Olympische Spelen Tokio: symbool van verdeeldheid in de Japanse maatschappij

tokyo 2020 olympics covid

Aan de hand van Twitter's openbare API heeft Global Voices meer dan 2,5 miljoen [en] Japanstalige tweets geanalyseerd om de publieke opinie te peilen over de Olympische Spelen, die deze zomer gehouden zouden worden. Afbeelding:  “Tokyo 2020 Olympics/Paralympic Games.” door Dennis Amith, van Flickr. Licentie: CC BY-NC 2.0

Ondanks alle inspanningen van de Japanse regering en andere supporters om enthousiasme op te wekken voor de Olympische Spelen in Tokio deze zomer (die in minder dan twee maanden zullen plaatsvinden), geven opiniepeilingen en een stortvloed van commentaar op sociale media aan dat de meeste Japanners willen dat de zomerspelen geannuleerd worden.

De stijging van het aantal besmettingen in Japan, met geen einde in zicht, hebben de publieke opinie beïnvloed tegen het houden van de Olympische Spelen. Tegen eind mei 2021 hadden meer dan 700.000 Japanners [en] positief getest op COVID-19, met enorme uitbraken in de regio’s van Tokio en Osaka tijdens een ‘vierde golf‘ [en] van stijgende besmettingen deze lente.

In een peiling [ja] afgenomen door de krant Asahi Shimbun in april 2021, toen door een stijgende golf van infecties een noodtoestand afgekondigd [en] werd in Japan, vond 69 procent van de bevraagden dat de zomerspelen (die op 24 juli starten) geannuleerd of opnieuw uitgesteld zouden moeten worden.

Een maand later, in mei, gaf een andere peiling [ja] door de krant Mainichi Shimbun aan dat 63 procent van de bevraagden de zomerspelen wou annuleren of uitstellen. Een peiling [ja] van TV Asashi, die in dezelfde periode uitgevoerd werd, gaf aan dat 80 procent van de Japanners de zomerspelen wil uitstellen of annuleren.

Terwijl Japanse politiekers gezworen [en] hebben om de zomerspelen verder te zetten, heeft de bevolking maar weinig vooruitgang opgemerkt wat betreft de vaccinaties. Er doen ook recente geruchten de ronde dat schaarse vaccinatievoorraden omgeleid [en] worden van senioren naar olympische atleten. Daarnaast heeft een hoger medisch adviseur enorme bezorgdheid [en] geuit over het houden van de zomerspelen zoals gepland.

Ook op sociale media raast de discussie of de Olympische Spelen wel of niet gehouden zouden moeten worden deze zomer. Global Voices heeft via Twitter's openbare API meer dan 2,5 miljoen [en] Japanstalige tweets geanalyseerd die de termen “オリンピック” of “五輪” (veelgebruikte Japanse termen voor de Olympische Spelen) bevatten tussen 9 mei en 16 mei 2021. We wouden uitvissen wat de doorsnee Japanner vond van het idee om de organisatie van de Olympische Spelen verder te zetten.

We zagen dat de Twitter-opinies overeenstemmen met de stemmingen die naar boven kwamen in de opiniepeilingen. Maar het commentaar op sociale media gaf meer nuances weer dan kon worden verstrekt uit opinieonderzoek.

Van de meer dan 2,5 miljoen tweets tussen 9 mei en 16 mei die de woorden “オリンピック” of “五輪” bevatten, waren zo'n 79,25 procent retweets. Dit hoge aantal retweets geeft aan dat Twitter-gebruikers op de hoogte waren van, en enorm geïnteresseerd waren in, de discussie over de Olympische Spelen.

We ontdekten ook dat 1.924 van de meest geretweete tweets samen 50 procent uitmaken van alle tweets over de Olympische Spelen. Dus besloten we om ons op dit vrij kleine aantal populaire tweets te focussen.

We categoriseerden de 1.924 meest geretweete tweets in tweets die voor het organiseren van de zomerspelen zijn, tweets die tegen het organiseren van de zomerspelen zijn, en “andere tweets”. Vierentachtig procent van de tweets waren tegen de zomerspelen, en werden in totaal meer dan 1 miljoen keer geretweet.

olympics sentiment

Global Voices analyseerde via Twitter's openbare API meer dan 2,5 miljoen [en] Japanstalige tweets en onderzocht dan de 1.924 meest geretweete tweets, die tot meer dan 50 procent van de tweets in onze dataset behoorden. We categoriseerden de 1.924 meest geretweete tweets in tweets die voor het organiseren van de zomerspelen zijn, tweets die tegen het organiseren van de zomerspelen zijn, en “andere tweets”. Vierentachtig procent van de tweets waren tegen de zomerspelen, en werden in totaal meer dan 1 miljoen keer geretweet.

In onze dataset waren er slechts 15 enorm populaire tweets die de zomerspelen steunden. Deze 15 tweets werden 6.529 keer geretweet en richtten zich vooral op de positieve aspecten van de Olympische Spelen, waaronder discussies over populaire olympische atleten.

Desondanks behoorden het aantal tweets die de zomerspelen steunden tot minder dan 1 procent van onze dataset. Zeer weinig mensen op Twitter spreken over de positieve kant van de Olympische Spelen, wat op een negatieve houding in Japan wijst tegenover de zomerspelen.

