Na een afgrijselijke moord protesteerden vrouwen in Bakoe/Azerbeidzjan

Een groep vrouwen met spandoeken “Vrouwenmoord is politiek getint.” Foto van Gulnara Mehdiyeva's Facebook pagina, via OC Media, gebruikt met toestemming.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op OC Media, geredigeerd en opnieuw uitgegeven, als onderdeel van een wederzijdse inhoudelijke overeenkomst.

In reactie op de brute moord op een vrouw in Bakoe op 4 februari 2021, demonstreerden feministen voor het regeringsgebouw in Azerbeidzjan.
“Ondanks de ernstige situatie waarmee vrouwen in Azerbeidzjan worden geconfronteerd, heeft het Staatscomité voor Families, Vrouwen en Kinderen niets ondernomen en gemeld over de huidige situatie”, vertelt een demonstrant aan de Voice of America. 
De demonstranten liepen met spandoeken met de tekst “vrouwenmoord is politiek getint”, en die vervolgens door de politie werden afgepakt, nadat ze de situatie een tijdje had geobserveerd. De politie verwijderde de vrouwen ook van hun demonstratieplek voor het regeringsgebouw.
Volgens de betogers was de aanleiding voor de demonstratie de brute moord op Banu Maharramova, een 32-jarige vrouw, wiens in stukken gezaagde lichaam op 27 januari in een vuilnisbak in het Bakoe Nasimi district werd gevonden. De lokale politie beweerde dat ze door haar 75-jarige schoonvader Idris Maharramov  werd vermoord.

Volgens het politierapport was haar lichaam na de moord door Maharramov in stukken gezaagd, in plastic zakken gestopt en vervolgens in vuilnisbakken in het nabijgelegen district gedumpt. De buren vertelden dat Banu Maharramova samen met haar twee jonge kinderen en haar schoonfamilie woonde, en haar man in het buitenland.

Na het incident werd Idris Maharramov door de politie vastgezet. Hij blijft onder verdenking, verdacht van het plegen van moord onder voorbedachten rade. Het onderzoek is nog gaande.

Het nieuws over de moord veroorzaakte op social media een golf van woede onder de hashtag #banuüçünsusma (laat je stem horen voor Banu).

Aghazadeh vertelde dat ze aanvankelijk wilden demonstreren als reactie op twee recente zelfmoorden door jonge vrouwen in januari. Hun dood was een “symptoom van het aanhoudende geweld en gebrek aan maatschappelijke begeleiding die vrouwen in Azerbeidzjan ondervinden.”

“Vrouwen voelen zich gevangen,” vertelt Aghazadeh.” Er zijn te weinig opvangplekken vanwege huiselijk geweld en de vrouwen durven vaak niet naar de politie, omdat politiemensen toch vaak proberen de familie met elkaar te verzoenen, waardoor het slachtoffer eigenlijk opnieuw in de klauwen van de  belager belandt.”

“Met ons protest voor het regeringsgebouw vroegen we om aandacht van de ombudsman en het Staatscomité voor Families, Vrouwen en Kinderen die in het gebouw zijn gehuisvest en direct verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van deze plaag in ons land,” zegt Aghazadeh.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.