is afkomstig van het 88 Project, een onafhankelijk nieuwsmedium in Vietnam, geredigeerd en opnieuw uitgegeven door Gloabal Voices, als onderdeel van een wederzijdse inhoudelijke overeenkomst.

Het recht op een schoon milieu en het recht om hiervoor op te komen worden beschermd door het internationaal recht. Maar in Vietnam worden mensen die proberen om van deze rechten gebruik te maken vaak lastiggevallen, geïntimideerd en gevangengezet.

Activist Cao Vinh Thinh, bijvoorbeeld, werd ontvoerd, ondervraagd en uitgezet om haar pogingen klimaatverandering tegen te gaan. Nguyen Anh Tuan werd willekeurig door de politie vastgehouden, nadat hij mensen had gemobiliseerd tegen de commerciële ontwikkeling op het schiereiland  Son Tra. En Le My Hanh werd op brute wijze aangevallen door regeringsgezinde criminelen tijdens een livestream over de milieuramp op Formosa.

In Vietnam kan een milieu-activist ook in de gevangenis belanden. Hoang Duc Binh, een bekende activist die rapporteerde over de catastrofale vergiftiging van het onderwaterleven door de Hung Nghiep Formosa Ha Tinh, Ltd. (FHS) in 2016, werd tot veertien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens “misbruik van democratische vrijheden.” Nguyen Van Hoa kreeg een gevangenisstraf van zeven jaar wegens het live streamen van  video's van vreedzame  protesten buiten de fabriek in Formosa. Meer recent werd Dinh Thi Thu Thuy, landbouwingenieur en ecologisch activist, veroordeeld voor het verspreiden van “propaganda tegen de staat”, en ook hij zit een gevangenisstraf van zeven jaar uit. Thuy staat bekend om haar inspanningen om de milieuschade aan te pakken, die het gevolg is van de erbarmelijke gereguleerde buitenlandse investeringen.

Terwijl deze activisten achter de tralies belandden, moesten anderen onder dwang het land verlaten. In 2018 ging Nguyen Ngoc Nhu Quynh (ook bekend als Mother Mushroom) in de Verenigde Staten in ballingschap, nadat hij twee jaar van een gevangenisstraf van tien jaar wegens “propaganda tegen de staat” had uitgezeten.  Quynh is mede-oprichter van de Network of Vietnamese Bloggers, dat schreef over uiteenlopende onderwerpen, waaronder de aantasting van het milieu. Hoewel dergelijke strenge straffen meestal bestemd zijn voor geroutineerde activisten, heeft de regering haar repressie de laatste maanden uitgebreid tot de leiders van officieel geregisteerde Non-Gouvernementele Organisaties (NGO's).

De arrestatie en gevangenneming van vier bekende NGO-leiders eerder dit jaar — Mai Phan Loi, Bach Hung Duong, Dang Dinh Bach en Nguy Thi Khanh — veroorzaakte een enorme schok onder de Vietnamese bevolking. De vier leiders werden gearresteerd en wegens “belastingontduiking” gevangengezet. Dit is een methode die de regering toepast om critici die niet aannemelijk op basis van het nationale Wetboek van Strafrecht kunnen worden berecht, het zwijgen op te leggen. Loi, Duong en Bach zitten momenteel gevangenisstraffen uit, terwijl Khanh haar proces in willekeurige hechtenis afwacht. Velen vermoeden dat de aanklachten tegen hen politiek zijn gemotiveerd en, althans gedeeltelijk, zijn te wijten aan hun pogingen om het naleven door de regering van de clausules inzake mensenrechten in de EU-Vietnam Vrijhandelsovereenkomst (EVFTA) te m0nitoren.

Deze verhalen illustreren hoe gevaarlijk het is om in Vietnam uitspraken te doen over milieubescherming. Misbruik, intimidatie en opsluiting zijn slechts enkele tactieken die in Vietnam worden toegepast om milileu-activisten het zwijgen op te leggen. De Dag van de Aarde 2022 zouden we eigenlijk moeten opdragen aan deze moedige activisten en hun vervolging door de Vietanamese regering veroordelen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.