Anti-vaccinatie demonstranten bestormen Sloveense publieke omroep en bedreigen journalisten

Hoofdkwartier van RTV Slovenia in Ljubljana. Foto van Wikipedia-gebruiker Mateus2019, CC BY 3.0 de.

Een groep demonstranten die het bestaan van COVID-19 ontkennen en zich verzetten tegen epidemiologische maatregelen en vaccinatie, hebben vrijdagavond de studio van de openbare omroep Radio Televisie (RTV) Slovenia bestormd en zendtijd geëist om hun standpunten te presenteren.

Het incident vond plaats op 3 september rond 20.30 uur toen anti-vaccinatiedemonstranten de studio, die voor nieuwsproductie wordt gebruikt, binnendrongen en de journalisten begonnen te beledigen. De politie moest ingrijpen om de indringers te verwijderen.

Journaliste Barbara Vidmajer deelde een video van de gebeurtenis en de politie-interventie in een tweet die viraal ging.

Antivaxxer intrusion in the daily news studio. #AttackOnRTV

Binnendringen van antivaxxers in de nieuwsstudio, #AanvalOpRTV

De groep die de studio van de Sloveense publieke omroep binnenviel, protesteert al weken voor het gebouw. Voordat het incident plaatsvond, waren deze protesten geweldloos, maar langslopende journalisten werden wel fel bekritiseerd.

TV-nieuwslezeres Tanja Staric vertelde [en] aan nieuwssite N1 dat ze de autoriteiten al maanden hadden gewaarschuwd dat de situatie onhoudbaar werd, maar dat niemand er voorafgaand aan het incident iets aan had gedaan.

De politie verwijderde uiteindelijk ongeveer 20 demonstranten die geen maskers droegen, meldde [en] bne IntelliNews.

Journalisten van RTV Slovenia deden een beroep [sl] op de autoriteiten om hen tegen verder geweld te beschermen.

Wie zijn de demonstranten?

De aanvallers noemen zichzelf de Beweging van Bewuste Inwoners van Slovenië of OPS. Op hun Facebook-pagina Gibanje OPS (Osveščeni Prebivalci Slovenije) [sl] staat het vermeld als een ‘lokaal bedrijf’ en het heeft bijna 24 duizend fans en iets minder dan 30 duizend volgers. In het ‘Over’ gedeelte van de pagina beschrijven ze zichzelf als een “onafhankelijke, vastberaden en krachtige burgerorganisatie” die werkt aan een “programma van nationale eenheid” gebaseerd op “bevrijding, zuivering en de wedergeboorte van Slovenië!”

Ladislav Troha

Ladislav Troha in 2020. Foto van Wikipedia-gebruiker Hladnikm, CC BY-SA 4.0.

De president van OPS, Ladislav Troha, wordt beschreven als de ‘leider van de cultus van coronavirusontkenners’ in een profiel [sl] dat daags na het incident door 24ur.com werd gepubliceerd. Het profiel vermeldt een aantal van zijn pogingen om de aandacht van het publiek te trekken, waaronder een hongerstaking van bijna twee maanden in 2014 tegenover de regering.

In 2001 beweerde Troha dat hij gedurende vier maanden was ontvoerd door drie onbekende personen. Het daaropvolgende onderzoek door de Sloveense politie kon deze beweringen niet bevestigen en leidde ertoe dat hij werd aangeklaagd voor het indienen van een vals politierapport. De rechtbank liet hem later vrij wegens gebrek aan bewijs.

Eerder diende Troha als officier in het Sloveense leger en bereikte daar de rang van majoor. Vóór zijn verdwijningsclaim in 2001 werd hij ontslagen nadat hij in het openbaar valse beweringen had verspreid over andere officieren, die in opdracht van de toenmalige minister van defensie Janez Janša, in 1993 explosieven zouden hebben geplaatst met als doel het plegen van politieke moorden.

Janša, die momenteel de post van premier van Slovenië bekleedt, klaagde Troha later aan wegens laster [en] en won de rechtzaak van een miljoen tolars of ongeveer 5.000 dollar.

Troha stelde zich in 2008 tevergeefs verkiesbaar voor het parlement en in 2012 voor het presidentschap.

De realiteit van COVID-19 in Slovenië

Uit open data, gepresenteerd door het onafhankelijke project COVID-19 Tracker Slovenia [en][sl], blijkt dat er tot 6 september 2021 4.456 Sloveense burgers aan COVID-19 waren overleden.

De tracker verzamelt, analyseert en publiceert gegevens over de verspreiding van het SARS-CoV-2-virus om het publiek een beter overzicht te geven van de omvang van het probleem en een goede inschatting van het risico.

Uit de huidige gegevens over COVID-19 in Slovenië blijkt dat niet gevaccineerde patiënten de meerderheid vormen van de bevestigde nieuwe gevallen. Grafiek van COVID-19 Tracker Slovenia, met toestemming gebruikt.

Het land met 2 miljoen inwoners heeft ongeveer 270.000 bevestigde gevallen gehad. Ongeveer 43 procent van de Sloveense burgers is gevaccineerd, waardoor het sterftecijfer de afgelopen maanden is gedaald.

Vladimir Kesma Nešković, foto met zijn toestemming gebruikt.

Softwareontwikkelaar en activist Vladimir Kesma Nešković, lid van het COVID-19 Tracker Slovenia-team, uitte zijn bezorgdheid in een verklaring aan Global Voices:

Slovenia is currently in the lower half of the list of European Union member states vaccination rates of most vulnerable groups. So far the death rate had been low, but the number of new infection cases have been increasing rapidly in the recent days. One can expect that this would lead to overcrowding of the hospitals, which in turn would directly increase the death rate due to scarcity of medical care for all who need it.

Slovenië staat momenteel in de onderste helft van de lijst van vaccinatiepercentages van de meest kwetsbare groepen in de lidstaten van de Europese Unie [en]. Tot nu toe was het sterftecijfer laag, maar het aantal nieuwe besmettingsgevallen neemt de afgelopen dagen snel toe. Men kan verwachten dat dit zal leiden tot overbevolking van de ziekenhuizen, wat vervolgens het sterftecijfer direct zou kunnen verhogen als gevolg van een schaarste aan medische zorg voor iedereen die het nodig heeft.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.