In Ivoorkust krijgen chocoladeresten een tweede leven als cacaoboter

Abidjan, Ivoorkust. Een Ivoriaanse vrouw smelt chocoladeresten om cacaoboter te maken. Foto gebruikt met toestemming.

Noot van de redactie: Dr. Jeslyn Lemke reisde in december 2018 naar Ivoorkust en maakte daar kennis met de productie van cacaoboter met chocoladeresten. Lemke maakte exclusief voor Global Voices een korte video over het productieproces.

De veertigjarige Fatima Traoré verkoopt elke paar maanden haar cacaoboter aan zeepproducenten. Fatima woont in Ivoorkust, s’ werelds grootste producent van cacaobonen.

Voor de productie van chocolade kopen grote Europese bedrijven cacaobonen of cacaopasta van Ivoriaanse cacaoproducenten. Maar de Ivorianen gebruiken de olie-achtige bonen ook voor lokaal gebruik: van de chocoladeresten, afkomstig van de chocoladefabrieken, produceren ze cacaoboter waarvan ze weer hun lokale Kabakrou-zeep maken.

Traoré, die in de grote metropool Abidjan woont, koopt elke paar maanden enkele tonnen chocoladeresten van een chocoladefabriek in Youpogon, nabij Abidjan.

Video-screenshot van Fatima die haar cacaoboter verkoopt. Met toestemming van de auteur.

De fabrieken verkopen het merendeel van hun cacaopasta aan bedrijven in  Europa en gooien de plastic zakken waar de chocolade in zat weg. Thuis schraapt Traoré de chocoladeresten van de plastic zakken en verzamelt ze een grote hoeveelheid aromatische donkere chocoladepasta op een zeildoek.

Boven een houtvuur brengt Traoré in de tropische hitte meerdere metalen ketels water aan de kook, waarin ze de chocoladeresten smelt en de cacaoboter ontstaat. In december 2018 produceerde en becommentarieerde Lemke de video waar hij het totale proces uiteenzette, inclusief een uitgebreid  interview met Traoré.

De cacaoboter is in de regio erg geliefd. Traoré verkoopt haar cacaoboter meestal aan vrouwen die er Kabakrou-zeep van maken, een lokaal beroemd, goedkoop en effectief product voor het wassen van kleding en de vaat. De originele Kabakrou-zeep is een harde, kogelvormige zeep die meestal van palmolie en natronloog, gemengd met water, is gemaakt.

Kabakrou-zeep van Narcisse Ehui Ble CC BY-SA 4.0

De zeep wordt in verschillende steden in Ivoorkust en de omringende landen Mali en Burkina Faso in bulk of per eenheid verkocht. De prijs van een grote eenheid is 200 CFA Francs (ongeveer 0.31 Euro). Traoré's cacaozeep is een interessant alternatief voor de meest gebruikte zeep op palmolie-basis.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.