Keniaanse activisten worden geïntimideerd terwijl boze burgers online protesteren tegen IMF leningen

Mr. Henry K. Rotich, Kenya's Cabinet Secretary for National Treasury speaking at the Governance Gap forum hosted by the World Bank Group in 2016

Henry K. Rotich, kabinetssecretaris van Kenia's National Treasury, aan het woord tijdens het Governance Gap-forum georganiseerd door de World Bank Group in 2016. “100616_Governance Gap_MC Atrium” van de World Bank Photo Collection, gelicencieerd onder CC BY-NC-ND 2.0

Al drie dagen protesteren Kenianen online tegen de beslissing van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om een lening van 2,34 miljard dollar toe te kennen aan Kenia. Ze dringen erop aan bij de internationale organisatie om de beslissing te herzien.

Met de hashtags #StopLoaningKenya en #StopGivingKenyaLoans, wijzen de Kenianen de lening af en uiten ze hun frustratie met het IMF voor het goedkeuren van een nationale lening voor wat zij zien als een verdere nationale terugbetalingslast, net op het moment dat corruptie en misbruik van overheidsmiddelen geëscaleerd zijn. Deze nieuwe lening is bedoeld om een antwoord op de COVID-19-pandemie te financieren.

De afkeuring van een verdere IMF-geldlening aan de Keniaanse regering op FB en Twitter is een fascinerend teken van wat er nog te gebeuren staat op de wereldwijde financiële markt. Misschien maakt het de regering niets uit, maar het IMF is wel degelijk bezorgd om slechte PR.

Alleen al de laatste 12 maanden heeft Kenia 6,4 miljard KSh ontvangen in de vorm van subsidies en leningen om het hoofd te bieden aan COVID-19, volgens een lijst die Mary Mukami, een professioneel boekhoudkundige en gebruikster van sociale media, samengesteld heeft aan de hand van mediaberichten.

704 miljard in één jaar voor een antwoord op COVID? Kenianen eisen een verklaring van GOK!!!! Lazima #Kijulikane pic.twitter.com/Wam5K4vbtP— Hustler 031 (@_Hustler031) 5 april 2021

Hoewel velen zich ergeren aan het IMF, zijn de meesten boos op president Uhuru Kenyatta en zijn regering omdat ze de Kenianen opzadelen met slechte leningen en het land dieper in de schulden steken, ondanks toenemende corruptie en gebrek aan verantwoordelijkheid. Met screenshots van krantenkoppen tonen Twitter-gebruikers redenenen en bewijzen waarom het IMF zou moeten stoppen Kenia meer leningen te geven.

#StopGivingKenyaLoans #ImpactOfTheLoans

Moeten we nog meer zeggen pic.twitter.com/7bUXkbtJUs

— Cathyy (@yo_njeri) 7 april 2021

Keniaanse actievoerder gearresteerd

Op 7 april, bij aanhoudende online-protesten, werd de Keniaanse activist Mutemi Kiama gearresteerd wegens het zogenaamd creëren en publiceren van een poster met een waarschuwing voor het IMF tegen het verlenen van een nieuwe lening aan president Uhuru. Kiama, die twittert met gebruik van @MutemiWaKiama en @WanjikuRevolt, publiceerde een affiche onder zijn Twitter-naam met een disclaimer van Keniaanse burgers om globale geldschieters te waarschuwen tegen transacties met de president en zijn vice-president.

???#UnlockOurCountry #StopLoaningKenya! pic.twitter.com/LFE0IyG83t

— Mwarimū Mūtemi wa Kīama (@MutemiWaKiama) 6 april 2021

De volgende dag werd Kiama voor het gerecht gedaagd onder beschuldiging van inbreuk tegen meerdere voorschriften van de “Computer Misuse and Cybercrime Act”, waaronder onjuiste publicatie. Maar het Keniaanse hooggerechtshof wees de aanklacht van de staat af, en weigerde een verzoek om 14 dagen te geven voor het verzamelen van bewijzen. Ondanks het ontbreken van een reden om hem vast te houden, beval het gerechtshof de vrijlating van Kiama op borgtocht van 500 US dollars.

HOF VRAAGT borgtocht van 500.000 Keniaanse shilling van activist Mutemi Kiama; beveelt hem zich dagelijks te melden bij de onderzoeksofficier gedurende 10 dagen. https://t.co/76mRXJLqfD pic.twitter.com/1gOT206sTt

— Nation Breaking News (@NationBreaking) 8 april 2021

De Keniaanse collega-activist, Boniface Mwangi, stelde de beslissing in vraag bij het Keniaanse hooggerechtshof, en noemde het een “luide bedreiging” voor alle Keniaanse sociale media-gebruikers die kritiek uiten op de regering.

