Russisch optreden bij de oorlog in Oekraïne is niet monolitisch

Screenshot van Novaya Gazeta YouTube channel met Russische tegenstanders van de invasie in Oekraïne, waaronder de mede-winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2021 Dmitri Muratov.

Op 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen, waarna ze de militaire infrastructuur in het hele land bombardeerden en in het buurland een invasie begonnen.

Het lijkt erop alsof de Russische president Vladimir Poetin de stemming van alle Russen in het land vertegenwoordigt en domineert. Maar wijdverspreide propaganda, de omzichtigheid over het publiekelijk delen van meningen of het reageren op opiniepeilingen, alsmede een diepgeworteld wantrouwen tegenover de staat, betekent dat het moeilijk is om er precies achter te komen over hoe de Russische bevolking in werkelijkheid denkt. Hoewel de Russische massamedia hierover zwijgen, zijn er bewijzen dat de meningen van sommige Russen over de militaire aanval diverser en genuanceerder zijn dan Poetin de wereld wil doen geloven.

Poetin gaf zijn eigen lezing en interpretatie over de Russisch-Oekraïnse betrekkingen gedurende de afgelopen dertien eeuwen op een uitgezonden video op 21 februari. Hij maakte ook duidelijk dat zijn directe entourage, waaronder leden van de Russische Veiligheidsraad, tot in alle details moesten instemmen met zijn eigen opvattingen.

Maar het is niet duidelijk in hoeverre hij gelijk heeft met zijn uitspraak:

Уверен в поддержке граждан России и всех патриотических сил.

Ik ben overtuigd van de steun van de Russische bevolking en alle patriottische krachten.

Iedereen moet weten dat in het huidige Rusland de openbare ruimte en de media streng worden gecensureerd en gecontroleerd. Op kritische uitingen in het openbaar en op sociale media staan volgens de Russische wetgeving zware straffen. Publiekelijk  verklaren dat de Krim geen deel uitmaakt van de Russische Federatie wordt ook als een strafbaar feit gezien.

In een nieuwe regelgeving is deze bepaling extra vastgelegd, waaronder ook de verplichting voor Russische journalisten om alleen officiële informatiebronnen, afkomstig van de Russische overheid, te citeren. Roskomnadzor, de Russische instantie en toezichthouder op de media en het internet, heeft onlangs de details van dit bevel gepubliceerd.

Er zijn aanwijzingen dat de Russsische bevolking anders denkt over Poetin's uitspraken. Ondanks het feit dat een afwijkende mening een risico betekent, blijkt  uit een onlangs gepubliceerd opinie-onderzoek door het onafhankelijke Levada Center, dat een derde van de Russen het oneens is met Poetin's optreden in Oekraïne.

Er zijn verschillende redenen waarom veel mensen al direct een miltaire optie afwijzen. Veel Russen hebben Oekraïense roots en naaste familie in het land, ze zijn er opgegroeid of hebben er gestudeerd. Velen herinneren zich de dood van Sovjet-soldaten tijdens de invasie in Afghanistan van 1979 tot 1980, waarbij ongeveer 15.000 Sovjet-soldaten sneuvelden en er nog aanzienlijk meer mentaal en fysiek werden getraumatiseerd.

Toen op 24 februari de Russische militaire aanval op Oekraïne begon, ondertekenden een aantal intellectuelen een petitie tegen de oorlog. Aangezien het internet grotendeels wordt gecontroleerd en gecensureerd, is de link niet altijd toegankelijk, vandaar de volgende screenshot:

Samenvatting van het bericht: “Wij, Russische wetenschappers en wetenschapsjournalisten, verklaren dat we onvoorwaardelijk de militaire operaties tegen Oekraïne afwijzen, die door onze strijdkrachten in gang zijn gezet.”

De volgende lijst met ondertekenaars, zoals vertegenwoordigers van publieke kunsten, wetenschappers en academici, groeit met de dag:

Sommige Russische beroemdheden uit de showbusiness en de sport hebben zich ook publiekelijk tegen de oorlog uitgesproken, waaronder ook personen die nauwe banden met het Kremlin onderhouden:

Десятки российских звёзд выступили против войны с Украиной

Een petitie in het Russisch op het platform voor een oproep tot solidariteit en verandering, Change.org , heeft inmiddels ruim 250.000 handtekeningen opgeleverd, voornamelijk van Russen die zich fel tegen de oorlog uitspreken.

Het onafhankelijke Russischtalige nieuwsmedium Meduza uit Letland meldt dat mensen, meestal individuen of kleine groepen die in heel Rusland publiekelijk demonstreren tegen de oorlog in Oekraïne, worden gedetineerd.

De afkeer van het huidige optreden door het Kremlin zal de komende dagen  waarschijnlijk nog groter worden wanneer de eerste bodybags met Russische soldaten terugkomen.


 

Meer informatie over dit onderwerp in onze speciale berichtgeving Rusland valt Oekraïne binnen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.