Volgens de data verkregen via Twitter's API hebben ook mensen met verscheidene professionele achtergronden over de Olympische Spelen getweet. Mensen die in de culturele sector werken, hebben het meest getweet:

whos tweeting

Global Voices analyseerde meer dan 2,5 miljoen Japanstalige tweets en onderzocht dan de 1.924 meest geretweete tweets, die tot meer dan 50 procent van de tweets in onze dataset behoorden. Mensen van verscheidene professionele achtergronden hebben over de zomerspelen getweet.

Een ander inzicht uit onze dataset was dat de meest geretweete tweets de link leggen tussen de Olympische Spelen en onderwerpen omtrent COVID-19. Wat deze gerelateerde onderwerpen betreft, bevatten veel tweets tegen de zomerspelen ook kritiek op de reactie van de Japanse regering omtrent de pandemie.

Een voorbeeld hiervan is de meest geretweete tweet in onze dataset, die meer dan 18.000 keer geretweet was gedurende de onderzoeksperiode, en meer dan 36.000 keer sinds begin juni.

Wat we willen, is dat er weer sportevenementen op school en schoolfeesten gehouden kunnen worden. We willen weer met vrienden naar Disneyland gaan, of naar pretparken gaan, naar concerten en evenementen gaan, en gewoon dingen doen die het leven leuk maken.  We hebben [gedurende het afgelopen jaar en langer van de pandemie] zoveel getolereerd zodat we al deze dingen op de een of andere manier opnieuw kunnen doen, niet om ons op te offeren voor de Olympische Spelen.

De tweet verwijst naar het feit dat, vanwege de verschillende lockdowns en noodtoestanden, veel evenementen en activiteiten werden geannuleerd om de spreiding van COVID-19 tegen te gaan. Tegelijkertijd leek de Japanse regering openbare bijeenkomsten omtrent de zomerspelen net aan te moedigen, met plannen [ja] om 800.000 studenten en tienduizenden andere toeschouwers naar de Olympische Spelen te brengen.

Andere populaire tweets tegen de Olympische Spelen uit onze dataset, benadrukken ook de enorme last [ja] die de organisatie van het evenement met zich meebrengt vergeleken met het dagelijkse leven waar de mensen weer naartoe willen van zodra de pandemie voorbij is:

[Econoom, Japans kabinetsadviseur en professioneel deskundige] Takahashi Yoichi pruilt en zegt: “Als je de Olympische Spelen annuleert, kan je evengoed iedere andere sport annuleren.” Voor private sportevenementen heb je echter geen 10.000 medische hulpverleners en 500 verpleegkundigen en 200 sportartsen nodig die gratis meewerken. Die verspillen in de eerste plaats al geen triljoen yen aan bloedgeld.

Hoewel woede en andere gevoelens tegenover de zomerspelen soms moeilijk te kwantificeren zijn, tonen andere populaire tweets de gevolgen aan van de publieke oppositie tegen de zomerspelen. Deze tweet bijvoorbeeld, met nieuws over een tekort aan vrijwilligers voor de Olympische Spelen, werd tussen 9 mei en 16 mei 4.802 keer geretweet:

Zo'n 70 procent van de verpleegkundigen waarvan verwacht werd dat ze als medisch vrijwilliger zouden werken [op gedurende de Olympische Spelen] bij het Kashimastadion in de prefectuur Ibaraki, de oefenlocatie voor de voetbalcompetitie van de Olympische Spelen in Tokio, hebben hun deelname geweigerd. Het is duidelijk geworden dat het moeilijk wordt om medisch personeel te vinden voor de zomerspelen.

Titel van het artikel: 70 procent van vrijwilligers weigert deelname aan de zomerspelen

Tenslotte is er een enorme verdeeldheid op Twitter tussen zij die voor en zij die tegen de Olympische Spelen zijn. Sommige van de meest geretweete tweets komen bijvoorbeeld van niet zo'n geloofwaardige nieuwsbronnen en uiten beweringen die niet gebaseerd zijn op feiten of expertise.

Bijvoorbeeld: tijdens onze onderzoeksperiode was de meest geretweete tweet die voor het houden van de zomerspelen was, van Takahashi Yoichi: een deskundige die de Japanse regering adviseert omtrent economisch beleid, en die geen specifieke expertise heeft omtrent COVID-19, besmettelijke ziektes of volksgezondheid:

De pandemie in Japan is maar een rimpeling [in vergelijking met andere landen]. Jullie willen *hiervoor* de Olympische Spelen annuleren? LOL LOL

Gebaseerd op een steekproef van 2,5 miljoen tweets, was de Japanse bevolking over het algemeen tegen het houden van de Olympische Spelen in Tokio deze zomer, of zelfs in het algemeen. Dit verzet tegen de zomerspelen is waarschijnlijk gebaseerd op de slechte publieke perceptie over hoe de overheid de COVID-19 pandemie aangepakt heeft, alsook de plannen voor openbare evenementen die ingaan tegen de lockdown regels omtrent het voorkomen van de spreiding van infecties.

Het was moeilijk om positieve tweets te vinden die de Olympische Spelen steunen. In plaats daarvan vielen de meeste van de populaire tweets door voorstanders doorgaans tegenstanders van de zomerspelen aan, of kwamen ze uit bronnen van twijfelachtige geloofwaardigheid. Zelfs zij die de Olympische Spelen het meest steunen, lijken weinig positiefs te zeggen te hebben.


Nevin Thompson heeft bijgedragen aan dit artikel.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.