De politie heeft geen enkel bewijs dat Kiama een misdrijf pleegde, ze onderzoeken de zaak nog steeds. Hoe kan een magistraat Kiama dan vragen een borgtocht van 500.000 te betalen? Die borgsom is een luide bedreiging voor alle Keniaanse media-gebruikers. Oefen kritiek op de regering op eigen risico! Donkere dagen in het vooruitzicht pic.twitter.com/B3kKpxqIr6
— Boniface Mwangi (@bonifacemwangi) 8 april 2021

Ook de Keniaanse mensenrechtscommissie (KHRC) veroordeelde het ongerechtvaardigde viseren van activisten, en riep op dit te beëndigen.

Het Hooggerechtshof heeft een aanvraag van de aanklager, om de aanhouding van Mutemi Kiama 14 dagen te verlengen wegens de frivole aanklacht van het posten van een affice tegen een IMF-lening, afgewezen. Hij werd vrijgelaten tegen een borgtocht van 500.000 Keniaanse shilling.
Het onterechte viseren van activisten moet een einde nemen. pic.twitter.com/acvCPX01Rs
— KHRC (@thekhrc) 8 april 2021

Petitie om lenen aan Kenia te stoppen

Terwijl de virtuele protesten hun tweede dag ingaan, kaapte een groep Kenianen de commentaar-sectie van de Facebook Live series van het IMF waar persconferenties en webinars uitgezonden worden op de “World Economic outlook” en postten de boodschap “STOP LOANING KENYA”, in een poging om de kredietverstrekker opnieuw te vragen de lening in te trekken. De posts die op de Facebook-pagina van het IMF gepubliceerd werden sinds het begin van de online-protesten oogsten een gemiddelde van 2K commentaren, allemaal van Kenianen die een dringend beroep doen op het IMF.

Kenianen kapen een online IMF-sessie ???? pic.twitter.com/sa5F0V2gbQ
— Kuira Brian (@kuirab) 7 april 2021

Op 4 april creëerde Jefferson Murrey, een bezorgde Keniaanse burger, een online petitie om het IMF te vragen de 255 miljard KSh-lening aan Kenia te annuleren. Een deel van zijn petitie luidt:

The news that the IMF recently approved a Kshs. 255 billion loan to the Kenyan government has left many Kenyans shocked and very disappointed. This is due to the fact that previous loans to the Kenya government have not been prudently utilized and have often ended up in mega corruption scandals. These scams have not deterred the ruling Jubilee government's appetite for more loans, especially from China. Right now, Kenyans are choking under the burden of heavy taxation, with the cost of basic commodities such as fuel skyrocketing, and nothing to show for the previous loans. Our President, Uhuru Kenyatta, is even on record lamenting that Kshs. 2 billion is lost daily to corruption in Kenya. The same President recently approved a luxury car grant bribe to get junior lawmakers to pass controversial changes to the Constitution, punching another hole on an already shoestring budget.

Het nieuws dat het IMF onlangs een lening van 255 miljard Keniaanse shilling goedkeurde, kwam aan als een schok en ontgoocheling voor vele Kenianen. Eerdere leningen aan de Keniaanse regering werden niet zorgvuldig ingezet en eindigden vaak in mega-corruptieschandalen. De zwendel heeft de honger van de regerende Jubilee-partij naar meer leningen niet gestild, met name leningen van China. Nu al gaan de Kenianen gebukt onder de zware druk van hoge belastingen, waarbij de kosten van basisbenodigdheden zoals benzine pijlsnel de hoogte inschieten, en er is niets om tegenover de vorige leningen te stellen. Onze president Uhuru Kenyatta heeft er zich zelfs over beklaagd dat dagelijks 2 miljard KSh. verloren gaan aan corruptie in Kenia. Diezelfde president keurde niet lang geleden een  omkoopsubsidie voor luxe-auto's goed om junior wetgevers ertoe te bewegen omstreden veranderingen aan de grondwet in te voeren. Dit slaat nog een gat in een toch al krap budget.

Op het moment van schrijven van dit bericht hadden al meer dan 230.000 Kenianen de petitie getekend, en velen deelden de link via hun sociale contacten.

Kenianen op Twitter – KOT

De Keniaanse Twitter-gemeenschap, ook bekend als KOT, is een kracht geworden om rekening mee te houden. Dank zij de alomtegenwoordigheid van goedkope mobiele telefoons is een grote dwarsdoorsnede van de Keniaanse bevolking online, en voor velen zijn platforms zoals Twitter een belangrijk middel geworden om niet alleen eigen opinies te uiten, maar ook voor het organiseren en verenigen van een gemeenschappelijk doel.  In een recent artikel berichtte deze schrijver voor Global Voices  hoe de Keniaanse regering en de politie zich bewust zijn van de macht die het Twitter-platform vertegenwoordigt.

Met de verkiezingen in 2023 in het vooruitzicht waarschuwen activisten zoals Boniface en vele anderen de sociale mediagebruikers om “zich schrap te zetten” voor een toename van arrestaties van bloggers en activisten, nu de staat met verdubbelde inspanning de anti-cybermisdaadwetgeving misbruikt om dissidentie te onderdrukken.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.