Probeert Mozambique een buitenlandse journalist uit te zetten?

Tom Bowker in gesprek met Zuid-Afrika's SABC news, december 2020. Beeld: YouTube screenshot van SABC's channel.

De Britse journalist Tom Bowker werd verbaal verordonneerd om eind januari 2021 uit Mozambique te vertrekken, een maand nadat de autoriteiten zijn accreditatie als buitenlands correspondent introkken.

Bowker is de oprichter van de nieuwssite Zitamar News, die in het Engels de politiek en economie in Mozambique verslaat. De afgelopen jaren werd de nieuwssite geprezen voor de verslaggeving van het gewapende conflict in de Cabo Delgado-provincie middels het Cabo Ligado project.

Volgens de newsletter van de ervaren Mozambikaanse kroniekschrijver Joseph Hanlon, werd Bowker op 25 januari op de immigratiedienst ontboden, waar hem in het bijzijn van zijn advocaat te verstaan werd gegeven dat hij binnen vijf dagen het land moest verlaten.

Maar op 3 februari was Bowker nog steeds in het land. Volgens de Evidências newssite, die kort met de journalist had gesproken, was de opdracht tot uitzetting “alleen mondeling” gegeven en is zijn verblijfsvergunning nog steeds geldig.

Bowker woonde sinds 2014 met zijn zoon en vrouw in Mozambique.

Volgens een notitie van het Mozambique Information Bureau (GABINFO), het overheidsorgaan dat is belast met de registratie van journalisten, werd Bowker's accreditatie ingetrokken, omdat hij “geen documenten kon overleggen die aantonen dat Zitamar News als buitenlands medium staat geregistreerd”.

De notitie werd door Evidências vrijgegeven:

Diferentemente de outras agências noticiosas, que têm sede num determinado país e correspondentes em vários países do mundo, incluindo Moçambique, a Zitamar News tinha como sede o nosso país e vinha produzindo e editando os seus conteúdos informativos a partir de Maputo, o que contraria o espírito da Lei na qual assenta a qualidade correspondente de um órgão de comunicação social estrangeiro.

Diante dessas dúvidas, Bowker, quando solicitado, não conseguiu provar documentalmente a ligação entre a Zitamar News e a Zitamar LP (esta última empresa encontra-se registada na Inglaterra e desenvolve actividades de prestação de serviços, incluindo de informação), embora tenha sido por ele identificada como sendo a empresa proprietária da Zitamar News, na base da qual lhe fora atribuída a acreditação.

Perante as irregularidades verificadas, o GABINFO solicitou a devolução do cartão de acreditação como jornalista estrangeiro emitido a favor do senhor Thomas Andrew Bowker, com as suas devidas consequências legais.

In tegenstelling tot andere nieuwsagentschappen, met hun werkgebied in een bepaald land en correspondenten in alle werelddelen en in veel landen, waaronder Mozambique, was Zitamar News al in dit land actief. De nieuwssite verzamelde en redigeerde hier nieuwsfeiten vanuit Maputo, hetgeen in tegenspraak is met de letter en geest van de wet, waarin de vakkennis van correspondenten van buitenlandse mediabedrijven is vastgelegd.

In het kader van deze context blijkt dat Bowker, hiernaar gevraagd, geen documenten kon overleggen die een relatie tussen Zitamar News  en Zitamar LP zou kunnen aantonen. Zitamar LP is volgens Bower de moedermaatschappij van Zitamar News, die in het Verenigd Koninkrijk staat geregistreerd en diensten, zoals informatievoorziening aanbiedt en aan wie accreditatie is verleend.

Naar aanleiding van deze onregelmatigheden heeft GABINFO een  verzoek ingediend om de accreditatie van Thomas Andrew Bowker als buitenlands journalist in te trekken, met alle juridische gevolgen van dien.

MISA-Mozambique, een belangengroep voor de persvrijheid, publiceerde  een verklaring waarin ze de overheidsmaatregelen veroordeelt:

O MISA-Moçambique manifesta sua profunda preocupação e repúdio perante a decisão do Governo de expulsar o jornalista e editor.

De particular preocupação está o facto de a decisão ter sido tomada de forma arbitrária, sem o seguimento dos procedimentos legais que, quanto ao MISA, eram pertinentes para este caso, como, por exemplo, a não fundamentação da decisão, assim como a sua transmissão por via oral, sem qualquer documento oficial escrito.

Deixa transparecer que se esteja a usar as instituições do Estado para a movimentação de expedientes políticos de manifesta ilegalidade.

MISA-Mozambique is ernstig bezorgd en maakt bezwaar tegen het besluit van de overheid om de journalist en redacteur uit te zetten.

Het is bijzonder verontrustend dat het besluit naar willekeur is genomen, zonder inachtneming van de wettelijke procedures die voor MISA in deze zaak relevant zijn. Het besluit is niet op wettelijke basis gebaseerd, is alleen mondeling gecommuniceerd en nergens schriftelijk vastgelegd.

Het lijkt erop alsof de instituties alleen voor politieke doeleinden zijn ingezet.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.