Nepalese arbeidsmigrant naar huis na 40 jaar in Indiase gevangenissysteem te hebben doorgebracht

Durga Prasad Timsina (R) with his mother. Screenshot from a video uploaded to YouTube by OnlineKhabar.

Durga Prasad Timsina met zijn moeder. Screenshot van een video die door OnlineKhabar naar YouTube is geüpload.

De Nepalese Durga Prasad Timsina [en], ook wel bekend als Dipak Jaisi, werd vrijgelaten uit het Dum Dum Central Correctional Home [en] (gevangenis) in Kolkata (Calcutta), India, 40 jaar nadat hij in de gevangenis was gezet. De 61-jarige bracht zonder proces vier decennia door in verschillende gevangenissen [en] in India voor een misdaad waarvoor geen solide bewijs was en waarvan hij zei dat hij het niet had gepleegd. Hij werd voorwaardelijk vrijgelaten en op 21 maart herenigd met zijn familie in Lumbak [en], in de oostelijke regio van Nepal.

Timsina was 20 jaar oud toen hij naar Darjeeling, India, migreerde, op zoek naar werk. In 1980 werd hij gearresteerd nadat een lokale man, Naina Ghale, de klacht had ingediend dat Timsina zijn vrouw had vermoord. Ghale zette de zaak echter nooit door.

Volgens het video-interview van het Nepalese online nieuwskanaal Setopati [ne] zei Timsina: “Er werd mij verteld dat ik een baan in het Indiase leger zou krijgen, maar later moest ik de valse beschuldigingen van een moord accepteren, maar ik ben onschuldig”.

De familie ging ervan uit dat Timsina tijdens het geweld van de Gorkhalandbeweging [en] in de jaren tachtig was omgekomen. Ze hebben nooit naar hem gezocht. In november 2020 kwamen ze erachter dat hij nog leefde en in de gevangenis zat. Daarna deden ze hun best steun te zoeken om hem weer naar huis te brengen.

In een video-interview met de Nepalese media zei de moeder van Timsina [ne]: “Ik ben blij dat ik hem eindelijk weer in mijn armen kan sluiten. Mijn zoektocht naar mijn zoon is eindelijk afgelopen; er was een tijd dat ik dacht dat hij nooit meer terug zou komen”.

Mensen die pleitten voor zijn vrijheid

Enkele sociale media gebruikers uitten hun blijdschap over Timsina's thuiskomst, maar ook hun zorgen over de zaak.

Nepalese journalist Dhruba H. Adhikari:

De vrijlating, op bevel van de rechtbank in Calcutta, van Durga Prasad Timsina, een Nepalees staatsburger, heeft voor opluchting gezorgd bij de bevolking van Nepal. Maar de zaak verdient een volledig onderzoek — en compensatie — omdat hij 40 jaar ZONDER PROCES heeft vastgezeten.

Gebruikers van het YouTube-kanaal van Setopati [ne] zeiden:

Screenshot van enkele reacties van YouTube-gebruikers in de Nepalese media.

Madan Ojha: Na 40 jaar, van een gevangenis in Kolkata naar zijn moeders schoot. De regering van India zou een vergoeding moeten betalen! Het zijn altijd de goede mensen die in de val komen te zitten! Iedereen zou zijn stem moeten laten horen (tegen dit onrecht)!

Roshan Khadka: De regering van India zou een vergoeding moeten betalen!

Sushil Rana: Heel veel dank aan alle Indiërs en Nepalezen die dag en nacht hebben gewerkt aan zijn vrijlating en hem hebben geholpen een vrij leven te ervaren, zelfs al is het op zijn oude dag. Met dank aan Setopati voor het maken van zo'n goede documentaire.

Radheshyam Das [en] was de belangrijkste persoon die de vrijheid van Timsina mogelijk maakte. Ze werden samen in gevangenschap gehouden in het Dum Dum Central Correctional Home in Kolkota. Das hoorde over Timsina's zaak toen hij in de gevangenis zat, en nadat hij een straf van 10 jaar had uitgezeten in dezelfde gevangenis, was hij vastbesloten te vechten voor de vrijlating van Timsina.

