Saudische vrouwenactiviste Loujain al-Hathloul vrijgelaten en twitterend

Afbeelding gedeeld door Loujain al-Hathloul in haar eerste tweet na haar vrijlating.

Loujain al-Hathloul, de bekende Saudische activiste en campagnevoerder die vastgehouden werd sinds 2018 omdat ze vroeg om een eind te maken aan het systeem van mannelijke wettelijk vertegenwoordigers en aan het verbod aan vrouwen om met de wagen te rijden, werd vorige week vrijgelaten en postte sindsdien haar eerste tweet op woensdag.

“Terugkerend met een hart vol dankbaarheid, maar gekwetst door 1001 teleurstellingen.”

Loujain, die ontvoerd [en] werd uit de Verenigde Arabische Emiraten in mei 2018, werd gefolterd, de toegang tot haar familie ontzegd, en in eenzame opsluiting gehouden tijdens periodes van haar gevangenschap, werd op 28 december 2020 veroordeeld tot bijna zes jaar gevangenis, door de beruchte terrorismerechtbank van het koninkrijk. De termijn van zes jaar, waarvan bijna de helft door het vonnis is opgeschort, is lager dan de maximale gevangenisstraf tot 20 jaar die de publieke aanklager eiste [en] op 17 december.

De lokale pers die de uitspraak van de rechtbank citeerde, zei dat de 31-jarige Loujain schuldig werd bevonden aan “het plegen van handelingen die strafbaar zijn op grond van Artikel 43 van de Wet inzake de Bestrijding van Terreurmisdaden“, waaronder het voeren van overleg met buitenlandse, vijandige entiteiten, en het gebruik van het internet om een externe agenda binnen het koninkrijk te dienen en te ondersteunen, met het doel om de publieke orde schade toe te brengen.

Gebaseerd op de uitspraak voorspelde Loujain's familie haar vrijlating in maart, omdat ze het grootste deel van haar straf had uitgezeten in voorhechtenis.

Haar vrijlating op 10 februari werd toegejuicht door politici en sympathisanten wereldwijd, waarbij haar familie opmerkt dat Loujain aan banden wordt gelegd door een reisverbod en door beperkingen op publieke optredens.

“Bedankt @POTUS! Mijn zuster is niet vrij, ze heeft een reisverbod, en de hele familie ook. Haar proces gaat nog steeds door.
Nogmaals bedankt voor de steun.”

De Franse president Emmanuel Macron twitterde:

“Ik verheug me over de vrijlating van Loujain al-Hathloul en deel de opluchting van haar familie.”

 CNN gastheer Christiane Amanpour schreef:

“Vrijgelaten maar nog niet vrij.”

De gevierde vrijlating van Loujain is een van de vele [en] positieve juridische ontwikkelingen met betrekking tot activisten en politieke gevangenen in Saudi-Arabië, waarbij sommigen werden vrijgelaten en de straffen van anderen werden omgezet.

Deze verschuiving wordt toegeschreven aan de veranderingen in het Witte Huis. Het vertrek van Donald Trump's regering, die de schendingen van de mensenrechten in de regio over het hoofd zag, waarbij ze autoritaire regimes aanmoedigden, en de vervanging ervan door een regering die gezien wordt als toegespitst om druk te zetten op bondgenoten om de mensenrechten te respecteren, zouden achterstallige processen kunnen versneld hebben en straffen verminderd.

De vrijlating van de prominente activiste stimuleerde ook oproepen voor de vrijlating van andere gewetensgevangenen die nog steeds wegkwijnen [en] in Saudische gevangenissen.

ALQST, een onafhankelijke mensenrechtengroep die zich richt op Saudische zaken, schreef:

The conditional release of two human rights defenders, #Lujain_Hathloul and #Nouf_Abdulaziz.

However, other trials have not ended yet, and in a disturbing development, the Public Prosecution requested an appeal in the case of Nassima Al-Sada as an attempt to bring about a harsher ruling.

#ALQST calls for the unconditional release of all detainees https://t.co/nfJdPmrzEy pic.twitter.com/gDvf6dH3hn

“De voorwaardelijke vrijlating van twee mensenrechtenverdedigers, #Lujain_Hathloul en #Nouf_Abdulaziz.

Maar andere processen zijn nog niet beëindigd, en in een verontrustende ontwikkeling heeft de openbare aanklager beroep ingediend in de zaak van Nassima Al-Sada als een poging om een hardere uitspraak te bewerkstelligen.”

Adam Coogle, adjunct-directeur bij de afdeling Midden-Oosten en Noord-Afrika van Human Rights Watch, twitterde:

“Ok MBS, tijd voor Abdulrahman om ook naar huis te komen, genoeg is genoeg @AreejASadhan “

 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.