‘Ook dit gaat weer voorbij’ , zingt Turkse popster

 

Screenshot uit de muziekvideo Van Tarkan 17 februari.

De Turkse mega-popster Tarkan bracht op 17 februari een nieuwe muziekvideo [tr] uit. De zanger maakte de release van zijn video bekend aan zijn 3,9 miljoen volgers op Twitter. De video, “Geççek” (ook dit gaat weer voorbij), is al 3,8 miljoen keer bekeken sinds de release en de publicatie van dit artikel. De songtekst bracht onmiddellijk een golf van onlinereacties teweeg, sommigen beweren dat het gaat over de COVID-19- pandemie, anderen zien er verwijzingen in naar het politieke conflict in Turkije [tr] , en nog anderen vinden dat de betekenis voor interpretatie vatbaar is.

De video is live…

Op mijn YouTubekanaal.

Sommigen begrijpen en interpreteren deze song als politiek, anderen vinden dat het over de pandemie gaat of zelfs over al het kwade dat in de wereld gebeurt en dan zijn er nog die vinden dat het over iets anders gaat. Stel de gevoelens of de redenen van de artiest niet in vraag, maar concentreer je op je eigen interpretatie of op wat je zelf aanvoelt. Daar gaat het over in de kunst.

Geççek gaat in op een aantal lopende issues in het land, zoals de wereldwijde pandemie en de impact ervan op burgers. In de video zie je mensen die thuis vastzitten, in lockdowns, die onlinemeetings hebben, die maskers dragen in het openbaar vervoer. Verder zie je beelden van fabrieksarbeiders, studenten, kinderen, en zelfs mensen die klem zitten in het beruchte verkeer van Istanboel. Om zijn divers publiek te bereiken komt de zanger als een robot een kamer vol computers binnen, waar hij het netwerk hackt en een muziekvideo streamt op gsm's, op reclameborden en zelfs in de metaverse waarin Tarkan zingt in een virtuele game, gespeeld door een jongetje thuis.

Voorafgaand aan de release van zijn song zei de 49-jarige ster naar verluidt [tr]:

Ongeveer een jaar geleden zat ik in een moeilijke periode, ik zat niet goed in mijn vel. Veel zaken zoals de pandemie, de droevige gebeurtenissen in de wereld, de alarmerende koers van de mensheid, de vernietiging van de natuur, beïnvloedden mij heel negatief en het was alsof ik alle hoop was kwijtgeraakt.

Het was in die periode dat de muziek en de woorden voor dit lied binnen in mij resoneerden. ‘Het gaat voorbij, natuurlijk gaat ook dit voorbij, je zal het wel zien, de dag van de hoop.’ Ik zei bij mezelf dat ik een song moest schrijven die ons allemaal deugd doet. Ik dacht dat deze song ons een beetje zou troosten, ons moreel zou opkrikken en hoop geven.

Ik hoop dat ‘Geççek’ een glimlach op je gelaat brengt en dat de song goed zal zijn voor ons allemaal.

#Geççek en #gitçek (zal vertrekken) zijn een trend op Turkse Twitter.

Musici in Turkije staan erom bekend dat ze inspelen op gevoelige issues in het land. In 2019 kwamen 20 rappers of MCs samen en brachten “Susamam” (kunnen niet blijven zwijgen) [en] uit dat een aantal kwesties in Turkije aanpakte. Zeer recent nog bracht de veteraan singer-songwriter Sezen Aksu de song [en] “Jager” uit als reactie op seksistische aanvallen die ze kreeg [en] voor een andere song uit 2017, die kritiek kreeg omdat die heiligschennend zou zijn.

Sommige Turkse artiesten noemen Tarkans nieuwe song een “protestsong” en politici van de oppositie praten mee over de song op Twitter.

Tarkans “geççek” schrijft geschiedenis als eerste protestsong. Er wordt in de song geen naam genoemd, maar het is duidelijk tot wie de song gericht is! Proficiat. Je hebt gelijk, het gaat voorbij!

Een lied vol hoop.

Maar de song bleef niet gespaard van kritiek. Volgens journalist Murat Özer, die schrijft voor Diriliş Postası, een krant die bekend is om zijn sympatie voor de heersende regering, was de opdrachtgever [tr] de voornaamste oppositiepartij, nl. de Republikeinse Volkspartij CHP. De journalist vertelde dit in een live TV-show op 17 februari, kort nadat de song werd uitgebracht. Toen hem gevraagd werd zijn bewering te bewijzen antwoordde hij dat de song massaal gedeeld werd door leden van de oppositiepartij.

Vergelijkbaar met Özer, tweette [tr] Alpay Özalan, een parlementslid van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) dat het een droevig schouwspel was voor de oppositie. “Ze [de oppositie] hebben geen projecten of programma's. Ze worden getroost door een zanger die een troll geworden is. Een oppositie met Tarkan als hoopvol boegbeeld kan zelfs niet eens een kippenren besturen, laat staan de staat regeren.”

Hacı Yakışıklı, een andere journalist van een regeringsgezinde krant, suggereerde dat de song geschreven was op bevel van de Gülenbeweging, of “FETÖ”, die beschuldigd is van de poging tot staatsgreep in 2016, aldus [en] de Bianet onlinekrant.

Het feit dat velen de songtekst niet alleen als een song over de pandemie interpreteren is niet verrassend, schreef [tr] journalist Mahmut Çınar in zijn opiniestuk voor de onlinekrant Gazete Duvar. “Maar dat is precies wat een ster zijn betekent, denk ik. Het is niet makkelijk de Covidagenda te volgen en tegelijkertijd met een modieuze song een boodschap te sturen naar mensen die overweldigd worden door de huidige regering en de economische crisis die een gevolg is van haar politiek.”

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.