Milieuactivisten protesteren voor Azerbeidzjans ministerie van Ecologie en Natuurlijke Hulpbronnen

Een screenshot uit de video van Ecofront https://www.facebook.com/1296601400388722/videos/353823426307406

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd [en] op OC Media. Een bewerkte versie wordt hier heruitgegeven onder een content partnership overeenkomst.

Een groep milieuactivisten heeft op 6 juli voor het ministerie van Ecologie en Natuurlijke Hulpbronnen in Bakoe geprotesteerd.  Als reden voor de demonstratie noemden zij de voortdurende ontbossing en de langetermijnpacht – tot 49 jaar – van bosgrond aan particulieren.

Het protest werd georganiseerd door Ecofront, een Azerbeidzjaanse milieu-ngo.

Voor de demonstratie plaatste Ecofront een lijst met eisen op Facebook. Deze omvatten de beëindiging van een recent contract met het bedrijf Beta Tea, dat 43 hectare bos wil rooien om er een theeplantage aan te leggen, de opschorting van alle graafwerkzaamheden op grond die eigendom is van het Azerbeidzjaanse Bossenfonds, en de openstelling van alle huurovereenkomsten voor grond van het Bossenfonds voor het publiek.

Tijdens het protest kondigden de activisten aan dat zij een ontmoeting wilden met de minister van Ecologie en Natuurlijke Hulpbronnen Mukhtar Babayev om al hun eisen over te brengen. Een woordvoerder van het ministerie deelde hun echter mee dat de bijeenkomst niet mogelijk was wegens veiligheidsmaatregelen in verband met de pandemie.

“Met deze actie zeggen we: stop met het kappen van bomen en het vernietigen van de natuur,” zei Ecofront-medeoprichter Javid Gara in een live-uitzending tijdens het protest. “Anders staan Azerbeidzjan grote natuurrampen te wachten.” Hij legde ook specifiek de schuld bij “oligarchen, ambtenaren en ondernemers” voor de voortdurende ontbossing.

De recente bospachtovereenkomsten maken deel uit van het Agro Park-programma van Azerbeidzjan, dat op 16 april 2014 in het leven is geroepen. Volgens de minister van Ecologie en Natuurlijke Hulpbronnen zullen in het land meer dan 50 agroparken worden aangelegd. Tot dusver zijn slechts 16 van deze agroparken opgericht, terwijl in geen van de officiële documenten informatie over het exacte tijdschema voor de agroparken is te vinden.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.