Das bracht de West Bengal Radio Club-Ham Radio [en] op de hoogte van Timsina's zaak. Deze informatie werd binnen de kortste keren verspreid en een groot aantal advocaten trad naar voren om Timsina te steunen en te kijken hoe zijn vrijlating kon worden bewerkstelligd. Advocaat Hira Sinha bood zich samen met andere advocaten vrijwillig aan om aan zijn zaak te werken, en met de hulp van de Nepalese en Indiase regeringen [en] en mensen, slaagde Timsina erin op borgtocht te worden vrijgelaten. Het definitieve vonnis in de zaak moet nog worden bekendgemaakt door het Hooggerechtshof van India.

Lange weg naar gerechtigheid

Na een lange en zware gevangenisstraf lijkt Timsina lichamelijk en geestelijk onstabiel. In een recent interview [ne] met de Nepalese media kon hij zich nauwelijks iets herinneren en kon hij ook niet goed praten.

Hij bracht een kostbare vier decennia achter de tralies door. Hij ziet er nu heel zwak [ne] uit en kan niet eens zonder ondersteuning lopen. Hij is naar huis teruggekeerd na tweederde van zijn leven in de gevangenis te hebben doorgebracht, getraumatiseerd en zonder de wil om een zinvol leven te leiden.

De regering van Nepal heeft Timsina bij zijn aankomst het staatsburgerschap [en] toegekend en heeft ook besloten zijn medische kosten te dekken. Maar dergelijke inspanningen zijn onvoldoende voor zijn succesvolle rehabilitatie.

Financiële problemen vormen de belangrijkste barrière die re-integratie voor Timsina tot een uitdaging maakt. Hij verloor zijn vader toen hij nog jong was, en zijn moeder is 86 jaar oud en heeft een handicap. Zijn familie leeft ook onder economisch moeilijke omstandigheden.

Timsina's familie verwacht wel een tegemoetkoming, aangezien het Hooggerechtshof van Kolkata [en] de regering van West-Bengalen heeft opgedragen enige compensatie te bieden. Het zal echter moeilijk worden voor zijn familie om zonder hulp de compensatie te claimen.

Kathmandu - Migration Resource Center (Niyama). Visa applicants wishing to go abroad. Nepal. Foto Marcel Crozet / ILO via Flickr.

Centrum voor migratiemiddelen in Kathmandu (Niyama). Visumaanvragers die naar het buitenland willen gaan, Nepal. Foto Marcel Crozet/ILO via Flickr. CC BY-NC-ND 2.0.

Waarom beschermt Nepal zijn arbeidsmigranten niet?

Timsina is niet het enige slachtoffer. Er zijn duizenden mensen die soortgelijke ellende doormaken. Mensen migreren vanwege armoede en gebrek aan kansen [en] en India is één van de belangrijkste bestemmingen voor arbeidsmigratie voor Nepalese arbeiders. De landen delen een grens en arbeiders uit Nepal hebben geen paspoort, visum of werkvergunning nodig om voor werk naar India te migreren. Dankzij deze arbeidsmigranten ontvangt Nepal één van de hoogste bankoverboekingen [en] vanuit India.

Hoewel de Foreign Employment Act 2007 (Buitenlandse Arbeidswet 2007) [en] de bescherming van arbeidsmigranten garandeert, wordt er niet genoeg aandacht besteed aan de effectieve implementatie ervan. Het niet hebben van een werkvergunning betekent dat migranten geen solide juridische basis hebben en dit brengt veel risico's met zich mee voor Nepalese arbeiders in India; ze dreigen verkracht, uitgebuit [en] of slachtoffer te worden van mensenhandel [en].

De veiligheid en voorwaarden voor arbeidsmigratie blijven een groot probleem, niet alleen voor Nepalese arbeiders die naar India gaan. Het beleid [en] van de Nepalese regering baart grote zorgen en wordt vaak bekritiseerd [en].

Veel Nepalese families verliezen [en] nog steeds dierbaren die naar het buitenland zijn gegaan om te werken. Onlangs nog, op zondag 4 april, werden de lichamen van 12 arbeidsmigranten [en], de meeste van hen jonge mensen, vanuit Maleisië, één van de belangrijkste bestemmingen voor arbeidsmigratie, teruggebracht naar Nepal. Dergelijke incidenten geven de huidige situatie en uitdagingen voor Nepalese arbeidsmigranten goed weer.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.