Mogelijke aanklacht van prefectuur vanwege rangschikking onder “minst aantrekkelijke” Japanse locaties

Night scene of Kusatsu hot spring in Gunma Prefecture

Een nachtelijke beeld van Kusatsu, een vakantieoord met warmwaterbronnen in de Gunma prefectuur, ten noorden van Tokio. Gunma werd gerangschikt als de 44ste minst populaire Japanse prefectuur in 2021. Foto door Nao Iizuka, van Flickr (foto licht bewerkt ten opzichte van het origineel). Fotolicentie: Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Een Japanse prefectuur dreigt met juridische stappen nadat ze benoemd werden tot een van de “minst aantrekkelijke” Japanse plaatsen om te bezoeken.

Begin oktober zakte [ja] de Gunma prefectuur van de 40ste naar de 44ste plaats in de jaarlijkse Japanse rangschikking van de 47 prefecturen op basis van hun “aantrekkelijkheid [ja]“. De resultaten worden ieder jaar bekendgemaakt door het Brand Research Institute [ja], een privébedrijf in Japan dat de gouverneur van Gunma nu overweegt voor de rechter te slepen.

Dit jaar behaalde Hokkaido de eerste plaats [ja], met Kioto en Okinawa respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Hoewel het Brand Research Institute zegt dat de rangschikkingen gebaseerd zijn op 84 verschillende eigenschappen [ja], vermeldt de gouverneur van Gunma, Yamamoto Ichita, dat de prefectuur gerechtelijke stappen wil ondernemen omtrent hun lage rangschikking in 2021.

De Gunma gouverneur, woest dat zijn prefectuur naar een verfoeilijke 44ste plaats zakte in een grootschalig jaarlijks onderzoek dat prefecturen rangschikt volgens “aantrekkelijkheid”, zegt dat hij mogelijk gerechtelijke stappen onderneemt tegen het onderzoeksbedrijf. Volgens hem is het onderzoek ongegrond & beledigend. https://t.co/llQFfAi4AM

— Tomohiro Osaki (@jt_osaki) October 12, 2021

Na de bekendmaking van de resultaten voor 2021, zei [ja] Yamamoto in een woelige persconferentie:

「なぜ(前年から)結果が下がったのか理由が判然とせず、根拠不明確なランキングによって県に魅力がないとの誤った認識が広まる」

Het is onduidelijk waarom Gunma's rangschikking gezakt is (tegenover vorig jaar). Deze onnauwkeurige rangschikking zal de misvatting verspreiden dat de Gunma prefectuur onaantrekkelijk is.

‘We voeren gewoon consumentenonderzoeken uit’

Een buitenwijk van Tokio, de Gunma prefectuur, maakt deel uit van de Kanto regio in centraal Japan. Als uitgestrekt gebied van forensensteden en industriegebieden, staat Gunma bekend om zijn bergen, alpenregio's en skiheuvels, alsook voor Kusatsu [en], een van Japans meest populaire warmwaterbronoorden.

Akagiyama panorama

“Akagiyama panorama,” door Raita Futo. De Akagi berg bevindt zich in de Gunma prefectuur. Van Flickr. Fotolicentie: Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

De strijdvaardige commentaar van de Gouverneur van Gunma kan, volgens het Brand Research Institute, een eng effect hebben op de vrijheid van meningsuiting in Japan. In een interview [ja] met BengoshiDotCom (弁護士ドットコム), een nieuwssite die zich toespitst op juridische kwesties in Japan, uitte een vertegenwoordiger van het Brand Research Institute zijn verwarring over de opmerkingen van gouverneur Yamamoto:

そもそも、我々は消費者調査を行い、その結果を発表しているだけであり、調査結果の発表を押さえつけようという発言であれば、それは言論の自由、報道の自由を妨害することでもあり、世の中のすべての調査結果の公表・公開を妨害するということになるのではないでしょうか

In de eerste plaats voeren we gewoon consumentenonderzoeken uit en maken we de resultaten bekend. Als er pogingen komen om onze bevindingen te laten onderdrukken, zou dit indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. Dit zou er (mogelijk) voor zorgen dat het uitbrengen en publiceren van iedere vorm van onderzoeksresultaten verhinderd kan worden.

Het 2021 onderzoek bracht echter niet voor iedereen slecht nieuws. De Tochigi prefectuur, naburig aan Gunma en befaamd voor het sierlijke Nikko tempelcomplex, een UNESCO werelderfgoed [en], en haar herstkleuren [en], sprong terug [en] van haar laatste plaats in 2021 en klom 6 plaatsen naar omhoog tot de 41ste plaats van meest aantrekkelijke Japanse prefecturen in 2021.

In 2020 had de slechte rangschikking van Tochigi naar verluidt ook bij de gouverneur van die prefectuur woede teweeggebracht [en]. In zijn poging tot herverkiezing voelde de gouverneur van Tochigi, Fukuda Tomikazu, zich verplicht om de verminderende “aantrekkelijkheid” van de Tochigi prefectuur aan te kaarten in de verkiezingscampagne [en] van oktober 2020, kort nadat de rangschikking was uitgebracht. Na zijn herverkiezing ontwikkelde hij niet alleen een regeringswebsite toegewijd [ja] aan het heropbouwen van Tochigi's reputatie “vanuit haar dieptepunt [en]“, maar overtuigde [en] Fukuda ook het Brand Research Institute om zijn onderzoeksmethoden te verbeteren.

Naar aanleiding hiervan heeft het Brand Research Institute het 2021 onderzoek aangepast door meer respondenten toe te voegen, en daarmee de steekproefomvang uitgebreid [en] van 600 mensen naar zo'n 1000 mensen.

Het jaarlijks onderzoek vraagt respondenten over heel Japan om de aantrekkelijkheid van de prefecturen van het land te rangschikken, gebaseerd op eigenschappen [ja] waaronder bergen, rivieren, keuken en toeristische attracties. De scores worden dan samengevoegd en omgezet naar punten, om zo de rangschikking te maken.

Gunma Livin'

Gunma Livin‘,” door David Shackelford. Van Flickr. Fotolicentie: Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Andere prefecturen hebben ook tegenslag gekend in 2021. Ibaraki, dat lang gerangschikt stond als Japans “minst aantrekkelijke” prefectuur, was 5 plaatsen naar boven geklommen in de 2020 rangschikking, tot de 42ste plaats [en]. Dit jaar heeft het echter opnieuw de 47ste plaats behaald als Japans minst aansprekende prefectuur.

Volgens sommige inwoners van de voorstedelijke prefectuur ten noordoosten van Tokio, is de laatste plaats echter de beste plaats die je kan hebben. Zoals een inwoner van Ibaraki in 2020 zei [en]: “Ibaraki was befaamd voor haar laatste plaats. De 42ste plaats voelt onvolledig. 47ste zijn is beter.”

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.